23.7.09

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ Η Ν. ΑΦΡΙΚΗ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Εμβόλιο κατά του AIDS δοκιμάζει η Νότια Αφρική
Ξεκινούν οι δοκιμές, παρά τον τερματισμό της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΡ , 21-7-2009
Υπό το φως της διεθνούς δημοσιότητας ξεκινούν στη Νότια Αφρική οι δοκιμές ενός εμβολίου κατά του AIDS. Πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα (αν όχι το πιο φιλόδοξο) επιστημονικό εγχείρημα της χώρας, το οποίο πέρασε από πολλά εμπόδια πριν φτάσει σε δοκιμαστικό στάδιο.
Σε μια επίδειξη αντιφατικότητας, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει τερματίσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος- λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης της δοκιμαστικής περιόδου, προκαλώντας αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον η κυβέρνηση προτίθεται σοβαρά να τηρήσει την υπόσχεσή της για καταπολέμηση του AIDS.
Η Άννα-Λιζ Ουΐλιαμσον, ερευνήτρια πάνω στο AIDS στο πανεπιστήμιο του Κέηπ Τάουν ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με χρηματοδότηση που προέρχεται από τις ΗΠΑ. Κατά τα λεγόμενά της, το υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νότιας Αφρικής σταμάτησε να χορηγεί κονδύλια το Μάρτιο, ενώ ο έτερος χρηματοδότης του προγράμματος, η εταιρεία Eskom, δεν ανανέωσε το συμβόλαιό της για τη συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης.
Το νοτιοαφρικανικό εμβόλιο αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο του Κέηπ Τάουν και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του στελέχους του ιού HIV που έχει «θερίσει» τους πληθυσμούς της Νότια Αφρικής. Προς το παρόν, βρίσκεται σε στάδιο δοκιμής που περιλαμβάνει 12 άτομα στη Βοστώνη. Ο λόγος που οι δοκιμές ξεκίνησαν σε αμερικανικό έδαφος είναι η αποφυγή ενδεχομένων κατηγοριών ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους Αφρικανούς σαν πειραματόζωα.
Η δοκιμαστική περίοδος του εμβολίου ξεκινά εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία η χρηματοδότηση της έρευνας πάνω στο AIDS μειώνεται διεθνώς. Σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, το 2008, για πρώτη φορά μετά το 2000, σημειώθηκε πτώση της χρηματοδότησης (1,2 δισεκατομμύρια) κατά 10% σε σχέση με το 2007.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 250 επιστήμονες και τεχνικοί. Όπως είπε ο Δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (που αποτελεί πλέον τον κύριο χρηματοδότη του προγράμματος ανάπτυξης του εμβολίου): «πρόκειται για τη σημαντικότερη ερευνητική συνεργασία γύρω από το AIDS στον κόσμο αυτή τη στιγμή…αλλά υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά» είπε σχετικά, αναφερόμενος στη μακρά περίοδο δοκιμών που απαιτείται.
Στο παρελθόν είχαν γίνει ξανά δοκιμές εμβολίου (2007), όταν η εταιρεία Merck & Co. παρουσίασε τη δική της πρόταση για την αντιμετώπιση του HIV. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι το εν λόγω εμβόλιο, αντί να μειώνει, αύξανε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Ως εκ τούτου, τα ερευνητικά προγράμματα εμβολίων αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από την κυβέρνηση.
Η Νότια Αφρική έχει τα περισσότερα κρούσματα AIDS από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη (5,2 εκατομμύρια).

Δεν υπάρχουν σχόλια: