16.10.12

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΟΥΝΤΟΝ. ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΦΙΛΙ ΠΟΥ "ΕΚΟΨΕ" Η ΕΡΤ

Θα μεταδοθεί τελικά το φιλί που "έκοψε" η ΕΡΤ
protothema.gr, 16/10/2012
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το "κόψιμο" σκηνής τηλεοπτικής σειράς στην ΕΡΤ, στην οποία δύο άντρες φιλιούνται, ο νέος διευθυντής προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης, Κώστας Σπυρόπουλος, προσπάθησε να τα μαζέψει.
 Συγκεκριμένα η σειρά «Downton Abbey», (Ο πύργος του Ντάουντον), έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Δευτέρας στη ΝΕΤ, δίχως ποτέ να προβληθεί η σκηνή που ένας δούκας φιλά στο στόμα έναν υπηρέτη. 
Οι αντιδράσεις όπως ήταν φυσικό ήταν έντονες. Η ΝΕΤ αποφάσισε να μεταδώσει σε επανάληψη τη σειρά απόψε, αργά το βράδυ, δίχως αυτή τη φορά να κόψει τη σκηνή των 12 δευτερολέπτων  που περιλαμβάνει το φιλί των δύο ανδρών. 
Μάλιστα η ΕΤΡ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής: "Σχετικά με τις συζητήσεις που προκάλεσε η μετάδοση του πρώτου επεισοδίου της ξένης σειράς «Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΟΥΝΤΟΝ» (DOWNTON ABBEY), ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης κ. Κώστας Σπυρόπουλος, επισημαίνει τα ακόλουθα: Η ερωτική σχέση ανάμεσα στους δύο άνδρες, όπως προκύπτει από τη δραματουργική εξέλιξη, δεν λογοκρίθηκε. Το φιλί δεν μεταδόθηκε λόγω της ώρας προβολής και της αντίστοιχης σήμανσης των προγραμμάτων. Στη νυχτερινή επανάληψη η σκηνή θα μεταδοθεί κανονικά, με την αντίστοιχη σήμανση καταλληλότητας των προγραμμάτων. 
Όλα τα επόμενα επεισόδια του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, θα μεταδοθούν κανονικά Δευτέρα και Παρασκευή στις 22.05"


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

[...]Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα φιλί μεταξύ ανδρών ταράζει τα χρηστά ήθη της ελληνικής τηλόρασης. Είχε προηγηθεί το φιλί μεταξύ του Χρήστου Λούλη και του Κώστα Κάππα στη σειρά «Κλείσε τα μάτια» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στο Mega. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο που είχε επιβληθεί τότε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τη σκηνή αυτή ακυρώθηκε το 2006 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μεταξύ άλλων στην απόφασή του το ΣτΕ ανέφερε ότι «η παρουσίαση σκηνής με την οποία εκφράζεται απλώς η ομοφυλόφιλη ερωτική επιθυμία, με ένα φιλί και χωρίς να υπάρχουν σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου ή βωμολοχίες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι προσδίδει στην επίμαχη τηλεοπτική ταινία την, απαγορευμένη από το Σύνταγμα, χαμηλή και υποβαθμισμένη ποιοτική στάθμη, που την καθιστά επίμεμπτη.

Με την παράσταση στην επίμαχη ενδιάμεση σκηνή της εκφράσεως ομοφυλόφιλης ερωτικής επιθυμίας, γίνεται παρουσίαση μιας υπαρκτής κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία σχετίζεται με μια κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών, οι οποίες συνθέτουν μια ανοικτή και σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, οι ερωτικές επιλογές της οποίας, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 (σεβασμός και προστασία της αξίας του ανθρώπου) και 5 παρ. 1 (προστασία της προσωπικής ελευθερίας) ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής των αποτελούντων αυτή, να γίνονται απολύτως σεβαστές και να μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης, όπως εξάλλου οι ερωτικές επιλογές και ευαισθησίες και των υπόλοιπων ομάδων του πληθυσμού της χώρας».

Μια άλλη περίπτωση λογοκρισίας ενός φιλιού μεταξύ δύο αντρών αφορούσε στην παράσταση της όπερας «Ρούσαλκα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Σε εκείνη την περίπτωση είχαμε παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος έκρινε ότι «με την λογοκρισία αυτή θίγεται όχι μόνο ο καλλιτέχνης, αλλά και το κοινό, το οποίο αποστερείται από το συνταγματικό του δικαίωμα να απολαύσει το έργο στην πληρότητα με την οποία το παρέδωσε ο δημιουργός του».

Κοσμάς Βίδος (tovima.gr, 16-10-2012)

gay super hero είπε...

To μόνο καλό της κρίσης είναι ότι υπάρχουν τόσοι δημοσιογράφοι στην Αθήνα που τα πάντα μαθαίνονται έξω σε χρόνο μηδέν:

http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/16/downton-abbey-gay-kiss-greek?newsfeed=true

ola de palabras... είπε...

θα ήθελα, έτσι για την ιστορία, να συμπληρώσω τον "Ανώνυμο" πιο πάνω ότι το πρώτο πρόστιμο ήταν στο mega το 1999 για το φιλί που είχαν ανταλλάξει οι Ιωσήφ Πολυζωίδης και Γιώργος Πυρπασόπουλος στην σειρά "Θύματα Ειρήνης" από το ομότιτλο βιβλίο του Β. Βασιλικού.

Κική είπε...

Κ ά π ο ι α στιγμή, ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να εξηγούμε στους "έξω" (αφού πρώτα έχουμε κάνει και την κατάλληλη διεργασία μέσα μας) ότι πρόκειται για σεξουαλική έκφραση -και ό χ ι για "επιλογή"... Δεν επιλέγουμε (από το αν είμαστε στρέιτ) να είμαστε ή να φερόμαστε ως γκέι. Απλά είμαστε -γιατί ακριβώς αυτό είμαστε..

Και αυτό δεν το λέω υποτιμώντας το δικαίωμα ελεύθερων επιλογών στη ζωή, γενικότερα -οποιαδήπτε έκφανση/έκφρασή της αφορούν αυτές.