23.10.08

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΥΣ;

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ασφάλεια και για οροθετικούς
(Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο
Tales from the other side of town)
.
Πανελλήνιο Σύστημα Υγείας "Iπποκράτης"
Απέναντι στην Υγεία,
όλοι οι Έλληνες είμαστε ίσοι!
.
Προ ημερών με πήρε τηλέφωνο ένας ασφαλιστής, τα συνηθισμένα τηλέφωνα ενημέρωσης που λαμβάνουμε πολλοί. Αυτό το τηλεφώνημα όμως είχε κάτι που ξεπερνούσε τα συνηθισμένα. Ανάμεσα στις καλύψεις που μου ανέφερε ήταν και αυτή για τους οροθετικούς άντρες και γυναίκες, τονίζοντάς μου ότι η Ασπίς Πρόνοια, είναι η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και έχει αυτή την κάλυψη. Παρ' ότι δεν ενδιαφερόμουν για ασφάλεια, τον κάλεσα για ραντεβού την Παρασκευή το μεσημέρι που μας πέρασε και εξ αυτού δράττω την ευκαιρία για να γράψω.
Στο ραντεβού αφού μου ανέλυσε όλες τις καλύψεις που προσφέρονται, του ζήτησα να μου μιλήσει πιο συγκεκριμένα για την κάλυψη λόγω HIV/AIDS. Μου ανέφερε λοιπόν ότι πράγματι η Ασπίς Πρόνοια είναι η πρώτη εταιρεία που φροντίζει για την κάλυψη υγείας και συνταξιοδότησης των οροθετικών στην Ελλάδα. Τον ρώτησα αν καλύπτει τους/τις οροθετικούς/ές που έγιναν φορείς του ιού προτού συνάψουν συμβόλαιο με την εταιρεία. Μου απάντησε ότι καλύπτει μόνο τους οροθετικούς που διαγνώστηκαν αφότου έκαναν συμβόλαιο με την Ασπίς. Συμπλήρωσε δε ότι παρ' ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές εταιρείες που είναι παραρτήματα πολυεθνικών ασφαλιστικών, αυτές δεν έχουν παρόμοια προγράμματα, παρ' ότι οι αντίστοιχες ασφαλιστικές του εξωτερικού έχουν, σε αντιπαραβολή με την Ασπίς Πρόνοια που δεν είναι πολυεθνική, είναι Ελληνική εταιρεία.
Βρίσκω πολύ σημαντικό, να υπάρξουν στην Ελλάδα προγράμματα ασφαλιστικής κάλυψης των οροθετικών απ' όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Επίσης βρίσκω πολύ σημαντικό, να υπάρξουν και στην Ελλάδα ασφαλιστικά προγράμματα που θα καλύπτουν τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου (δείτε παράδειγμα στο Απέναντι Πεζοδρόμιο,
εδώ).
Το τελευταίο το ανέφερα στον συνομιλητή μου. Μου απάντησε ότι δεν θα υπήρχε αντίρρηση, αρκεί να υπήρχε και αντίστοιχη ελληνική νομοθεσία (σύμφωνο συμβίωσης ή πολιτικός γάμος) που να καλύπτει νομικά τα ομόφυλα ζευγάρια. Χωρίς αυτά τα νομικά εχέγγυα, συμπλήρωσε, είναι δύσκολο να προχωρήσει κανείς σε κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω αν αυτό το επιχείρημα είναι αρκετό, για αρχή μου φαίνεται πειστικό, δεν είμαι ούτε νομικός ούτε ασφαλιστής, όμως πιστεύω αν υπάρξει καλή διάθεση μπορεί και εδώ να βρεθεί κάποια λύση.
Για όσους/όσες ενδιαφέρονται λοιπόν και θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα, δίνω τα στοιχεία επικοινωνίας:
Γραμμή Υγείας Ασπίς
Πρόγραμμα Ιπποκράτης Maximum
801 11 24 024, δωρεάν όλο το 24ωρο
http://www.aspis.gr


11 σχόλια:

cobden είπε...

Μπράβο τους..Ένα πολύ καλό πρώτο βήμα

gay super hero είπε...

@ cobden

Επειδή βλέπω ότι αισθάνεσαι την ανάγκη να ζητωκραυγάσεις υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αναρωτιέμαι πως σχολιάζεις αυτή τη φράση

"Τον ρώτησα αν καλύπτει τους/τις οροθετικούς/ές που έγιναν φορείς του ιού προτού συνάψουν συμβόλαιο με την εταιρεία. Μου απάντησε ότι καλύπτει μόνο τους οροθετικούς που διαγνώστηκαν αφότου έκαναν συμβόλαιο με την Ασπίς. Συμπλήρωσε δε ότι παρ' ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές εταιρείες που είναι παραρτήματα πολυεθνικών ασφαλιστικών, αυτές δεν έχουν παρόμοια προγράμματα, παρ' ότι οι αντίστοιχες ασφαλιστικές του εξωτερικού έχουν, σε αντιπαραβολή με την Ασπίς Πρόνοια που δεν είναι πολυεθνική, είναι Ελληνική εταιρεία"

Με λίγα λόγια για κάποιον που είναι ήδη οροθετικός η αυτορρυθμιζόμενη αγορά των ασφαλιστικών εταιρειών δεν προβλέπει απολύτως καμία κάλυψη. Κοινώς, αν δεν σε αναλάβει το δημόσιο ταμείο απλά νοσείς και πεθαίνεις.

cobden είπε...

GSH, δεν πρόσεξες πως στο σχόλιο μου έκανα λόγο για ένα πολυ θετικό ΠΡΩΤΟ βήμα!Δεν είπα πως αρκεί!Έγινε όμως μια αρχή.Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να είμαστε αρνητικοί. Κατανοώ πως υπάρχει πρόβλημα, επειδή το κόστος των φαρμάκων για τους οροθετικούς είναι δύσκολο να καλυφθούν ακόμη και από ένα άτομο με μεσαίο εισόδημα(βέβαια το κόστος όλο και θα μειώνεται, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις). Παρ'ολα αυτά δεν πιστεύω, πως μόνο το κράτος μπορεί να παίξει ρόλο. Όπως είδαμε και στο ποστ, στο εξωτερικό δραστηροποιούνται πολλές ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας για οροθετικούς. Επίσης, υπάρχουν προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τις φαρμακευτικές εταιρίες (http://www.apositivelife.com/treatinghiv/patient-assistance-programs.html). Κι εγώ πολύ θα ήθελα να δω έναν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο του gay κινήματος σε αυτόν τον τομέα, όχι μόνο με προγράμματα ενημέρωσης αλλά με ουσιαστική (και υλική) στήριξη στους φορείς που την έχουν ανάγκη.Και βέβαια σε αυτό πρέπει να βοηθήσει εθελοντικά όλη η gay κοινότητα. Αυτό το θεωρώ πολύ πιο ουσιαστική κοινωνική αλληλεγγύη από το επαναπαυομαστε πως η υγεία των οροθετικών είναι δουλειά του κράτους.

gay super hero είπε...

Μόνο αυτό μας έλειπε, οι ζωές των ανθρώπων να εξαρτώνται από την φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη του καθενός! Μα ακούς τί λες;

cobden είπε...

Τελικά η Αριστερά αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στα άτομα, στους πολίτες!Μας θεωρεί ανίκανους πως μπορούμε να καταφέρουμε οτιδήποτε χωρίς τη βοήθεια του κράτους. Δεν είναι τελικά η κοινωνική αλληλεγγύη που σας ενδιαφέρει(τί είναι άραγε ουσιαστική κοινωνική αλληλεγγύη??Το να συμμετέχω με τη θέληση μου και θυσιάζοντας τον προσωπικό μου χρόνο, για να βοήθησω τον συνάνθρωπο μου ή απλά να δίνω με εξαναγκασμό χρήματα σε μια απρόσωπη γραφειοκρατία??). Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι μόνο πως θα ικανοποιήσετε αυτόν τον παράλογο φετιχισμό που έχετε με την ισχυρή κρατική εξουσία.Ας καταργήσουμε λοιπόν, κάθε έκφραση της κοινωνίας των πολιτών.Δε χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτε!Το κράτος είναι εδω και φροντίζει για όλα!

gay super hero είπε...

Cobden η χριστιανική φιλανθρωπία μπορεί να είναι αξιέπαινη σε ατομικό επίπεδο αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση οποιουδήποτε συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Ζούμε σε περίπλοκες κοινωνίες εξειδίκευσης με πληθυσμούς εκατομμυρίων. 'Οπως και σε όλους τους τομείς έτσι και στην υγεία απαιτούνται οργανωμένα κεντρικά συστήματα που να μπορούν να καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις με όλα τα ελαττώματα που έχουν αυτά (γραφειοκρατία κτλ)

Πέρα από αυτό δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την αξιοπρέπεια ενός αρρώστου από το να γνωρίζει ότι δεν του παρέχεται περίθαλψη επειδή τη δικαιούται ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά επειδή κάποιος αποφάσισε μέσα στη μεγαλοψυχία του να τον λυπηθεί. Εσύ μπορεί να θεωρείς ότι τα απρόσωπα γραφειοκρατικά συστήματα ισοδυναμούν με κρατική τυρρανία - η ιδέα όμως ότι ο ασθενής είναι πολίτης με δικαιώματα και όχι θύμα που χρειάζεται βοήθεια ισοδυναμεί με ουσιαστική απελευθέρωση στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων.

erva_cidreira είπε...

Ωστόσο εδώ δεν μιλάμε ούτε για κοινωνική αλληλεγγύη, ούτε πολύ περισσότερο για χριστιανική φιλανθρωπία.
Πρόκειται για το πρόγραμμα υγείας που μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία πουλάει.
Και μάλιστα αναρωτιέμαι αν δεν αποτελεί συμβατική υποχρέωση όλων των ασφαλιστικών η κάλυψη οροθετικών που διαγνώστηκαν μετά τη σύναψη του συμβολαίου, ενδεχομένως μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και με δεδομένο το ότι η φαρμακευτική κάλυψη παρέχεται από το κράτος δωρεάν.
Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι η Ασπίς-Πρόνοια τολμάει να απευθύνεται στους ομοφυλόφιλους ως υποψήφιους αγοραστές του προγράμματός της.

Tales from the other side of town είπε...

Δεν θέλησα να παρέμβω έως τώρα, για να μην θεωρηθεί ότι έκανα το ποστ που αναδημοσίευσε ο erva-cidreira, με διαφημιστικούς σκοπούς. Ξεκαθαρίζω ότι επαγγελματικά δεν έχω καμία σχέση με τον κλάδο της ασφάλειας ούτε της διαφήμισης.

Αυτό που ήθελα να σχολιάσω είναι, σε σχέση με προηγούμενο σχόλιο του gsh είναι ότι καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν σε καλύπτει για χρόνια ασθένεια που είχες προτού συνάψεις συμβόλαιο. Παράδειγμα, αν έχει κάποιος κύρωση του ήπατος, η ασφαλιστική εταιρεία θα σε καλύψει μεν με κάποιο πρόγραμμα υγείας, αλλά όχι όσον αφορά την συγκεκριμένη ασθένεια. Πρόκειται για τακτική δηλαδή που αφορά τις χρόνιες ασθένειες και εκεί κατατάσσεται και ο hiv/aids και γι' αυτό η συγκεκριμένη εταιρεία καλύπτει μόνο όσους έγιναν οροθετικοί μετά τη σύναψη του συμβολαίου.

Ωστόσο επειδή ακριβώς ο hiv/aids είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας, πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει και το επόμενο βήμα, δηλαδή της κάλυψης όλων των οροθετικών λόγω hiv.

Τέλος, θα τονίσω την κατάληξη του ποστ μου, για την ασφαλιστική κάλυψη των ομόφυλων ζευγαριών. Παρά του ότι δεν υπάρχει νομοθεσία στην Ελλάδα για την κατωχύρωση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών, πιστεύω ότι με καλή διάθεση θα μπορούσε να βρεθεί μία φόρμουλα από τις ασφαλιστικές εταιρείες αν υπάρχει καλή διάθεση. Εκεί θα μπορούσε η ιδιωτική πρωτοβουλία, αν το θέλει πραγματικά, να κάνει την διαφορά.

gay super hero είπε...

@ erva, other side of town

Ο διάλογος με τον Cobden δεν αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα μιας συγκεκριμένης εταιρείας αλλά το πολύ σοβαρό ζήτημα της δημόσιας υγείας και κατά πόσο είναι εφικτό ή ακόμα και επιθυμητό να αντικατασταθεί από τον "ακτιβισμό" και την "φιλανθρωπία". Είναι ένα θέμα που κατά την άποψή μου θα έπρεπε να καίει όλους τους ομοφυλόφιλους (όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί) και κατ' επέκταση όλους τους πολίτες. Και ένας λόγος είναι ακριβώς αυτό που αναφέρει ο the other side, ότι δηλαδή καμιά ιδιωτική εταιρεία δεν πρόκειται να σε ασφαλίσει για μία προϋπάρχουσα ή εκ γενετής νόσο. Και ότι πολλές εταιρείες που σε ασφαλίσουν τελικά εφευρίσκουν τρόπους για να μην πληρώνουν.

Απλά δεν πιστεύω ότι τα γκέι θέματα είναι αποκομμένα από γενικότερα ζητήματα πολιτικής. Ούτε θεωρώ ότι επειδή μία παράταξη εμφανίζεται φιλική απέναντι σε κάποιες διεκδικήσεις μας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει και να υιοθετήσουμε κατά γράμμα και όλο το υπόλοιπο ιδεολογικό πακέτο που κομίζει.

erva_cidreira είπε...

Κατά την αντίληψή μου κανένα ιδεολογικό πακέτο δεν κόμισε καμία παράταξη. Μια χαλαρή συζήτηση μεταξύ ιστολόγων γίνεται, ας μην υπερβάλουμε.
Και έχει ενδιαφέρον να εστιάσουμε στο συγκεκριμένο ασφαλιστικό πρόγραμμα, για να δούμε αν όντως κάτι καινούργιο προσφέρει, οπότε του αξίζει τοαρχικό μπράβο του cobden, ή απλώς ένας ασφαλιστής είχε την εξυπνάδα να απευθυνθεί σε ένα "παρθένο", κι ενδεχομένως αφελές, κοινό πουλώντας παλιά πραμάτια σε καινούργια συσκευασία.

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε εικόνα για το τι γίνεται στο εξωτερικό? Σε χώρες της Ευρώπης ή στις ΗΠΑ? Υπάρχει δυνατότητα ιδιωτικής ασφάλισης post-διάγνωση? Έστω και περιορισμένης? Είχα την ατυχία (ή την τύχη) να διαγνωστώ σε αρκετά νεαρή ηλικία, πριν σκεφτώ ιδιωτική ασφάλιση, και από τότε ζω στο έλεος του ΙΚΑ..