11.5.10

ΣΕΞ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΠΤΟΠ

Η συμβουλευτική γραμμή του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας πραγματοποίησε έρευνα προκειμένου να εξετάσει ποιες είναι οι κύριες πηγές ενημέρωσης των νέων για θέματα σχετικά με το σεξ.
Από την έρευνα προκύπτει ότι ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων ηλικίας 13 έως 17 ετών επιλέγει να ενημερωθεί για το σεξ από το Internet, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών ηλικίας 8 έως 12 ετών φτάνει το 20%. Οι επιπτώσεις της πορνογραφίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά και τους εφήβους, που βρίσκονται σε μια τόσο ευαίσθητη και καθοριστική για τη μετέπειτα εξέλιξή τους ηλικία. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε sites με πορνογραφικό υλικό, χωρίς να είναι πολλές φορές εφικτό να υπάρχει έλεγχος από τους γονείς, τους ανθρώπους που τα φροντίζουν ή από το σχολείο.
Ο σημαντικότερος κίνδυνος για τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με πορνογραφικό υλικό είτε από την τηλεόραση είτε από το Διαδίκτυο είναι ότι φαίνεται να εξοικειώνονται με την εικόνα αυτή και πολλές φορές να οδηγούνται νωρίτερα στο ξεκίνημα της σεξουαλικής τους ζωής, χωρίς να είναι έτοιμα σε επίπεδο ψυχοσυναισθηματικής αλλά και σωματικής ωρίμασης. Το Διαδίκτυο είναι η δεύτερη πηγή ενημέρωσης παιδιών και εφήβων για το σεξ, σε ποσοστό 23%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, ενώ φαίνεται πως με τους φίλους (52%) νιώθουν πολύ άνετα να συζητήσουν και να εκφράζουν όλες τις απορίες τους. Οι γονείς (14%) αλλά και κοινωνικοί φορείς όπως το σχολείο (11%) παραμένουν ως πηγές ενημέρωσης σε πολύ χαμηλά ποσοστά.
Τα παιδιά τείνουν να διαμορφώνουν τα πρότυπά τους για την ομορφιά και τη σεξουαλικότητα μέσω της πορνογραφίας, διαπιστώνει η ίδια έρευνα. Η έκθεση σε πορνογραφικό υλικό δημιουργεί αφύσικες προσδοκίες και περιορισμούς στα παιδιά, καθώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και διαψεύδει την πλασματική εικόνα που προβάλλει η βιομηχανία του σεξ.
Χριστίνα Λάσκαρη (ccitypress, 8/5/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: