30.5.08

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ;

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ποινική δίωξη στο Δήμαρχο Τήλου
Για τον πολιτικό γάμο των ομοφυλόφιλων
ERT.gr, 30/5/2008
Μπροστά στο ενδεχόμενο ποινικής δίωξης βρίσκεται ο Δήμαρχος Τήλου, εάν τελέσει πολιτικό γάμο ομοφυλόφιλων, διότι δεν επιτρέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο
Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Δημάρχου της Τήλου Τάσου Αλιφέρη, ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, με αφορμή την απόφασή του να τελέσει πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.
"Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν προβλέπεται ούτε στην ισχύουσα νομοθεσία ούτε και στο Σύνταγμα", αναφέρει ο κ. Σανιδάς σε εντολή του προς τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Ρόδου. Όπως τονίζει ο κ. Σανιδάς, "η πράξη του Δημάρχου δεν θα είναι μόνο άκυρη και ανίσχυρη αλλά και παράνομη".
Ένας τέτοιος γάμος δεν είναι σύννομος, δήλωσε στη ΝΕΤ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης.
.
ΑΠΟΡΙΑ: Τελικά, ποιοι υπονομεύουν τις προσπάθειες τέλεσης πολιτικού γάμου φροντίζοντας κάθε φορά να διαρρέουν πρόωρα την πληροφορία σε φιλικές τους εφημερίδες;

14 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

«Ανίσχυρος, άκυρος, παράνομος»
Παρέμβαση Σανιδά για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσε η είδηση περί πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο. Ο κ. Σανιδάς διαβίβασε έγγραφο προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών Ρόδου, σημειώνοντας ότι μια τέτοια πράξη θα είναι άκυρη, ανίσχυρη και παράνομη.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει αναφορά στο άρθρο 21 του Συντάγματος που προστατεύει την οικογένεια και τον γάμο. Στο έγγραφο σημειώνεται ακόμα ότι ο δήμαρχος, ο οποίος θα δεχθεί δήλωση περί συνάψεως γάμου, μεταξύ ομοφυλοφίλων, παραβιάζει το υπό του νόμου και ειδικότερα το άρθρο 21 του Συντάγματος και του άρθρου 1367 του αστικού κώδικα προβλεπόμενο καθήκον, συνεπώς καταλήγει ο κ. Σανιδάς «σε περίπτωση που ο δήμαρχος Τήλου δεχθεί δήλωση περί τελέσεως γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων παρακαλούμε για την ενέργεια των νομίμων».

Διαφορετική άποψη εκφράζει η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Θ.Παπαζήση, «η διάταξη του Αστικού Κώδικα η οποία προβλέπει τις προϋποθέσεις για την τέλεση γάμου δεν αναφέρεται στη διαφορά του φύλου. Με την έννοια αυτή η ισχύουσα νομοθεσία που δεν απαγορεύει ρητά την τέλεση γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου επιτρέπει κατ΄ αντιδιαστολή τους γάμους αυτούς».

Όπως μάλιστα υποστηρίζει η κ. Παπαζήση, η διεύρυνση της ερμηνείας της διάταξης ανταποκρίνεται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, του σεβασμού της προσωπικότητας, της προστασίας της οικογένειας, και πραγματώνει την αρχή της αξίας του ανθρώπου ως στοιχείου του πολιτεύματος.


Τα μέλη της ΟΛΚΕ επικαλούνται επιπλέον και το ψήφισμα που εξέδωσε το 1994 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το οποίο ζητούσε από τα κράτη- μέλη να απαλείψουν από τις νομοθεσίες τους την κάθε διάκριση εις βάρος των ομοφυλοφίλων και ειδικά να επιτρέψουν τον γάμο μεταξύ τους, ενώ η ευρωπαϊκή σύμβαση του Άμστερνταμ απαιτεί από τις χώρες να απαλείψουν από τη νομοθεσία τους κάθε διάκριση, μεταξύ άλλων «και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 30/5/2008

erva_cidreira είπε...

Επιμένει ο δήμαρχος Τήλου για γάμους ομοφυλόφιλων
Επιμένει στην πρόθεσή του να προχωρήσει στην τέλεση γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων ο δήμαρχος Τήλου Αναστάσιος Αλιφέρης, παρά την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίου Σανιδά, οποίος με έγγραφό του στον εισαγγελέα Ρόδου αναφέρει πως μια τέτοια πράξη θα είναι άκυρη, ανίσχυρη και παράνομη.

Σε δηλώσεις του σήμερα το μεσημέρι μόλις έγινε γνωστή η παρέμβαση του εισαγγελέα, ο κ. Αλιφέρης τόνισε πως είναι στην πρόθεσή του να προχωρήσει στην τέλεση του γάμου, αφού όμως διασφαλιστεί η εγκυρότητα της πράξης.

Για το θέμα που προέκυψε, είχε επικοινωνία με τον δήμαρχο Τήλου ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα όσα αναφέρει στην παρέμβασή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ. 30/5/2008

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που βγαίνει σαν συμπέρασμα από την πρόωρη αντίδραση του (...) εισαγγελέα του αρείου πάγου είναι ότι χρειάζεται πολύ καλή οργάνωση του εγχειρήματος, αξιόπιστοι σύμμαχοι ( όχι σαν το δήμαρχο Καισαριανής και το ΣΥΡΙΖΑ), και τσαμπουκάς.... πολύς τσαμπουκάς.

Γιατί όταν σπεύδει ο Σανιδάς να απειλήσει και να δώσει εντολή για ποινικές διώξεις ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΓΙΝΕΙ ο γάμος, αυτό δείχνει πόσο πολύ τους καίει να μην πραγματοποιηθεί καν ο γάμος, άσχετα αν μετά έτσι κι αλλιώς θα αμφισβητηθεί.

Τέλος, ο κύριος Καρατζαφέρης είναι μεγάλος (...) γιατί όταν είχε ανοίξει η συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης και μάλιστα αποκλειστικά για ετεροφυλόφιλους, είχε δηλώσει ότι δε θα το ψηφίσει. Ούτε καν αυτό.. και τώρα λέει ότι είναι μεν κατά του γάμου ομοφυλοφίλων αλλά υπέρ της δήλωσης συμβίωσης....

κώστας

erva_cidreira είπε...

Δικαίωμα των ομοφυλόφιλων ο γάμος

Εμμένει στην απόφασή του ο δήμαρχος της Τήλου, Τάσος Αλιφέρης, να είναι ο πρώτος δήμαρχος που θα τελέσει γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, στη χώρα μας, τις επόμενες μέρες και απαντά σε όσους τον επικρίνουν με την κατηγορηματική δήλωση:


«Η Δημοκρατία σημαίνει σεβασμό στον άνθρωπο και στα δικαιώματά του, που ο πυρήνας τους είναι η αυτοδιάθεση των ατόμων που συγκροτούν την κοινωνία και η ελευθερία τους. Και αυτή έχει οριστεί από αιώνες και φτάνει μέχρι εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων. Και δεν μπορεί ο πολίτης του κόσμου, να απέχει από την ενεργοποίησή του για την κατάργηση διαδικασιών που αμφισβητούν αυτές τις πανανθρώπινες αξίες, σε μειοψηφίες, γιατί αυτό ισοδυναμεί με κατάργηση της Δημοκρατίας».

Ο κ. Αλιφέρης καταφέρθηκε εναντίον εκπροσώπων της Εκκλησίας που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί εναντίον γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων υπογραμμιζόντας: «εκεί που σταματάει η λογική είναι όταν εμφανίζονται μερικοί εκπρόσωποι του Θεού και μιλούν ενάντια στα δικαιώματα των δημιουργημάτων του Θεού».

Πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο πρώτος γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην χώρα μας, θα τελεστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, διαψεύδονται από την εφημερίδα «Εποχή» που δημοσίευσε την αναγγελία. Δημοσιογράφος της «Εποχής», είπε ότι «ο γάμος δεν θα μείνει κρυφός αλλά δεν θα γίνει και σόου στα κανάλια, αφού το ζευγάρι δεν επιθυμεί η προσωπική τους στιγμή να γίνει θέαμα».

Σίγουρο είναι ότι ο γάμος θα τελεστεί τις επόμενες μέρες και μάλιστα όπως είπε ο Πάνος Λάμπρου, δημοσιογράφος της «Εποχής», θα ακολουθήσουν 4-5 τέτοιοι γάμοι το επόμενο χρονικό διάστημα. Απαντώντας σε παλαιότερες δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Ανθιμου που αποκαλούσε «αμάρτημα» τη συμβίωση ομοφυλόφιλων, οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Εποχή» δήλωσαν ότι: «δεν καταρρέει ούτε η δική μας αξιοπρέπεια ούτε του ζευγαριού απ' αυτόν τον γάμο, τώρα αν καταρρέει η αξιοπρέπεια του κ. Ανθιμου αυτό είναι δικό του θέμα».

Επικριτικός για το θέμα ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης που δήλωσε: «Είμαι σαφώς κατά του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων», ενώ τάχθηκε «υπέρ της σχέσης με σύμφωνο ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων».

Γ.Σακ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/05/2008

erva_cidreira είπε...

Κώστα,
Δυστυχώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ λέει φωναχτά ό,τι ακριβώς ψιθυρίζουν οι "προοδευτικοί" βουλευτές όλων των υπολοίπων κομμάτων.
Ή μήπως υπάρχει κάποια δήλωση ή πράξη πολιτικού υπέρ του γάμου που να την αγνοώ;

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον το πιο σημαντικό δεν είναι το ποιοί (άλλωστε δεν είναι και πολύ δύσκολο), αλλά το γιατί. Anyway, Ας ευχηθούμε ο δήμαρχος να βρει το σθένος να προχωρήσει.

Κώστας είπε...

erva_cidreira εγώ το βλέπω διαφορετικά. Εκτιμάω το να έχει ένα κόμμα ξεκάθαρη θέση για το θέμα, όποια κι αν είναι αυτή, γιατί όταν μου τα μασάει ή παλινωδεί, δείχνει ότι δε θέλει να δυσαρεστήσει ούτε τους συντηρητικούς ψηφοφόρους του, ούτε όμως κι εμένα, με αυτό τον τρόπο όμως δείχνει να μη σέβεται κανέναν και να υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας.

Το ΚΚΕ έχει πει εξαρχής όχι σε όλα και είναι πιστό σε αυτό, οπότε ο καθένας κρίνει και αξιολογεί τη στάση του.

Το πασόκ δήλωσε υπέρ της κατωχύρωσης της συμβίωσης και έμεινε εκεί, αποκλείοντας πολιτικό γάμο, υιοθεσίες κτλ. Το έβαλε και στο πρόγραμμα του προεκλογικά, τηρώντας αυτά που μας είχε υποσχεθεί.

Η νδ πάλι λέει ότι το περισσότερο που μπορεί να κάνει είναι να φέρει σύμφωνο μόνο για ετερόφυλους και αργότερα ίσως φέρει και για μας. Επίσης μας κλείνει το μάτι για δικαστική διεκδίκηση της συμπερίληψης μας στο σύμφωνο.

Ο σύριζα όμως άλλα έλεγε αρχικά για τους δημάρχους του και άλλα είπε μετά, όταν άρχισαν να του ασκούνται πιέσεις. Τελικά δηλώνει ότι υποστηρίζει ότι με βάση το νόμο πρέπει να γίνονται και γάμοι ομοφυλοφίλων, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώσει τους δημάρχους του να τους τελέσουν. Γιατί; Αφού υποτίθεται ότι είναι υποχρεωμένοι απ' το νόμο! Γελοιότητες δηλαδή...

Για τον Καρατζαφέρη δε θα με πείραζε να έλεγε μονίμως όχι σε όλα, όπως το ΚΚΕ, με ενοχλεί ότι πριν 2 χρόνια ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που είχε δηλώσει υπέρ της συμβίωσης αλλά πριν ένα μήνα με αφορμή το νομοσχέδιο Χατζηγάκη είπε ότι δε θα ψηφήσει κανένα νομοσχέδιο για συμβίωση, γιατί είναι κατά και τώρα που βγαίνει στη δημοσιότητα ο επιχειρούμενος γάμος λέει ότι υποστηρίζει τη δήλωση συμβίωσης. Κοροϊδία, ο ορισμός.

Ανώνυμος είπε...

@Κωστα

Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν συμπεριέλαβε στο προεκλογικό του πρόγραμμα σύμφωνο συμβίωσης.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ απλά προσυπογράφω την απορια :
ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΕΟΥΝ ΠΡΩΙΜΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ;

les_boi είπε...

ο σανιδάς απειλεί ως ακροδεξιός(μνημειώδεις οι δηλώσεις του για τις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό), κατ'εμε τίποτα δεν έχει χαθεί μόνο απο αυτή τη δήλωση και δεν καταλαβαίνω erva ποιοι διαρρέουν τι; το όλο θέμα ξεκίνησε απο την αναγγελία που όπως γίνεται γενικα δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημεριδα...

Κώστας είπε...

Ανώνυμε,

http://www.pasok.gr/portal/gr/000F4240/Data/Binder1.pdf

σελίδα 76, νέοι θεσμοί, δεύτερη κουκίδα.

Εναλλακτικά http://www.pasok.gr/portal/gr/199/44203/1/7/1/showdoc.html
αν δε σου ανοίγει απευθείας το πρώτο.

erva_cidreira είπε...

Κώστα,
Δυστυχώς με κλεισίματα ματιού και προεκλογικές υποσχέσεις δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος.
Ο ίδιος ο Ν. Αλιβιζάτος που συνέταξε το σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ για το σύμφωνο συμβίωσης εξιστορεί λεπτομερώς στην «Καθημερινή»πώς αυτό ουδέποτε στηρίχθηκε από το κίνημα.
Όσο για την ΝΔ, αρκεί να δει κανείς πόσο φροντίζει ως κυβέρνηση να αποψιλώσει το δικό της αρχικό σχέδιο νόμου για ετερόφυλα ζευγάρια, έτσι ώστε αν ποτέ δικαστικά προσβληθεί και επεκταθεί και στα ομόφυλα το κέρδος για τους ομοφυλόφιλους να περιορισθεί μόνο σε μερικά συμβολαιογραφικού τύπου κέρδη.
Και βεβαίως είναι απορίας άξια η εκκωφαντική σιωπή των 300 πατέρων και μητέρων του Έθνους, τόσο λαλίστατων κατά τα άλλα, όλους αυτούς τους μήνες.
Επίσης να επισημάνω ότι σιωπή ιχθύος τηρεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (όλων των Ελλήνων, υποτίθεται). Ενώ δεν έχω καταλάβει τι υποστηρίζει τελικά η αρμόδια αρχή για την προστασία της ισότητας των ελλήνων πολιτών, η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Προφανώς για όλους τους ανωτέρω ισχύει ότι «η σιωπή είναι χρυσός».
Από αυτή την άποψη όσοι μιλούν έστω κι αν υποστηρίζουν θέσεις με τις οποίες διαφωνούμε, ενδεχομένως είναι πολύ πιο θαρραλέοι.

Les_boi
Στην περίπτωση της Καισαριανής η πρόωρη διαρροή προκάλεσε ένα δυσάρεστο παρασκηνιακό παιχνίδι κολοκυθιάς για το ποιος φταίει.
Τώρα επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο, παρασκηνιακά ο ένας τα ρίχνει στον άλλο, αλλά αυτή την φορά η ιδιότητα «στελέχη της ΟΛΚΕ» των δημόσιων συνομιλητών αντικαταστάθηκε από εκείνη του υποψήφιου γαμπρού και του κουμπάρου.
Όσο για το αν «δόθηκε» ή όχι το θέμα στην Αυριανή, αρκεί να συγκρίνει το ύφος και ήθος του ανυπόγραφου κειμένου με εκείνα τα πασίγνωστα ομοφυλοφοβικά της εφημερίδας και το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα.
Εντωμεταξύ δίνεται έτσι χρόνος στους πολέμιους να συσπειρωθούν και να οργανώσουν την αντίδρασή τους.
Αν όλα πάνε καλά όλα αυτά ίσως να μην έχουν σημασία, αν όμως ακριβώς εξαιτίας τους πάνε κακά;

Επιπλέον η νομική οδός επίλυσης ενός καθαρά πολιτικού ζητήματος ενέχει κινδύνους που κάποιοι φαίνεται να αγνοούν ή να υποτιμούν, θέμα που έχει συζητηθεί στο ιστολόγιο Gay Super Hero πριν 2 περίπου μήνες.
Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να μην γίνονται λάθη στρατηγικής για χάρη αμφίβολων επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων.
Γνώμη μου.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιες φορές αναρωτιέμαι αν έχουμε βάλει σε σωστή σειρά τις προτεραιότητές μας.

Άντε και πέρασε το θέμα του γάμου. Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητά μας; Θα γίνει ξαφνικά το κοινωνικό σύνολο λιγότερο ομοφοβικό;

Το βασικότερο πρόβλημά μας, νομίζω, είναι η ορατότητα.

Οπότε καλά κάνει και γίνεται όλη η φασαρία. Αν μη τι άλλο ασχολούνται τα κανάλια και "ενημερώνεται" για το θέμα και η τελευταία θείτσα. Έτσι, να συνηθίζουν σιγά σιγά ότι θα μας βλέπουν όλο και περισσότερο…

les_boi είπε...

όπως λες πρόκειται για ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα και θα κερδηθεί με πολιτική δράση, οι γάμοι και να γίνουν θα κριθούν στα δικαστήρια για την εγκυρότητά τους, το ζήτημα είναι να γίνει το ανάλογο τζέρτζελο και να πέσουν και λίγο οι μάσκες...τώρα για τα παρασκηνιακά μάλλον δίκιο θα χεις, δεν ξέρω