21.5.08

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ για την Ώρα των Ερωτήσεων της περιόδου συνόδου του Απριλίου 2008 σύμφωνα με το άρθρο 109 του Κανονισμού υποβολή: Dimitrios Papadimoulis προς την Επιτροπή (7/3/2008)
Θέμα: Νομική κατοχύρωση των σχέσεων ατόμων του ιδίου φύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί σχέδιο νόμου που εισάγει «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης» για ετερόφυλα ζευγάρια, χωρίς να κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ετερόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να επισημοποιούν την σχέση τους με έγγραφη συμφωνία, που θα παρέχει στα δύο μέρη σχεδόν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το γάμο και θα λύνεται αυτοδίκαια με συμβολαιογραφική πράξη. Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο και ανήγγειλε δημόσια ακρόαση με θέμα την νομική αναγνώριση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών.
Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 13 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα καθώς και το άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκή Ένωσης, που απαγορεύει ρητά κάθε διάκριση λόγω γενετήσιου προσανατολισμού, ερωτάται η Επιτροπή, σε ποια κράτη μέλη οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι κατοχυρωμένες είτε με γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης. Κρίνει η Επιτροπή ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανταποκρίνεται στο άρθρο 13 της Συνθήκης, που ενθαρρύνει την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το γενετήσιο προσανατολισμό;
.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ (15/5/2008)
The Commission has no powers to intervene on the particular issue of the proposed Greek legislation, which is under the competence of this Member State.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εντυπωσιακη αρνηση θεσης.
και απογοητευτικη συναμα...

gay super hero είπε...

Η Ευρώπη θα μας σώσει :-)

Μάλλον πρέπει να αποφασίσουμε οι ίδιοι να σωθούμε.