23.4.13

ΓΑΛΛΙΑ, Η 14η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ



Nόμος του γαλλικού κράτους οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών
in.gr, 23/4/2013
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ του νόμου που επιτρέπει του γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τις διογκούμενες το τελευταίο διάστημα διαδηλώσεις κατά του νόμου.
Ο νόμος πέρασε με 331 ψήφους υπέρ και 225 ψήφους κατά, χάρη στις ψήφους των Σοσιαλιστών που έχουν τη πλειοψηφία.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Γαλλία γίνεται σήμερα η 14η χώρα του κόσμου που θεσμοθετεί τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου με την επίσημη ψηφοφορία των βουλευτών, η οποία, πάντως, δεν θα βάλει τέλος στην κινητοποίηση των αντιπάλων αυτής της κοινωνικής μεταρρύθμισης που προωθεί η αριστερά.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα το απόγευμα σε δεύτερη και τελική ανάγνωση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και με αυτό η χώρα θεσμοθετεί τον γάμο και την υιοθεσία για πρόσωπα του ιδίου φύλου.

Η ψηφοφορία θεωρείται ιστορική, αφού το νομοσχέδιο έφθασε στην τελική ευθεία χωρίς να υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, παρά τις σκληρές αντιδράσεις μέσα και έξω από τη Βουλή καθόλη την διάρκεια των συζητήσεων.

H κυβερνητική πλειοψηφία έχει παραμείνει ενωμένη γύρω από το θέμα, έτσι αναμένεται ότι χωρίς εκπλήξεις θα δοθεί στις έξι το απόγευμα, η τελική θετική έγκριση.

Η Γαλλία θα είναι η 9η χώρα στην Ευρώπη που θα επιτρέπει το γάμο στους ομοφυλόφιλους και η 14η στον κόσμο.

Παρά την ελπίδα που τρέφει η κυβέρνηση ότι η τελική ψήφος θα μπορούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα, η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ήδη ότι θα καταθέσει άμεσα, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, μια προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Το επιχείρημά τους είναι ότι ο νόμος αυτός θα προκαλέσει «την απώλεια των σημείων αναφοράς γύρω από τη γονική σχέση» της γαλλικής κοινωνίας και «θα επηρεάσει βαθύτατα την ψυχολογία των ατόμων και την ψυχολογία του μέλλοντος».

Παράλληλα καλούν τους οπαδούς τους να μην καταθέσουν τα όπλα, αλλά να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις με δύο νέα ραντεβού στις 5 και 26 Μαϊου.

Η μεγάλη, όμως, αντίσταση του πεζοδρομίου δεν οργανώθηκε από τα κόμματα.

Ξεκίνησε ως ένα αυθόρμητο, μαζικό λαϊκό κίνημα, ένα μωσαϊκό όλων των ηλικιών και αποχρώσεων, με έντονη συμμετοχή των καθολικών οικογενειών που κατέβηκαν στους δρόμους με τα παιδιά τους.

Ονόμασαν το κίνημά τους «Διαδήλωση για όλους» σε αντιστοιχία με την ονομασία του νομοσχεδίου «Γάμος για όλους».

Γρήγορα όμως το κίνημα ξεπεράσθηκε από τις ακροδεξιές μικρές ομάδες που ξαφνικά αφυπνίστηκαν και εισχώρησαν στις πορείες αρχικά συμβάλλοντας για τη διατήρηση της τάξης.

Οταν όμως το κίνημα άρχισε να χάνει τη δυναμική του, πήραν το πάνω χέρι και επέτυχαν τη ριζοσπαστικοποίησή του.

Οι συνέπειες ήταν άμεσες: επεισόδια και συγκρούσεις πριν από ένα δεκαήμερο με τη γαλλική αστυνομία, επιθέσεις με ξυλοδαρμούς ομοφυλόφιλων, απειλές και παρενόχληση βουλευτών που υποστήριζαν το νομοσχέδιο, παρεμβάσεις και επεισόδια σε συγκεντρώσεις όπου συζητείτο το θέμα.

Μόλις χθες άλλωστε, παραμονή της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής Κλοντ Μπαρτολόν δέχθηκε επιστολή με πυρίτιδα στο εσωτερικό και ένα απειλητικό κείμενο με το οποίο καλείτο να αναβάλει τη σημερινή ψηφοφορία.

Οι αποστολείς έχουν υπογράψει ως « Αλληλεπίδραση δυνάμεων τάξης» με το ακρωνύμιο IFO (Interaction des Forces de l'ordre) και δηλώνουν με το κείμενό τους :«οι μέθοδοί μας είναι πιο ριζοσπαστικές και αποτελεσματικές από τις διαδηλώσεις, θέλετε πόλεμο, τον έχετε».

Πρόκειται για μια μικρή ομάδα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο επιστολής και προς ένα δικαστή της πόλης Μπορντό καθώς και προς δημοσιογράφους.

Ανώνυμος είπε...

Στην άλλη όχθη, η κοινότητα των ομοφυλοφίλων, αναμένει τη σημερινή ψηφοφορία με ένα μεγάλο αίσθημα ανακούφισης.

Εχουν ήδη δώσει ραντεβού να βρεθούν έξω από τη Βουλή για να γιορτάσουν και να βαδίσουν στη συνέχεια προς το Δημαρχείο.

Δεν θα κραδαίνουν αυτή τη φορά κλειδιά όπως το 2001 όταν εξελέγη δήμαρχος ο Μπερτράν Ντελανόε, ομοφυλόφιλος ο ίδιος, αλλά θα κρατούν μια μικρή καρδιά, σύμβολο της προσδοκώμενης ευτυχίας.

Η αστυνομική παρουσία έχει ενισχυθεί σε πολλές συνοικίες του Παρισιού στις οποίες συχνάζουν ομοφυλόφιλοι έπειτα από επιθέσεις που είχαν «πολύ πιθανόν ομοφοβικά» κίνητρα, ανακοίνωσε χθες η διεύθυνση της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας.


Οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης έχουν δώσει ραντεβού για τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) κοντά στην Εθνοσυνέλευση, όπως κάνουν εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.

Διαδηλώσεις των υποστηρικτών και των αντιπάλων του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου έχουν επίσης προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις της Γαλλίας.

«Ο νόμος θα ψηφιστεί, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία γι' αυτό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής της συσπείρωσης των αντιπάλων του νόμου, η Φριζίντ Μπαρζό.

Σε πρώτη ανάγνωση στην Εθνοσυνέλευση, τον περασμένο Φεβρουάριο (πριν περάσει από τη Γερουσία), το νομοσχέδιο για το «γάμο για όλους» είχε συγκεντρώσει 329 ψήφους έναντι 229.

«Όμως θα διαδηλώσουμε για να προτείνουμε μια άλλη λύση, αυτή της πολιτικής ένωσης που, αντίθετα από το γάμο, δεν θα είχε συνέπειες στη γονική σχέση», πρόσθεσε η Μπαρζό.

Στη διαδήλωση των αντιπάλων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Παρίσι συμμετείχαν πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, οπαδοί της δεξιάς και της ακροδεξιάς μαζί με οικογένειες και καθολικούς νέους.

Επεισόδια ξέσπασαν με την αστυνομία μετά τη διάλυση της διαδήλωσης.

Οι βουλευτές του δεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) έχουν προειδοποιήσει πως θα καταθέσουν προσφυγή εναντίον του νόμου στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Μερικοί έχουν διαβεβαιώσει πως, αν η δεξιά επιστρέψει στην εξουσία, θα πρέπει να καταργήσει αυτό τον νόμο.

Η συσπείρωση των αντιπάλων της μεταρρύθμισης έχει προγραμματίσει, επίσης, διαδήλωση για τις 26 Μαΐου.

Hitori Tana είπε...

Άλλο ένα βήμα για την ανθρωπότητα.
Άντε μπας και ανοίξουν και τα δικα μας τα στραβάδια κάποτε.

gay super hero είπε...

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά, εξαιρετική όπως πάντα αμέσως μετά την ψηφοφορία:

"Σε όλες εκείνες και εκείνους που πληγώθηκαν τις τελευταίες μέρες από λόγια, από πράξεις, από χειρονομίες, θέλουμε να τους πούμε ότι είναι ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας και ότι ο αγώνας κατά των διακρίσεων αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας και απαίτηση της Δημοκρατίας. Και ο αγώνας κατά των διακρίσεων προϋποθέτει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες στους θεσμούς που προβλέπει το δίκαιο της Δημοκρατίας. Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στις έφηβες και τους εφήβους που οι τελευταίες μέρες τους έκαναν να αισθανθούν τραυματισμένοι και αβοήθητοι, που ανακάλυψαν ότι ζουν σε μια κοινωνία με τέτοια πλεονάσματα εγωισμού που επέτρεψαν σε ορισμένους να διαμαρτύρονται οργισμένοι ενάντια στα δικαιώματα του διπλανού τους. Θέλουμε να τους πούμε απλά ότι είναι μοναδικοί και ότι η μοναδικότητά τους έχει τη δική της θέση στην κοινωνία μας.

Αναγνωρίζουμε την καθεμία και τον καθένα στη μοναδικότητά του, με το δικό του μυστήριο, με τα δικά του ταλέντα, τα δικά του προτερήματα, τα δικά του ελαττώματα και τα ευαίσθητα σημεία του, ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητα του καθενός. Η μοναδικότητά σας είναι η δύναμη της κοινωνίας, είναι η ίδια η προϋπόθεση της οικοδόμησης των σχέσεων μέσα στην κοινωνία. Θέλουμε λοιπόν να τους πούμε: Αν αισθανθήκατε απελπισμένοι, βάλτε αυτό το συναίσθημα στην άκρη. Οι βαριές κουβέντες που ακούστηκαν αύριο θα έχουν πετάξει μακριά. Παραμείνετε μαζί μας, με το κεφάλι ψηλά, δεν έχετε να προσάψετε τίποτα στον εαυτό σας. Θα τους το πούμε με δυνατή και καθαρή φωνή. Γιατί όπως έγραψε ο Νίτσε: "Οι αλήθειες σκοτώνουν κι αυτές που κρύβουμε μας δηλητηριάζουν".

http://api.dmcloud.net/player/pubpage/4e7343f894a6f677b10006b4/5176aa1194a6f64c740000e7/cc903576af90421587e2ce10b7fe89d1?wmode=transparent&autoplay=1

{στο 2:50 του βίντεο}