3.7.09

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Απόφαση-σταθμός
Ανοιξε ο δρόμος για τη νομιμοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Ινδία
(Newsroom ΔΟΛ, 2/7/2009)
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νέου Δελχί αποφάσισε πως οι σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου δεν θεωρούνται πλέον εγκληματική πράξη.Για πρώτη φορά η ινδική δικαιοσύνη κατήγγειλε το νόμο που ισχύει από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας, ο οποίος απαγορεύει την ομοφυλοφιλία, θεωρώντας την «ενάντια στη φύση», και επισείει ποινή φυλάκισης έως 10 έτη. Όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της πρωτεύουσας, το άρθρο 377 του Ποινικού Κώδικα της Ινδίας, που ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ενηλίκους, αποτελεί «παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων» του ανθρώπου.«Η συναινετική σεξουαλική επαφή μεταξύ ενηλίκων είναι νόμιμη και αυτό ισχύει και για τις σεξουαλικές σχέσεις ατόμων του ιδίου φύλου» αναφέρεται στην απόφαση, η οποία ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση του νόμου, ενώ αναμένεται να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της συντηρητικής κοινωνίας της Ινδίας, όπου οι σχέσεις ομοφυλοφίλων αποτελούν ταμπού.«Επιτέλους, η Ινδία εισέρχεται στον 21ο αιώνα» δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Naz, Αντζαλί Γκοπαλάν, ο οποίος είχε προσφύγει στο δικαστήριο του Νέου Δελχί.Η απόφαση, αποτέλεσμα δικαστικού αγώνα που διήρκεσε εννέα χρόνια, αφορά όλη την επικράτεια της χώρας, χωρίς όμως να αποκλείεται ενδεχόμενη ακύρωσή της από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας.

6 σχόλια:

dorothy είπε...

Χμμ, δεν ξέρω γιατί μου φαίνεται περίεργη η χρήση της λέξης νομιμοποίηση εδώ. Θα έλεγα ότι ταιριάζει καλύτερα το: αποποινικοποίηση

erva_cidreira είπε...

Έχεις δίκιο.
Και μάλιστα αυτό που αποποινικοποιείται είναι, συγκεκριμένα, οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανδρών.

SK είπε...

Aπό στενής νομικής πλευράς η απόφαση ισχύει μόνον στο Δελχί (και όχι σε όλη την Ινδία), αλλά βέβαια η συμβολική του σημασία είναι τεράστια, και αποτελεί και προηγούμενο.

Ανώνυμος είπε...

Να συμπληρώσω σε αυτά που αναφέρει ο SK και τα εξής:

Μακάρι να ήταν τόσο απλό, αλλά η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Νέου Δελχί δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της εφόσον δεν έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία. Απλώς, είναι ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποποινικοποίησης με γνώμονα πως αποτελεί "παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων" του ανθρώπου.

Το Δικαστήριο, εν ολίγοις, εξέλαβε υπόψη του την Διακήρυξη των Αρχών της Ισότητας του Equal Rights Trust (ERT) εφόσον αυτές εκφράζουν το τί ισχύει διεθνώς περί ισότητας και την ασυνταγματικότητα του 377 του Ποινικού Κώδικα της Ινδίας.

Δεν μένει παρά να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα και οι υπόλοιπες επαρχίες της Ινδίας, γιατί μπορεί τα πράγματα να είναι πιο άνετα στην πρωτεύουσα αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στις υπόλοιπες πόλεις και μέρη της χώρας.

Για την ιστορία, η κατάσταση έχει ως εξής:
1) Οι αρχές (κυρίως η αστυνομία) χρησιμοποιούσε σαν πρόσχημα τον 377 για να προχωρούν σε συλλήψεις "υπόπτων", για να εισβάλουν στα σπίτια ακτιβιστών και στα γραφεία οργανώσεων και ήταν, γενικά, ένα πολύ "εύχρηστο" εργαλείο στα χέρια οποιουδήποτε θα ήθελε ή να εκβιάσει ή να δημιουργήσει πρόβλημα. Επίσης, ο συγκεκριμένος νόμος έχει ζωή 149 ετών μέχρι σήμερα.

