13.10.10

ΤΕΣΤ "ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΚΟΠΩΣΕΩΣ" ΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ


Τεστ «ερωτικής κοπώσεως» για ζευγάρια
Η συσχέτιση λέξεων και συναισθημάτων προβλέπει το μέλλον μιας σχέσης, υποστηρίζει πανεπιστημιακή ερευνητική ομάδα
(Το Βήμα, 12/10/2010)
Ενα αποτελεσματικό τεστ για την πρόβλεψη της εξέλιξης μιας ερωτικής σχέσης ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν οι ερευνητές αμερικανικού πανεπιστημίου βασιζόμενοι στην τεχνική της υποσυνείδητης συσχέτισης λέξεων και συναισθημάτων. Το πρωτοποριακό αυτό τεστ, που σχεδιάστηκε από ειδικευμένους ψυχολόγους, ισχυρίζεται ότι μπορεί να προβλέψει αν η σχέση θα πετύχει ή το ζευγάρι θα χωρίσει.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόναλντ Ρογκ, κατάφερε με τη χρήση σχετικού «κουίζ» να προβλέψει με επιτυχία για περισσότερα από 58 ζευγάρια αν θα χώριζαν μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η μέθοδος βασίζεται στις λέξεις με θετικό ή αρνητικό περιεχόμενο τις οποίες ενστικτωδώς (δηλαδή, ασυνείδητα) αναφέρει κάποιος συσχετίζοντας με αυτές τον ερωτικό σύντροφό του. Αν κάποιος αναφέρεται στον σύντροφό του και τον συνδέει με λέξεις που έχουν θετικό περιεχόμενο, αυτό σύμφωνα με το τεστ σημαίνει ότι η σχέση έχει πολύ μέλλον μπροστά της. Αντιθέτως, οι αρνητικοί συνειρμοί, όπως προκύπτουν από την επιλογή των λέξεων-κλειδιών, προδιαθέτουν για ένα γρήγορο τέλος στον δεσμό.
Το τεστ περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σχέση, καθώς και ένα πρόσθετο τεστ συσχέτισης λέξεων. Οι εθελοντές παρακολουθούσαν σε μια οθόνη υπολογιστή δύο λίστες: μία με «καλές» λέξεις (π.χ., «ειρήνη» ή «μοίρασμα») και μία άλλη με «κακές» λέξεις (όπως «θάνατος» ή «θλίψη») έχοντας στο μυαλό τον σύντροφό τους. Αν κάποιος, π.χ., συσχετίζει υποσυνείδητα τη σύντροφό του με μια λέξη που έχει θετικό περιεχόμενο, χωρίς φυσικά να συνειδητοποιεί ότι το κάνει, τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίζει να ζει μαζί της στο μέλλον.
Από τους 116 εθελοντές που συμμετείχαν στο σχετικό πείραμα οι 19 χώρισαν από τους συντρόφους τους ή ποσοστό 16%, ακριβώς όσο είχαν προβλέψει οι ερευνητές. «Αυτό είναι που εντυπωσιάζει στην έρευνά μας:ότι οι μετρήσεις μας φάνηκε να κάνουν καλύτερηδουλειά πρόβλεψης σε σχέση με τις προσωπικές προσδοκίες του κάθε εθελοντή. Οι άνθρωποι που εκδήλωσαν αρνητικάαισθήματα για τους συντρόφους τους είχαν περίπουεπταπλάσιες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα στον επόμενο χρόνο» δήλωσε ο κ. Ρογκ.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί πόσο ικανοποιημένοι είναι δύο άνθρωποι από τη σχέση τους επειδή συχνά λένε στους ερευνητές διαφορετικά πράγματα από αυτά που όντως νιώθουν. Το νέο τεστ, όμως, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα εγγενή εμπόδια και να αποκαλύψει τα πραγματικά συναισθήματα των δύο συντρόφων και έτσι να προβλέψει την πιθανή εξέλιξη της σχέσης τους.
Η συσχέτιση λέξεων με συναισθήματα δεν είναι νέα τεχνική στα ψυχολογικά τεστ. Εχει ήδη αξιοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν για την αποκάλυψη τάσεων ρατσισμού ή διαφόρων άλλων προκαταλήψεων, συναισθήματα τα οποία συχνά οι άνθρωποι αποφεύγουν να αποκαλύψουν σε μια έρευνα- ή ακόμη και στον ίδιο τον εαυτό τους. Μερικές φορές μάλιστα νομίζουν ότι είναι βαθιά «ευτυχισμένοι», «δημοκράτες» ή «φιλάνθρωποι» αλλά αυτό δεν είναι η πραγματικότητα, τουλάχιστον σύμφωνα με τη διάγνωση ειδικών της ψυχικής υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: