7.2.08

ΤΟΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΤΕΡΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Με αφορμή το δελτίο τύπου της Σύμπραξης κατά της Ομοφυλοφοβίας για τις ομοφυλοφοβικές απόψεις που εξέφρασε ο Θάνος Ασκητής στην εκπομπή του Star «Κάθε μέρα καλημέρα» και την απάντηση του Θάνου Ασκητή ας διαβάσουμε δυο μικρά, σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Γονείς και παιδί :

18. Ανακάλυψα ότι ο γιος μου (ή η κόρη μου) φιλιέται στο στόμα με το φίλο του (ή τη φίλη της). Τι πρέπει να κάνω;
Τα παιδιά, μέσα στον ενθουσιασμό και στην παρορμητικότητά τους, δείχνουν τη χαρά τους και τη συναισθηματική τους ευφορία ακόμη και με φιλιά στο στόμα. Όταν δούμε όμως ότι αυτό επαναλαμβάνεται συχνά και ότι από το φιλί αυτό το παιδί αντλεί ηδονή και ευχαρίστηση, μπορούμε διακριτικά να του μιλήσουμε, όχι βέβαια μπροστά στο φίλο του, λέγοντάς του ότι δε χρειάζεται να φιλιέται στο στόμα μαζί του. Αν μας ρωτήσει γιατί, θα του εξηγήσουμε ότι το φιλί στο στόμα είναι ένα φιλί που προϋποθέτει ή οδηγεί σε ερωτική σχέση ανάμεσα στο αγόρι και στο κορίτσι και μεγαλώνοντας θα καταλάβει ότι αυτό είναι ένα φιλί που δίνεται μέσα στην ερωτική σχέση και τη σεξουαλική επαφή με το άλλο φύλο, εκφράζοντας την ερωτική επιθυμία του ενός προς τον άλλο.

57. Υπάρχουν τρόποι παρέμβασης στην εξέλιξη της ομοφυλοφιλίας του παιδιού;
Οι γονείς, γενικά, πρέπει να ενισχύουν την εικόνα της ταυτότητας του φύλου και να βοηθήσουν το παιδί να συνειδητοποιήσει τα βιολογικά και τα ανατομικά κριτήρια του φύλου του, που εξελίσσεται. Ο γονιός πρέπει να παρεμβαίνει πάντα θετικά, ενισχύοντας την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού – κυρίως ο ομόφυλος γονιός, με διάφορες δεοντολογικές προσεγγίσεις που οδηγούν το παιδί στη συνειδητοποίηση του φύλου του και στην ταύτιση μαζί του. Ανάλογο ρόλο μπορεί να έχει και ο γονιός του αντίθετου φύλου: δηλαδή και η μητέρα μπορεί να ενισχύει το γιο της και ο πατέρας την κόρη του, ακόμη και με εκδηλώσεις θαυμασμού. Είναι θετικό να θαυμάζει ο πατέρας την κόρη και να της δείχνει ότι είναι περήφανος που είναι πατέρας της, που είναι όμορφη και εξελίσσεται σε γυναίκα, και αντίστοιχα η μητέρα προς το γιο της να δείχνει την περηφάνια της και να καμαρώνει για το γοητευτικό αγόρι της που μεταμορφώνεται σε άντρα. Αυτές οι παρεμβάσεις, μαζί με κοινωνικές συμπεριφορές, όπως είναι τα παιχνίδια και η συγκρότηση ομάδων του ίδιου φύλου, είναι τα μικρά βήματα για την ανάπτυξη αυτής της συνειδητοποίησης.
Ωστόσο, ούτε αυτά είναι ικανά να σταματήσουν την εξέλιξη της ομοφυλοφιλίας, που σε μεγάλο ποσοστό φαίνεται να έχει στοιχεία ενδογένειας ή γενετικού υλικού (έμφυτα) ή στοιχεία που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε και να τα αναστείλουμε μέσα στο περιβάλλον επιρροής του παιδιού. Είναι η δική μας συμπεριφορά που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, προκειμένου να ενισχύσουμε την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού προς το φύλο του και την ταυτότητά του και να τονίσουμε και να τονώσουμε τον ετεροφυλοφιλικό σεξουαλικό του προσανατολισμό. Ίσως επικρατέστερο επιβαρυντικό μοντέλο γονιών που ενισχύει την ομοφυλοφιλία του αγοριού είναι η έντονη μητρική υπερπροστασία με ενδυναμωμένη τη μητρική φιγούρα και η αδύναμη, ανύπαρκτη και πολλές φορές «καπελωμένη» πατρική φιγούρα, που παίζει καθαρά δευτερεύοντα ρόλο. Αυτή η εξέλιξη των γονεϊκών κακών προτύπων αποτελεί ισχυρή απόδειξη της σύγχυσης του αγοριού που δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον πατέρα, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις δεν εκφράζει το ισχυρό ανδρικό πρότυπο.
.
Dr Θάνος Ασκητής: Γονείς και παιδί. Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα (Λιβάνης, 2006)
.
…και ο νοών νοείτω!

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχει μιλήσει και χειρότερα σε παλιότερες τηλεοπτικές εκπομπές ο δόκτορας.

Πλάκα μας κάνεις;

Ανώνυμος είπε...

Σε ποιόν αιώνα ζεί ο κύριος Ασκητής? Αυτές είναι παρωχημένες ιδέες του παρελθόντος, τουλάχιστον 40 ετών. Γιατί κάποιοι σταματούν να διαβάζουν την βιβλιογραφία των τελευταίων ετών ή επιμένουν στην βιβλιογραφία κάποιων σκληροπυρηνικών? Η σύγχρονη ευρωπαϊκή ψυχολογία είναι στο πλευρό του/της ομοφυλόφυλου/ης και προσπαθεί να τον/την υποστηρίξει για τις διακρίσεις στις οποίες υπόκειται...

e-Lawyer είπε...

Θα έπρεπε να γίνει καταγγελία στο ΕΣΡ, για μετάδοση εκπομπής που παραβιάζει την αξιοπρέπεια ομάδας πληθυσμού. ΤΟ ΕΣΡ μας έχει βεβαια συνηθίσει σε μάλλον ομοφοβικές αποφάσεις, αλλά αν στηριχθεί σωστά μια καταγγελία δεν θα μπορεί να κάνει κι αλλιώς. Άλλωστε παλαιότερα όταν είχαν διατυπωθεί γενικότητες κατά επαγγελματικών ομάδων (γιατροί, δικηγόροι, βουλευτές), το ΕΣΡ είχε βγάλει απόφαση που έβαζε πρόστιμα στους σταθμούς για αυθαίρετες γενικεύσεις.


Άλλωστε αν απορριφθεί η καταγγελία, μετά γίνεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

erva_cidreira είπε...

Είναι πραγματικά κρίμα που δεν υπάρχει οργανωμένο αρχείο με τις κατά καιρούς δηλώσεις του Θ. Ασκητή, αλλά και άλλων «επωνύμων». Κι έτσι μπορεί να δηλώνει μέχρι και ότι ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε το αίτημα του γάμου ομοφύλων. Πότε, πού, με ποια νομική μορφή, τρέχα γύρευε.
Και στο βαθμό που δεν ζητάει να ρίχνονται στον κοινωνικό Καιάδα όσοι καταφέρουν να διατηρήσουν τον ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό τους παρά τις πρακτικές συμβουλές του για ενίσχυση της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού βάσει μιας πιο εκσυγχρονισμένης, και γι’ αυτό ύπουλης, ετεροκανονιστικής αγωγής, αυτό το θεωρεί σεβασμό της διαφορετικότητας και ζητάει από πάνω και τα εύσημα που θεωρεί ότι του αναλογούν.
Από την άλλη πλευρά, οι λοαδ οργανώσεις, δυστυχώς, στερούνται στελεχών, πόρων και οργανωμένου νομικού τμήματος για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας μια νομική προσφυγή μέχρι τα ανώτατα όργανα της Δικαιοσύνης. Το χειρότερο όμως είναι ότι ελάχιστοι πιστεύουν ότι η ελληνική Δικαιοσύνη μπορεί να είναι ένας αμερόληπτος κριτής και όχι μέρος του προβλήματος, κουβαλώντας τα ίδια ομοφυλοφοβικά σύνδρομα που καλείται να (κατά)δικάσει.
Οπότε, το ερώτημα είναι: Τι κάνουμε;

artois είπε...

H πρόταση, του e-lawyer, είναι η μόνη επιστημονικά υπεύθυνη πρόταση από τις διάφορες που γράφτηκαν από κάποιους άσχετους περί των διαδικασιών. Αναρωτιέμαι, π.χ., με ποια ιδιότητα έκρινε ο pisoglendis την επιστημονική επάρκεια ενός ψυχιάτρου και πρότεινε την καταγγελία του Θάνου Ασκητή στο ..."σωματείο ψυχιάτρων".

Επειδή, το "δελτίο τύπου της Σύμπραξης κατά της Ομοφυλοφοβίας για τις ομοφυλοφοβικές απόψεις του κυρίου Ασκητή" δεν αναφέρεται στο βιβλίο που αποσπάσματά του δημοσιεύει ο erva_cidreira, ούτε σε κάποια ανθολόγηση δηλώσεών του, αλλά αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Star, ας μου επιτραπεί να παραμείνω στην συγκεκριμένη εκπομπή.

Το αν οι απόψεις του κ. Ασκητή είναι συντηρητικές, ή ό,τι άλλο, είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα, που μπορεί να τεθεί προς συζήτηση με την συμμετοχή του ιδίου και άλλων ειδικών επιστημόνων, και εν πάση περιπτώσει γι αυτές μπορεί να τον κρίνει όποιος θέλει αλλά όχι και να τον παραπέμψει στο ..."σωματείο ψυχιάτρων", όπως προτάθηκε.

Επειδή στο παρόν ποστ δεν περιλαμβάνεται ο σχετικός σύνδεσμος, το θέμα τέθηκε κι ΕΔΩ, στο blog του Τh. Xomeritis και θα επαναλάβω το σχετικό απόσπασμα του σχολίου μου. H παρέμβασή μου είχε ως αφορμή την παρατήρηση του μπλόγκερ ότι ο Θάνος Ασκητής πρέπει να εκσυγχρονίσει τις απόψεις του για να δεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρεί την ομοφυλοφιλία ψυχική ασθένεια".

Σχολίασα λοιπόν ότι:
για ό,τι αφορά στις απαντήσεις που έδωσε ο Ασκητής στην ερώτηση της πολύ όμορφης κυρίας του πρωινάδικου, μου έκανε εντύπωση η πρόταση σου "να επισκεφθεί το who.int/en/ για να εκσυγχρονίσει τις απόψεις του και να δει ότι ο Π.Ο.Υ. δεν θεωρεί την ομοφυλοφιλία ψυχική ασθένεια" και ιντριγκαρίστηκα να το διαπιστώσω. Μόλις πριν λίγο είχα τη δυνατότητα να δω αντίγραφο από την συγκεκριμένη εκπομπή και αυτό που έκανε ο Ασκητής ήταν να απαντήσει υπό την επιστημονική του ιδιότητα στην κυρία που νομίζει ότι είναι δημοσιογράφος (απορώ, είναι τόσο άψογα όμορφη... γιατί δεν γινόταν φωτομοντέλο;)

Ξεκίνησε, λοιπόν, ξεκαθαρίζοντας με σαφήνεια ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια και από το 1973 έχει και επισήμως αποσυρθεί αυτή η προκατάληψη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ό,τι μέχρι τώρα έχει συμπεράνει η επιστημονική έρευνα για τους παράγοντες που καθορίζουν την ομοσεξουαλικότητα και πολύ προσεκτικά μίλησε για την ενίσχυση της ταυτότητας του φύλου του παιδιού, χωρίς, μάλιστα, να παραλείψει να πει ότι "είναι χυδαίο να ρωτάμε το αγοράκι μας αν έχει κορίτσι".

Η τοποθέτησή του ήταν αυστηρά επιστημονική. Αν τον κρίνουμε επειδή δεν απάντησε στην πρωινατζού "τι λες μωρή άσχετη", ναι, δεν το έκανε. Αλλά, πραγματικά, δεν ξέρω αν ήταν καλύτερο να της απαντήσει έτσι.

----

Επομένως, ο Θ.Α. είχε από την αρχή τονίσει το αντίθετο από αυτό που του καταλόγιζαν. Kαι δεν είπε πώς θα ενισχυθεί η ετεροφυλοφιλία του παιδιού, αλλά πώς θα ενισχυθεί η ταυτότητα του φύλου του.

Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι με ράδιο-αρβύλα δεν μπορείς να στοιχειοθετείς καταγγελίες προς επιστημονικά σωματεία. Tο ράδιο-αρβύλα εκθέτει αυτούς που αναδημοσιεύουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες χωρίς να έχουν προσωπική αντίληψη των γεγονότων και αποδυναμώνει τις καταγγελίες.

Για να έχουν αποτελεσματικότητα οι διάφορες ενέργειες των θιγομένων, και να μην είναι πυροτεχνήματα για λόγους εντυπωσιασμού, πρέπει να δρομολογούνται με σοβαρότητα και οι καταγγελίες να μην βασίζονται σε ψεύδη ή σε παραπληροφόρηση, ώστε να έχουν την απαραίτητη αξιοπιστία.

Και αφού η Σύμπραξη εκδήλωσε την ευαισθησία της για μια πρωινάδικη εκπομπή, μακάρι να κάνει κάτι αποτελεσματικό, αλλά ας κάνει και τον κόπο να βλέπει και καμμιά βραδυνή, δήθεν σοβαρή, γιατί κι εκεί σημειώνονται τέρατα. Όπως ΑΥΤΟ το τέρας στην εκπομπή του Στέλιου Κούλογλου ο οποίος άφησε να περάσει ασχολίαστη μέσα από την κρατική τηλεόραση που ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, η ελεεινότητα του έλληνα καλεσμένου του: ...μα ο αμερικανικός στρατός αντιμετωπίζει δυσκολίες στη στελέχωσή του. Δεν είδατε τι αναγκάζεται να παίρνει επειδή δεν βρίσκει πια πρόθυμους; Χοντρούς, εγκληματίες... μέχρι ομοφυλόφιλους και λεσβίες.

