30.5.10

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ "ΣΚΑΝΔΑΛΑ"

Το πρώτο σκάνδαλο της κυβέρνησης Κάμερον
Ο υφυπουργός Δημοσιονομικών Ντέιβιντ Λος εισέπραξε από το 2004 έως το 2009 από τη Βουλή 45.000 στερλίνες, για την ενοικίαση δωματίου που του παρείχε -όπως αποκαλύπτεται τώρα- σεξουαλικός του σύντροφος.
Μόλις δύο εβδομάδες από την σύστασή της, η κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελευθέρων, πλήττεται από το πρώτο σκάνδαλο με όλα τα συστατικά για τα πρωτοσέλιδα: σεξ και χρήμα.
Πρωταγωνιστής ο Φιλελευθερος Ντειβιντ Λός, υφυπουργός αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική, και κύριος αρχιτέκτονας των περικοπών ύψους 6.25 δις στερλινών που ανακοινώθηκαν στις αρχές της εβδομάδος.
Η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle Μαρία Καστρισιανάκη μεταδίδει (29/5/2010) από το Λονδίνο:

Δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει την ομοφυλοφιλία του
Σε λεπτή κλωστή κρέμεται το πολιτικό μέλλον του Ντέιβιντ Λος, μετά την αποκάλυψη της Daily Telegraph ότι από το 2004 έως το 2009 εισέπραξε από τη Βουλή 45.000 στερλίνες, για την ενοικίαση δωματίου που του παρείχε -όπως αποκαλύπτεται τώρα- σεξουαλικός του σύντροφος. Ο κ. Λος χρησιμοποιούσε χρήματα του βρετανού φορολογούμενου, ακόμη και μετά το 2006 όταν με βάση τους νέους κανονισμούς της Βουλής απαγορευόταν σε βουλευτές να διεκδικούν έξοδα στέγασης όταν συγκατοικούσαν με τον ή την σύντροφό τους. Η αποκάλυψη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην κυβέρνηση. Ο Ντειβιντ Λος έσπευσε αργά χθες βράδυ να παραδεχτεί το λάθος του, όπως είπε, και να προχωρήσει στην άμεση επιστροφή των χρημάτων. Παράλληλα έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου, για να διευκρινιστεί κατά πόσο ο κ. Λος κινήθηκε εντός των ορίων της νομιμότητας. Ο υπουργός δηλώνει πως κίνητρο για την πράξη του ήταν ότι δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει την ομοφυλοφιλία του. Με τον σύντροφό του, που να σημειωθεί είναι λομπίστας εταιρείας δημοσίων σχέσεων, διατηρούν σχέση από το 2001. Ο 44χρονος Ντέιβιντ Λος, αποκαλούμενος “τσεκούρι” εξ αιτίας της ένθερμης υποστήριξης του στις εδώ και τώρα περικοπές του δημόσιου τομέα, είναι εκατομμυριούχος, πρώην τραπεζίτης. Πριν την αναρρίχηση του στα υψηλά κλιμάκια των Φιλελευθέρων, διετέλεσε υποδιοικητής της τράπεζας J.P Morgan και επί κεφαλής του επενδυτικού κλάδου της τράπεζας Barclays. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σφοδρός επικριτής του σκανδάλου των βουλευτικών δαπανών, δήλωσε πως αναμένει την γνωμοδότηση της επιτροπής για να τοποθετηθεί επί του θέματος.

«Διπλή ζωή» ζούσε Αυστραλός υπουργός
Παραιτήθηκε ο υπουργός Δημόσιας Συγκοινωνίας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ντέϊβιντ Κάμπελ, ο οποίος, όπως ομολόγησε, ζούσε διπλή ζωή επί ένα τέταρτο του αιώνα, όντας ομοφυλόφιλος. Αυτή την εκμυστήρευση έκανε στην πολιτειακή πρωθυπουργό, Κριστίνα Κένελι, όταν της υπέβαλε την παραίτησή του. Ο κ.Κάμπελ εντοπίστηκε την περασμένη Τρίτη να βγαίνει από μια λέσχη, η οποία είναι αποκλειστικά για ομοφυλόφιλους.
Ο κ. Κάμπελ, ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, είπε ότι «παραιτείται για προσωπικούς λόγους και όχι για λόγους που έχουν να κάνουν με τα υπουργικά του καθήκοντα» .
Οι συνάδελφοί του πάντως, αν και σοκαρισμένοι, οι περισσότεροι, δηλώνουν ότι είναι δίπλα του. «Η προσωπική του ζωή, του ανήκει. Έπαθα σοκ από την αποκάλυψη, θα είμαι όμως δίπλα του», είπε ένας απ' αυτούς. (Καθημερινή, 21/5/2010)



Δεν υπάρχουν σχόλια: