11.10.10

ΔΥΝΑΜΕΙ ΦΙΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙ ΕΡΩΜΕΝΕΣ

Βενετία Καντσά: δυνάμει φίλες, δυνάμει ερωμένες (Πολύχρωμος Πλανήτης, 2010)
Δοκίμιο. Προλογίζει η Νίκη Σταυρίδη
Το «Δυνάμει φίλες, δυνάμει ερωμένες» ερευνά το θέμα των σχέσεων ανάμεσα σε γυναίκες που είναι ή υπήρξαν και ερωτικά συνδεδεμένες μεταξύ τους.
Η ερωτική σχέση ανάμεσα σε γυναίκες είναι ένα θέμα που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από σιωπή. Μια σιωπή που έχει γίνει συνήθεια (κακή), αλλά είναι επίσης και επιθυμητή. Ο περίγυρος αλλά και τα ίδια τα πρόσωπα προτιμούν την αποσιώπηση, δηλαδή την αφάνεια.
Η επιστημονική έρευνα, σε αυτή την περίπτωση η επιτόπια ανθρωπολογική έρευνα και η απόρροιά της που είναι αυτό το βιβλίο, έρχεται ακριβώς αυτή τη σιωπή – και τη ντροπή που κρύβει πίσω της – να καταρρίψει.
Σκύβοντας με ενδιαφέρον και ερωτηματικά πάνω σε κάτι «ξένο», παράξενο για την κοινωνία, το κοιτάει κατ’ αρχήν και το περιγράφει, για να περάσει μετά στη συνομιλία με τα πρόσωπα, τις λεσβίες, που σχηματίζουν αυτή την «παράξενη» ομάδα.
Το «Δυνάμει φίλες, δυνάμει ερωμένες» είναι ένα έργο που αναδύθηκε στην κυριολεξία μέσα σε ένα τοπίο φαινομενικά ήρεμο και προπάντων ακατέργαστο. Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι που ζουν την εμπειρία της ομοφυλοφιλίας έρχονται αρκετά συχνά πλέον στο προσκήνιο, στα μέσα ενημέρωσης, αλλά η «ανάγνωση» του προσωπικού βιώματος μέσα από το συγκριτικό βλέμμα της ερευνήτριας, μας προσφέρει πολύτιμη γνώση και βάθος, και στη βιβλιογραφία των λεσβιακών, γυναικείων και queer σπουδών προσθέτει ένα κείμενο που κατορθώνει το δύσκολο εγχείρημα να συνδυάσει την επιστημονικότητα με την ευαισθησία, πράγμα από το οποίο έχουμε να μάθουμε όποια κι αν είναι η απόστασή μας, κοντινή ή μακρινή, από τις φίλες και ερωμένες της Ερεσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: