3.5.10

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ 1910-1989

Έκθεση με έργα του Γιάννη Τσαρούχη στη Λευκωσία
Μεγάλα ζωγραφικά έργα, προσχέδια, μακέτες και μάσκες του Γιάννη Τσαρούχη περιλαμβάνονται στην έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου με τίτλο “Γιάννης Τσαρούχης 1910-1989 – Ζωγραφική και Θέατρο”.
Μικρότερη, αλλά εξίσου σημαντική, η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τον Δεκέμβριο μέχρι τον περασμένο Μάρτιο και φιλοξενείται σήμερα στο κτίριο της οδού Φανερωμένης ως η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Τσαρούχη στην Κύπρο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του εικαστικού που σφράγισε με το έργο του τη νεοελληνική ζωγραφική δημιουργία και την εικαστική σκηνογραφία.
Αν και η έκθεση της Λευκωσίας είναι μικρότερη από εκείνη της Αθήνας, η έκθεση δεν έχει ελλείψεις, καθώς τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτήν δίνουν μια γενική άποψη του έργου του Γιάννη Τσαρούχη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του εικαστικού από το 1917, όταν δηλαδή ήταν μόλις επτά ετών, μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Σε αυτά περιλαμβάνονται προσχέδια και μακέτες για το θέατρο, το οποίο “με ενδιαφέρει ίσως περισσότερο από τη ζωγραφική, αν και με φοβίζει”, όπως ανέφερε ο ίδιος.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Τσαρούχης εργάστηκε στο θέατρο ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της εποχής του, όπως οι Κάρολος Κουν, Μινωτής, Κοτοπούλη, Βεάκης, Παξινού, Μερκούρη, Λαμπέτη, Κάλλας και άλλους. “Με τη ζωγραφική πολεμάς το φόβο του ανθρώπου, την υποκρισία, τη μικρότητα”, έλεγε ο ίδιος. “Στο θέατρο πρέπει να εμφυσήσεις τα ίδια αισθήματα σε ανθρώπους ζωντανούς. Πρέπει να είσαι διπλωμάτης και ψυχαναλυτής. Θηριοδαμαστής και απατεών. Και συχνά οι ηθοποιοί δε στο συγχωρούν ποτέ ότι τους έβγαλες από τα νερά τους. Όλα είναι πάλη και πόλεμος και η τέχνη και ο έρωτας, αλλά στο θέατρο ο αγώνας είναι πολύ σκληρός”.
Την έκθεση οργανώνουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και το Μουσείο Μπενάκη, με τη στήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο. Στη διάρκειά της προβάλλεται η ταινία “Γιάννης Τσαρούχης. Σπουδή για πορτρέτο”, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βερνίκου, 1980-1981, με την ευγενική παραχώρηση του δημιουργού. Θα πραγματοποιείται επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Σας ευχαριστώ Πεταλούδες” για μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, σε μια πρόταση της εικαστικού Μαρίας Λοϊζίδου. (homeboymagazine.gr)

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Οδός Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία, τηλ 22677134 και 22128157. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10:00-21:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: