15.10.10

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2010. ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙ' ΑΥΤΑ

Ποια είναι τα πράγματα για τα οποία δεν μιλάμε -για τα οποία κατεξοχήν δεν μιλάμε; Ας μην πάει το μυαλό σε σκοτεινά μυστικά και κρυμμένες αλήθειες. Όχι, αυτά για τα οποία δεν μιλάμε, που τα καλύπτει κάποτε η πυκνότερη σιωπή, ανήκουν στον αυστηρά ιδιωτικό χώρο, στα βαθύτερα στρώματα της ψυχικής ζωής. Είναι αυτά τα οποία ακόμη και το ζευγάρι, στις πλέον ιδιωτικές του στιγμές, δεν μοιράζεται. Γιατί ο χώρος της σεξουαλικότητας μπορεί να καταλαμβάνεται από μια κακώς νοούμενη "κανονικότητα", πλην όμως, διαθέτει και εκείνην την "άλλη" πλευρά, η οποία παραμένει στο χώρο του άρρητου του ανομολόγητου -ή, στην καλύτερη περίπτωση, αποτελεί αρμοδιότητα του ψυχαναλυτή...
Επιδιώκοντας να εξετάσει αυτήν την "κανονικότητα" σε αντιπαράθεση με ελαφρύτερες ή βαρύτερες "διαταραχές" της λίμπιντο, ο σκηνοθέτης Κώστας Γάκης έγραψε, με τη βοήθεια του θιάσου, το κείμενο που έδωσε αφορμή για την παράσταση Δεν μιλάμε γι' αυτά, η οποία εγκαινιάζει τις καινούργιες φετινές παραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.
Όχι, δεν πρόκειται εδώ για μια θεατροποιημένη ψυχαναλυτική πραγματεία. Ο Κ. Γάκης επιχειρεί να ρίξει φως στα ταμπού που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητά μας και τον καταπιεσμένο ερωτισμό μας με τρόπο παιγνιώδη. Όμως μέσα από το χιούμορ ξεπηδά το πραγματικό ερώτημα που θέλει να θέσει: το κατά πόσον αυτή η κανονικότητα είναι συνώνυμο της σεξουαλικής μας ανεπάρκειας...
Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Προμηθέας Δοκιμάκης, Λευτέρης Καταχανάς, Νάνσυ Μπούκλη και Στέλλα Νούλη. Η μουσική είναι, όπως πάντα, του ίδιου του Κ. Γάκη, τα σκηνικά του Γκάι Στεφάνου και τα κοστούμια της Παναγιώτας Κοκκορού. (Αυγή, 6/10/2010)

Θέατρο του Νέου Κόσμου,

Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Φιξ, τηλ. 210 9212.900

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Μεγάλωσα σε μια οικογένεια με πολλή φασαρία,όπου ο καθένας μπορούσε να λέει ό,τι θέλει» λέει ο Κώστας Γάκης. «Μας παρακινούσαν να είμαστε εκδηλωτικοί. Βγαίνοντας έξω συνειδητοποίησα ότι υπάρχει πολλή σιωπή και πολλές μαύρες τρύπες,πολλά θέματα για τα οποία δεν μιλάς, όπως το σεξ. Το “Δεν μιλάμε γι΄ αυτά” αποτελείται από θραύσματα,εικόνες,τραγούδια,μικρά μανιφέστα για το σεξ. Βγήκαμε στον δρόμο,μιλήσαμε με ανθρώπους επί ώρες,διαβάσαμε αρκετά και μετά,παρέα με τους τέσσερις νέους ηθοποιούς που κάνουμε την παράσταση,ξεδιπλώσαμε ο καθένας χωριστά,επί δύο μήνες και με πολύ άγριο και βάναυσο τρόπο, ό,τι θέλουμε να πούμε σχετικά με το θέμα...». Και αυτό ενοχλεί, σοκάρει; «Αυτές οι λέξεις δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό μου.Σε κάθε παράσταση υπάρχουν τα σημεία συνάντησης και τριβής.Το σεξ προκαλεί αντιδράσεις,αλλά για μας δεν είναι αυτός ο στόχος».


www.tovima.gr