3.10.12

ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ

Ουκρανία: Προς ψήφιση ομοφοβικός νόμος 
Προβλέπει έως πενταετή φυλάκιση για προπαγάνδιση της ομοφυλοφιλίας 
tovima.gr, 2/10/2012
 Το ουκρανικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σε πρώτη ανάγνωση και με μεγάλη πλειοψηφία νομοσχέδιο με το οποίο ποινικοποιείται η «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα», όπως χαρακτηρίζεται στο νόμο, παρά τις εκκλήσεις για το αντίθετο από τοπικές και διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από 289 βουλευτές σε σύνολο 450, προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και 5 ετών και πρόστιμα ύψους 500 ευρώ για όσους παράγουν, διανέμουν, πωλούν ή εισάγουν έργα τα οποία θεωρείται ότι προπαγανδίζουν την ομοφυλοφιλία. 
 Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση όσο και αυτοί της αντιπολίτευσης. Για να τεθεί σε ισχύ απομένει μία δεύτερη ψηφοφορία και η υπογραφή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
 Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε το 1991, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Παραταύτα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (το 78% σε δημοσκόπηση του 2011) έχουν αρνητική γνώμη οπότε η ψήφισή του νόμου ενόψει των εκλογών στο τέλος του μήνα μπορεί να γίνει δεκτή με ικανοποίηση από το εκλογικό σώμα. 
 Ασαφείς περιγραφές στο νομοσχέδιο 
 Στο νομοσχέδιο δεν γίνεται σαφές τι είναι η προώθηση της ομοφυλοφιλίας, χαρακτηρίζεται όμως σαν «κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια». 
 Στην συνοδευτική έκθεση οι συντάκτες του νόμου επιρρίπτουν ευθύνες σε μέσα ενημέρωσης ότι «αντιβαίνοντας στα συμφέροντα της κοινωνίας και του κράτους, προωθούν μία ανεκτική στάση απέναντι σε πράγματα όπως οι σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου». 
 Ακόμη σημειώνουν ότι «η προώθηση της ομοφυλοφιλίας συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια καθώς οδηγεί σε επιδημία HIV/AIDS· επίσης καταστρέφει το θεσμό της οικογένειας και μπορεί να προκαλέσει δημογραφική κρίση». 
 Πριν την ψηφοφορία, η Διεθνής Αμνηστία και το Human Rights Watch είχαν απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Βολοντίμιρ Λίτβιν, ζητώντας από τους βουλευτές να απορρίψουν το μεροληπτικό και στεροτυπικό, όπως το χαρακτήρισαν, νομοσχέδιο. 
 Τον περασμένο Μάιο η παρέλαση των ομοφυλόφιλων στο Κίεβο ματαιώθηκε για λόγους ασφαλείας, μετά την βίαιη επίθεση που δέχτηκε ομοφυλόφιλος ακτιβιστής από Ουκρανούς εθνικιστές. 
 Τυχόν έγκριση του νόμου θεωρείται ότι θα διαταράξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: