11.5.10

ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΗ;


«Είμαι παντρεμένη 2 χρόνια. Πριν από ένα εξάμηνο είδα τυχαία τον άνδρα μου να αυνανίζεται. Από τότε νιώθω φοβερή απέχθεια απέναντι σ’ εκείνον και στο αντρικό φύλο. Κατανοώ ότι είναι κάτι φυσιολογικό, όμως δεν αρκεί για να διώξω από μέσα μου την αηδία. Παράλληλα αισθάνομαι μεγάλη έλξη για το γυναικείο φύλο και δεν υπάρχει τίποτα που να μου προκαλεί απέχθεια όσον αφορά τη γυναικεία ευχαρίστηση. Μήπως στα 30 μου ανακαλύπτω ότι είμαι ομοφυλόφιλη;»
Τζένη

Η διαμόρφωση του σεξουαλικού προσανατολισμού ξεκινά από την παιδική ηλικία και ολοκληρώνεται συνήθως στο τέλος της εφηβείας, όταν αρχίζει και η σεξουαλική δραστηριότητα. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι αποτέλεσμα σύνθετων αλληλεπιδράσεων, περιβαλλοντικών, γνωσιακών και βιολογικών παραγόντων.
Δεν πρόκειται για κάτι που οι άνθρωποι επιλέγουν, αλλά δεν ταυτίζεται πάντα με τη σεξουαλική συμπεριφορά. Δηλαδή η επιλογή έγκειται στο αν θα τον εκφράσουν στη σεξουαλική τους συμπεριφορά. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να ανακαλύψεις ξαφνικά στα 30 σου ότι είσαι ομοφυλόφιλη. Μπορεί να μην ήθελες να αποδεχτείς ορισμένα αισθήματα σε σχέση με αυτό. Πώς ήταν η σεξουαλική σου ζωή μέχρι τώρα και πώς ένιωθες με τις επιλογές σου; Πιθανόν η εικόνα που είδες πυροδότησε όλα αυτά τα συναισθήματα, αλλά αποτέλεσε απλώς την αφορμή. Μετά το γάμο, που αισθάνεσαι ότι έχεις πραγματώσει κοινωνικά το ζητούμενο για μια γυναίκα, είσαι πιο χαλαρή στο να προσέξεις τι λέει το μέσα σου. Βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι ομοφυλόφιλη.
Πάντως ο αυνανισμός ενδέχεται να σου πυροδότησε σκέψεις και συναισθήματα σε σχέση με ταμπού που είναι ριζωμένα μέσα σου. Πιθανόν να νιώθεις πιο άνετα με ό,τι σχετίζεται με τη γυναικεία ευχαρίστηση, επειδή είναι οικείο και, άρα, λιγότερο απειλητικό. Τι αισθάνθηκες όμως βλέποντας τον άνδρα σου να αυνανίζεται; Η απέχθεια αφορούσε την εικόνα, την ίδια την πράξη ή το γεγονός ότι δεν σε συμπεριελάμβανε; Πολλοί θεωρούν ότι ο αυνανισμός δεν είναι αποδεκτός στο πλαίσιο μιας σχέσης και καταδεικνύει προβλήματα ανάμεσα στο ζευγάρι. Παρ’ ότι το τελευταίο είναι πιθανόν να συμβαίνει, δεν εξυπακούεται.
Ο αυνανισμός είναι μια υγιής σεξουαλική συμπεριφορά, αν δεν οδηγεί σε μείωση της συχνότητας ή της ποιότητας της σεξουαλικής επαφής. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, καλό είναι να το συζητήσεις με το σύζυγό σου. Αν πρόκειται για κάτι πιο βαθύ και προσωπικό, τότε χρειάζεται να το ψάξεις με έναν ψυχολόγο για να βρεις τις ισορροπίες σου.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΜΑΡΑΚΗ, Συμβουλευτική Ψυχολόγος (citypress, 8-12-2009)

«Είμαι φοιτήτρια και συγκατοικώ με μια άλλη κοπέλα. Γνωριστήκαμε στη σχολή και αποφασίσαμε να βρούμε μαζί σπίτι. Είναι πολύ καλή και ήσυχη κοπέλα και γνωρίστηκαν και οι γονείς μας. Είναι όμορφη και, απ’ ό,τι μου έχει πει, είχε και σχέσεις. Μερικά βράδια που περνάω από το δωμάτιό της τη βλέπω γυμνή να χαϊδεύεται για ώρες. Τη χαζεύω διακριτικά. Είμαι άβγαλτη και σεμνή. Τη βλέπω κρυφά όταν κάνει μπάνιο. Μου αρέσει και νιώθω περίεργα. Τι να κάνω; Έχω αρχίσει να νιώθω έλξη».
Ελίνα

Ακόμα δεν έχεις ξεκινήσει την ερωτική σου ζωή και δεν έχεις βρει τη σεξουαλική σου ταυτότητα. Γι’ αυτό και σε αναστατώνει η συμπεριφορά της συγκατοίκου σου. Φαίνεται, άλλωστε, να έχει έντονη σεξουαλικότητα, την οποία πιθανόν να αποπνέει και με τον τρόπο που κινείται και φέρεται. Ίσως κι εκείνη ακόμα να πειραματίζεται ή να προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της. Για να μπορείς να τη «χαζεύεις», σημαίνει ότι δεν κρύβεται. Αντίθετα, μπορεί να θέλει να σε προκαλέσει. Είναι πολύ φυσιολογικό που έχει σεξουαλικές ορμές και δεν ντρέπεται να αυτοϊκανοποιείται, αλλά, αν ήταν συμφιλιωμένη με τη σεξουαλικότητά της, δεν θα το επιδείκνυε τόσο έντονα. Δεν είναι σαφές τι σκοπούς έχει. Δηλαδή αν επιθυμεί να παίξει μαζί σου, να σε κάνει να νιώσεις άβολα, να σε προκαλέσει ή να σε προσκαλέσει… Δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα για την έλξη αυτή. Η σεξουαλικότητα είναι ένα συνεχές ανάμεσα στην απόλυτη ετεροφυλοφιλία και στην απόλυτη ομοφυλοφιλία. Έτσι, πολλοί ετεροφυλόφιλοι μπορεί να έχουν ομοφυλοφιλικές φαντασιώσεις ή να διεγείρονται από την εικόνα ενός άτομου του ιδίου φύλου, χωρίς να μπορούν πάντα να το ελέγξουν. Επιλέγουν, ωστόσο, αν θα προβούν σε πράξεις, και αυτό στη συνέχεια καθορίζει και το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
Μπορεί, επίσης, επειδή οι δικές σου σεξουαλικές ορμές δεν εκτονώνονται με άλλο τρόπο, βλέποντας τη συγκάτοικό σου να νιώθεις μεγαλύτερη έλξη. Είναι δύσκολο να σου δώσω μια συμβουλή, καθώς δεν δίνεις πληροφορίες για τον εαυτό σου γενικότερα. Με κάποιον τρόπο, όμως, καλό είναι να βάλεις ένα τέλος σ’ αυτή την κατάσταση, γιατί φαίνεται να σε αναστατώνει πολύ. Αυτό μπορεί να είναι απλώς να της ζητήσεις να κλείσει την πόρτα του δωματίου της ή του μπάνιου ή, αν είσαι σίγουρη γι’ αυτό που θέλεις, να αποκαλύψεις τα συναισθήματά σου.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΜΑΡΑΚΗ, Συμβουλευτική Ψυχολόγος (citypress, 6-10-2009)

«Είμαι 36 ετών και αισθάνομαι έλξη για το ίδιο φύλο. Θα υπάρξει κάποια κοπέλα που θα μπορέσει να με καταλάβει, δίνοντας οποιεσδήποτε λύσεις στο πρόβλημα μου;» Α.Ν.Ρ.

Η ερώτησή σου δεν είναι ξεκάθαρη. Το πρόβλημά σου είναι ότι νιώθεις έλξη για το ίδιο φύλο ή ότι είσαι μόνη; Τι είδους «λύσεις» ψάχνεις; Είναι δύσκολο για κάποιον να ορίσει τον εαυτό του ως ομοφυλόφιλο ή ακόμα και αμφιφυλόφιλο και να ξεκινήσει μια δέσμευση προς την ταυτότητα αυτή, αποκαλύπτοντάς την στο περιβάλλον του, λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων και των ηθικών αναστολών. Η αποκάλυψη βέβαια αυτή είναι μια διαρκής πρόκληση και δοκιμασία και ενέχει πάντα το ρίσκο της απόρριψης. Ωστόσο, πρέπει να ζυγίσεις τι σου κοστίζει περισσότερο: να χάσεις κάποιους ανθρώπους που αγαπάς ή να ζεις μια διπλή ζωή και να υποκρίνεσαι; Βέβαια οι άνθρωποι που σε αγαπούν πραγματικά θα έπρεπε να σε δεχτούν γι' αυτό που είσαι. Δεν γνωρίζω κατά πόσο έχεις αποδεχτεί τη σεξουαλική σου ταυτότητα κι αν είχες ομοφυλοφιλικές σχέσεις στο παρελθόν, αλλά καλό θα ήταν να δεις κάποιον ειδικό για να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις ορισμένα πράγματα μέσα σου. Μια σχέση δεν θα σου λύσει προβλήματα που ξεκινούν από τον εαυτό σου. Εξάλλου, αν δεν αποδεχτείς εσύ το ποια είσαι, θα δυσκολευτείς να κρατήσεις οποιαδήποτε σχέση. Από την άλλη, αν αναρωτιέσαι πού θα συναντήσεις μια ομοφυλόφιλη γυναίκα, σίγουρα αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Υπάρχουν όμως και ορισμένα μέρη όπου οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί όσον αφορά το σεξουαλικό προσανατολισμό τους, όπως επίσης υπάρχουν ομοφυλοφιλικές οργανώσεις μέσα από τις οποίες μπορείς να γνωρίσεις κόσμο και να βρεις στήριξη. (citypress, 2005)

1 σχόλιο:

gay super hero είπε...

Πάντως το τελευταίο γράμμα θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από άντρα ("Θα υπάρξει κάποια κοπέλα που θα μπορέσει να με καταλάβει" = θα υπάρξει μια κοπέλα που να μην την πειράζει;)