Ανώνυμος είπε...

Τι άθλια κουραφέξαλα! Οι μάνες ισχυρές προσωπικότητες - ο "απών" πατέρας / η μάνα που επαινεί τον ανδρισμό του γιού "πω πω αγόρι μου τι παιδαράς που είσαι, τα κοριτσάκια θα τρελλαίνονται για πάρτη σου!". Ή, να λες στο παιδί σου, αν το δεις να φιλιέται, ότι το φιλί στο στόμα προϋποθέτει ερωτική σχέση ανάμεσα σε άρρενα και θήλυ. Ερωτική καθοδήγηση, συγκρότηση ομάδων του ίδιου φύλου, τι συμβουλές(κακόμοιροι γονείς, ειλικρινά πιστεύετε ότι αν ο γιος καθοδηγηθεί σύμφωνα με τις προτροπές του σεξολόγου, θα πάει κόντρα στη φύση του;). Το μόνο που δεν μας είπε είναι να επιβραβεύονται τα αγοράκια που συλλαμβάνονται να φιλούν κοριτσάκια από τις μάνες τους, με ένα λουκούμι, όπως τα ζώα του τσίρκου, ώστε να έχουν συνειρμούς: ορθόδοξη ερωτική συμπεριφορά -επιβράβευση(λουκούμι ή σοκολατάκι)...Υπάρχει κανένας άνδρας στην Ελλάδα που να μην έχει μια υπερπροστατευτική μητέρα; Σκίσε τα διπλώματα, δεν είναι απαραίτητα για να εμφανίζεσαι στις εκπομπές της Έμυς Λιβανίου.

George Tsitiridis είπε...

ap oso ksero exoun ginei idi kiniseis pros to Esr enandia stin ekpompi. Then tha po parapano leptomereies akoma mexri na sigoureftei kati.
Einai kairos na kanoume kataggelies kai prosfiges pandou gia na mathoun merikoi oti then mporoun na lene oti theloun kai oti tha ypostoun tis kyroseis.
oso gia ton askiti tha eprepe na enimerothei isos i etairia psixologon i kati tetoio

Ναυτίλος είπε...

Επειδή βλέπω πολύ τηλεόραση, κι έχω δει τον εν λόγο κύριο πολλάκις να περνάει στην οθόνη και να μιλάει για σεξ. Τολμώ να πω πως είναι ένας πολύ καλά κεκαλυμμένος ομοφοβικός, που ώρες-ώρες πετάει κάτι αναχρονιστικές αντιλήψεις προπολεμικές! Δεν μου είναι λοιπόν ιδιαιτέρως συμπαθείς.

:-/

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ τον έχω δει συχνά να μιλάει για σεξ....Δεν πιστεύω ότι η ομοφοβία είναι το πρόβλημα με τις συμβουλές που δίνει, το πρόβλημα είναι αυτή η γενικά πολύ συντηρητική και "στερεοτυπίστικη" αντίληψη του για το σεξ - ξέρεις, ο άντρας-μάτσο και γυναίκα-μπάρμπι.... Δεν είναι πάντα τόσο προφανής αυτός ο συντηρητισμός του, αλλά ώρες ώρες παρα-είναι.... Οπότε εκεί εντάσσεται και το "σύμπτωμα" της ομοφυλοφοβίας του μάλλον. Αλλά γενικά εγώ δεν τον έχω περί πολλού τον Ασκητή ούτε αυτόν ούτε τις συμβουλές του και απλά βαριέμαι να εκνευριστώ με την περίπτωσή του (τωρα βέβαια αυτό δεν ξέρω, είναι καλό;)

Εμένα να πω την αλήθεια, αυτό που με ενοχλεί είναι αυτή η σντίληψη ότι η ομοφυλοφιλία έχει να κάνει σώνει και ντε με την ελλειπή συνείδηση του φύλου ενός ατόμου - και δεν είναι μόνο του Ασκητή άποψη αυτή, είναι αντίθετα μια καλά παγιωμένη ιδέα για πολλούς στρέιτ. Αυτό αλήθεια με πειράζει - δηλαδή αν μου άρεσαν μόνο οι άντρες και όχι και οι γυναίκες θα ήμουν "πιο" γυναίκα; - αλλά τι να πω, τόσα ξέρουν τόσα λένε κάποιοι...