2) Το 2004 η Μη Κυβερνητική ακτιβιστική οργάνωση Naz Foundation, που ασχολείται με ζητήματα HIV/AIDS στην Ινδία, κατέθεσε αγωγή αιτώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο του Νέου Δελχί την ακύρωση του 377. Το Δικαστήριο έκρινε τότε πως αρμόδιο για την εκδίκαση και απόφαση είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ινδίας και παρέπεμψε εκεί την υπόθεση. Το Συνταγματικό Δικαστήριο παρέπεμψε πίσω στο Ανώτατο Δικαστήριο του Νέου Δελχί την υπόθεση με το αιτιολογικό πως αποτελεί ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και αρμοδιότητας του Ανώτατου Δικαστηρίου του Νέου Δελχί.

3) Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως ο συγκεκριμένος νόμος παραβιάζει τα Άρθρα 14, 15 και 21 του Συντάγματος εφόσον ποινικοποιεί σεξουαλικές πράξεις που γίνονται σε ιδιωτικό χώρο και μεταξύ ενηλίκων.

4) Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν θα ήταν θετική αν τα Ηνωμένα Έθνη δεν πίεζαν την Ινδία να μεριμνήσει ώστε να αρθούν διακρίσεις που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και γίνονται από ομοφοβικούς νόμους. Ο 377 θεσπίστηκε το 1861 όταν η Ινδία θεωρείτο ακόμα Κοινοπωλιτεία της Αγγλίας. Όλως τυχαίως, την ίδια χρονιά καταργήθηκε σε Αγγλία και Ουαλία νόμος που επέφερε την ποινή του θανάτου για την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά. Ο 377 είναι γνωστός και σαν Κώδικας Macauly.

Tales from the other side of town είπε...

Αντιγράφω από εδώ απόσπασμα:

What about the rest of India? It certainly carries weight there but is, at the moment, legally binding only in the National Capital Territory. What could happen next is that (A) the national government could appeal the ruling to India's Supreme Court, (B) the national government could accept the ruling and not appeal it, (C) the national government could accept the ruling and use it as ammo to introduce a bill in Parliament to duplicate the ruling in national law, and/or (D) anti-gay parties to the lawsuit could appeal to the Supreme Court. Regardless, gay sex is now legal in India's National Capital Territory and, as the Queer Media Collective put it: "This is the first time a court as senior as this, with such respected judges, has given a decision on homosexuality. Because of that it sends a powerful signal to the legal establishment across the country. We are confident that judges, lawyers and police officers across the country will understand and follow the Delhi High Court's lead."

Irene είπε...

Η συνέχεια της υπόθεσης:

Ινδουϊστής και αστρολόγος είναι ο άνθρωπος που προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση που είχε βγάλει την περασμένη βδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο του Νέου Δελχί ισχυριζόμενος πως "τα ζώα δεν επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες" και επικαλέστηκε πως αν αποποινικοποιηθεί η ομοφυλοφιλία η χώρα θα κινδυνεύσει άμεσα από την εξάπλώση του HIV/AIDS.

"Αν επιτραπεί αυτή η ανωμαλία, τότε ενδέχεται κάποια στιγμή στο μέλλον κάποιοι να ζητήσουν να επιτραπεί με δικαστική απόφαση και το σεξ με τα ζώα". Έτσι, δηλαδή, ισχυρίστηκε αλλά φαίνεται πως άλλα είναι τα σχέδια της φύσης. Ο απληροφόρητος ινδουϊστής αστρολόγος θα έπρεπε πρώτα να ρίξει μια ματιά στην ιστοσελίδα http://www.livescience.com/animals/090616-same-sex-animals.html όπου αναφέρεται πως σχεδόν όλα τα είδη του ζωϊκού βασιλείου έχουν ομοερωτική σεξουαλική συμπεριφορά.
http://www.365gay.com/news/india-supreme-court-steps-into-gay-sex-law-dispute/

Στην Ινδία φαίνεται πως τους τσίγκλισε για τα καλά η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου γιατί εμφανίστηκε και άλλο φρούτο. Αυτή την φορά ένας γκουρού της γιόγκα ισχυρίζεται πως η ομοφυλοφιλία θεραπεύεται με την... γιόγκα, όπως κάθε "εκ γενετής κουσούρι". Εκτός από την γιόγκα προτείνει τις ασκήσεις αναπνοής pranayama, καθώς και διάφορες άλλες ασκήσεις διαλογισμού.
http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-13173.html

Η τρέλα πάει πακέτο με κορδέλα μου φαίνεται...