26.10.12

ΛΕΥΚΗ ΝΗΣΟΣ. ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ 4

Николай Николаевич Ге: Ο Αχιλλέας θρηνεί τον Πάτροκλο (λεπτομέρεια)
National Art Museum, Minsk

Στη Χάγη η υπόθεση του τάφου του Αχιλλέα
eleftheria.gr, (3/2009)
Το Φιδονήσι είναι ένα μικρό ουκρανικό νησάκι και βρίσκεται στο Δέλτα του Δούναβη στον Εύξεινο Πόντο, κάπου 20 ναυτικά μίλια, από την ακτή, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών Ουκρανίας και Ρουμανίας. Οι αρχαίοι το ονόμαζαν Λευκή νήσο, ενώ ο ιστορικός Παυσανίας το αποκάλεσε "Αχιλλέως νήσο". Αυτό διότι, εκεί, στην αποκαλούμενη και "νήσο των μακάρων", βρισκόταν κατά το μύθο ο τάφος του Αχιλλέα.
Το νησάκι αυτό είχε καταστεί μήλον της έριδος ως προς την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο παραδουναβίων αυτών χωρών, από το 1995. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ουκρανοί έκαναν τα πάντα τα τελευταία χρόνια, ώστε να αποδείξουν, πώς το νησάκι αυτό κατοικείται μέχρι σήμερα από πολίτες τους, σε αντίθεση με τους Ρουμάνους, που υποστηρίζουν ότι μοναδικοί κάτοικοί του, είναι τα φίδια (εξ ου και Φιδονήσι). Και οι δύο αυτές χώρες ύστερα από 34 άκαρπους γύρους συζητήσεων για την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς ως προς την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) προσέφυγαν γι' αυτό από κοινού το 2007 στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η απόφαση, που έβγαλε την 3η Φεβρουαρίου του 2009 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλάζει κάπως το σκηνικό. Το Δικαστήριο δεν πήρε θέση αν το συγκεκριμένο νησάκι αποτελεί βραχονησίδα ή όχι. Δικαιολόγησε μάλιστα αυτή την απόφαση με το σκεπτικό ότι, το νησάκι ήδη είχε χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων, τα οποία πάντως δεν αμφισβητούσε η Ρουμανία. Η χάραξη των ορίων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, που έκανε το Δικαστήριο έδωσε τελικά στη Ρουμανία το 80% της ΑΟΖ, που διεκδικούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: