13.10.12

Η "ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


"Πρώτη Ύλη", του Δ. Παπαϊωάννου

Performance
Αποθήκη 15 - Λιμάνι Θεσσαλονίκης
11/10/2012 - 20/10/2012
Δεκαέξι χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επανέρχεται με το έργο του «Πρώτη ‘Υλη», για οκτώ παραστάσεις, στο πλαίσιο των 46ων «Δημητρίων», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Η «Πρώτη Ύλη» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με τα εισιτήρια των παραστάσεων να εξαντλούνται σε χρόνο ρεκόρ και τις ενθουσιώδεις κριτικές να ακολουθούν. Το έργο, μετά από τις παραστάσεις της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί στο EMPAC (Experimental Media and Performing Arts Center) της Νέας Υόρκης, για να αναπτυχθούν νέες εκδοχές και οπτικές του.
Συντελεστές
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Παπαϊωάννου + Tadeu Liesenfeld
Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κοστούμια - Φωτισμός: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Ηχητικός Σχεδιασμός: Κώστας Μιχόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη - Διευθύντρια Καλλιτεχνικής Παραγωγής: Τίνα Παπανικολάου
Βοηθός Σκηνοθέτη - Τεχνικός Διευθυντής: Ντίνος Νικολάου
(Στην παράσταση ακούγεται ένα ταξίμι του Γιάννη Παπαϊωάννου σε μπουζούκι)
Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

-------------------------------------------------
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Μαθήτευσε στη ζωγραφική πλάι στον Γιάννη Τσαρούχη και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έγινε αρχικά γνωστός από τα κόμικς και τη ζωγραφική του. Μυήθηκε στο σύγχρονο χορό και σχεδίασε σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς και μακιγιάζ. Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Εδάφους (1986 - 2002), συνέλαβε και συν-χορογράφησε δεκαεπτά παραγωγές της, παίρνοντας μέρος ως ερμηνευτής σε δώδεκα από αυτές. Έχει σκηνοθετήσει όπερες και μουσικά θεάματα.
Το 2004 σχεδίασε και σκηνοθέτησε την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το 2006 παρουσίασε το «2» εγκαινιάζοντας το θέατρο Παλλάς, το 2008 τη «ΜΗΔΕΙΑ2» - αναβίωση της ΜΗΔΕΙΑΣ που δημιούργησε για την Ομάδα Εδάφους το 1993 και το 2009 το «ΠΟΥΘΕΝΑ», εγκαινιάζοντας την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Το 2010 βρέθηκε στη Νέα Υόρκη με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και επιστρέφοντας σκηνοθέτησε τη ζωντανή παρουσίαση των τραγουδιών της Λένας Πλάτωνος σε ποίηση του Καβάφη με τίτλο «Κ.Κ». Τo 2011 δημιούργησε τη θεατρική εγκατάσταση «ΜΕΣΑ».
dancepress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: