11.6.07

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΔΙΑΒΑΖΩ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ "GAY ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ"

Image Hosted by ImageShack.us
.
Gay Βιβλιογραφία στα ελληνικά
http://umhomemgrego.blogspot.com/
Ένα ξεχωριστό, αλλά σχετικά άγνωστο στους πολλούς, blog εδώ και δύο χρόνια καταγράφει τα βιβλία gay θεματικής ή ενδιαφέροντος που κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα. Πάντα ενημερωμένο για τις νέες κυκλοφορίες (μυθιστορήματα, διηγήματα, θέατρο, ποίηση, βιογραφίες, δοκίμια, έρευνες, μελέτες), με παράλληλη παρουσίαση παλαιότερων έως και σπάνιων εκδóσεων, δεν περιορίζεται στην απλή συμπλήρωση ενός βιβλιογραφικού καταλόγου αλλά δημοσιεύει επιλεγμένα αποσπάσματα από κάθε παρουσιαζόμενο έργο. Τα κείμενα συνοδεύονται τις περισσότερες φορές από έργα ζωγραφικής απολύτως εναρμονισμένα με το ύφος του blog. Με αλφαβητικό ευρετήριο συγγραφέων και πλούσια σχόλια, αποτελεί όχι μόνον έναν πολύτιμο οδηγό για αναγνώστες αλλά και ένα πολύτιμο αρχείο, μοναδικό στην Ελλάδα και στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.
.
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, τεύχος 475, Ιούνιος 2007

.

4 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Η «Gay Βιβλιογραφία στα ελληνικά» γεννήθηκε από τη ζήλια που ένιωθα κάθε φορά που επισκεπτόμουν αλλοδαπούς διαδικτυακούς τόπους αφιερωμένους στη gay λογοτεχνία. Ξεκίνησα, λοιπόν, να φτιάξω ένα ιστολόγιο, όπου όχι μόνον θα μπορούσαμε να μοιραστούμε αποσπάσματα από τα αγαπημένα μας βιβλία, αλλά και να προβληματιστούμε γύρω από την ομοφυλοφιλική γραφή και ανάγνωση. Δυστυχώς η σχετικά μικρή αναγνωσιμότητα και ο αποθαρρυντικά λιγοστός σχολιασμός περιόρισαν σύντομα τις αρχικές φιλοδοξίες σε μια συγκεντρωτική παράθεση υλικού, που ελπίζω όμως ότι θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμεύσει για ανάλογες συζητήσεις. Ωστόσο, όλο αυτό τον καιρό υπάρχουν και κάποιοι σταθεροί αναγνώστες, που κάθε μέρα, σχεδόν τελετουργικά, μπαίνουν και διαβάζουν τις καταχωρήσεις. Οι περισσότεροι μάλιστα βρίσκονται στο εξωτερικό, υποθέτω γκέι έλληνες της διασποράς ή ελληνόφωνοι ξένοι. Χάρη στη σιωπηλή εμψύχωσή τους, κι ας μην το γνωρίζουν, συνεχίζω να ιστολογώ 18 μήνες τώρα. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω.
ReyCorazón
(Αναδημοσίευση από το site του 10%)

erva_cidreira είπε...

Καμιά φορά εμείς οι ιστολόγοι (δεν εννοώ τους βιολόγους και γιατρούς που ασχολούνται με τη μελέτη των έμβιων ιστών, αλλά τους μπλόγκερ), καμιά φορά λοιπόν γινόμαστε λίγο ομφαλοσκόποι. Γράφουμε μόνο για τον εαυτό μας, και ξεχνάμε τους άλλους. Εμένα θα μου άρεζε πολύ να διαβάζω συχνότερα καταχωρήσεις για μπλογκ τρίτων. Εξάλλου κι αυτό που κάνουμε είναι γραφή, και κάθε γραφή θέλει και την κριτική της. Λοιπόν, για ένα άλλο μπλογκ θα γράψω στο σημερινό ποστ˙ νομίζω το πρώτο που διάβασα όταν πρωτομπήκα, αρκετά πρόσφατα, στο χώρο. Πρόκειται για το «Gay Bιβλιογραφία στα ελληνικά», υπογραφόμενο απο τον ReyCorazòn (με τον οποίο δεν έχω κανενός είδους γνωριμία). Μια πολύ μεγάλη και πολύτιμη συλλογή λογοτεχνικών κειμένων που, με κάποιον τρόπο, σχετίζονται με την ερωτική προτίμηση για το ίδιο φύλο.

Τα κείμενα είναι ελλήνων δημιουργών ή ξένων, πεζά κυρίως, αλλά και ποιητικά και θεατρικά. Λίγα ξεπερνούν τις τριάντα αράδες, και στην πλειοψηφία τους είναι αποσπάσματα. Τα περισσότερα αναφέρονται ευθέως στην ομοφυλοφιλία, κατονομάζοντάς την ή μιλώντας για εραστές του ίδιου φυλου. Άλλα δεν έχουν κάποια ενδοκειμενική αναφορά σ’ αυτήν, παρά μόνο το όνομα του συγγραφέα τους, που είναι γνωστό ότι ήταν ομοφυλόφιλος/-η. Υπάρχουν και αποσπάσματα από δοκιμιακά έργα σχετικά με το θέμα. Τα κείμενα συνοδεύονται από έξοχα ζωγραφικά έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, που τα περισσότερα υμνούν την ανδρική και γυναικεία ομορφιά.

Η συλλογή αυτή λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα. Το πρώτο και κυριότερο βέβαια είναι αυτό που δηλωνει ο τίτλος της. Πρόκειται για μια εξαιρετική, εκτεταμένη βάση δεδομένων σχετική με τη φιλομόφυλη λογοτεχνία στην Ελλάδα. Αριθμεί αυτή τη στιγμή, ούτε 20, ούτε 30, μα 388 καταχωρήσεις. Προτείνει ανεξάντλητους τίτλους και δημιουργούς, από όλο τον κόσμο, για όποιον ενδιαφέρεται για το χώρο που οι ξένοι αποκαλούν gay and lesbian literature και studies. O ReyCorazòn, με προφανή όπλα την αγάπη για τη λογοτεχνία και τη βαθιά γνώση και μελέτη, καλύπτει έστω και εν μέρει ένα χαώδες κενο στα ελληνικά γράμματα. Οποιοσδήποτε, από τον μελετητή ως τον απλό αναγνώστη, μπορεί να αντλησει πολύτιμες προτάσεις από το μπλογκ αυτό. Για αυτό και μόνο του οφείλουμε ειλικρινή ευγνωμοσύνη. Και είναι αλήθεια κρίμα να έχει λόγο να εκφράζει απογοήτευση, στο πρόσφατο σχετικό αφιέρωμα του «10%», για τη μικρή ανταπόκριση που έχει το ιστολόγιό του. Σημειωτέον δε ότι η σχετική συμβολή του ReyCorazòn δεν σταματά εδώ. Δικό του πόνημα είναι το πολύ καλό τομίδιο «Η Έλξη των Ομονύμων»˙ μια ανθολογία «ομο-ερωτικών ποιημάτων», ελλήνων και ξένων, σε δική του επιλογή και μετάφραση, που κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο και μισό από τον «Οδυσσέα». Όμως η «Έλξη» δικαιούται το δικό της, αναλυτικότερο ποστ.

Πέρα από αυτό και ανεξάρτητα από θεματολογία, η συλλογή λειτουργεί και ως ένα όμορφο λογοτεχνικό ανθολόγιο. Σταχυολογούνται γνωστοί γραφείς, από τον Marlowe στον Τσαρούχη κι από την Γκόρντιμερ στον Λόρκα. Επισημαίνονται όμως και πολλά άγνωστα ονόματα, που δείχνουν να έχουν το ενδιαφέρον τους. Πολλά κείμενα βέβαια είναι, λόγω μεγέθους, ανολοκλήρωτα και θραυσματικά. Ίσως το μπλογκ να κέρδιζε αν επεδίωκε να παρουσιάσει πιο αυτοτελή αποσπάσματα, και ας ήταν αναγκαστικά οι καταχωρήσεις λίγο αραιότερες. Πάντως ομολογώ πως ελάχιστα κείμενα θα αφαιρούσα από τις επιλογές. Αν προσπαθήσω να βρω ατόπημα, μάλλον το μόνο θα είναι η συχνή παράλειψη των ονομάτων των μεταφραστών. Σε κάθε περίπτωση, αν λάβουμε υπόψη τον πολύ πυκνό ρυθμό νέων καταχωρήσεων, η σελίδα αυτή μπορεί να γίνει για τον καθένα το σχεδόν καθημερινό του λογοτεχνικο σφηνάκι. Και το εννοώ για τον καθένα˙ όπως φαίνεται από τα παραπάνω ονόματα, μιλώ, αν έχει καμιά σημασία, και για ετεροφυλόφιλους λογοτέχνες. Εξάλλου, και αυτό σίγουρα έχει σημασία, σε πολλά κείμενα αν εξαιρέσεις τα ονόματα των ομόφυλων εραστών, τίποτα άλλο δεν δηλώνει αν ανήκουν σε όμοιο ή διαφορετικό φύλο. (Ο έρωτας είναι ένας, τ’ ακούς πατέρα;)

Όπως κάθε ανάλογη δουλειά βέβαια η συλλογή αυτή λειτουργεί και ως αφορμή για σκέψη και προβληματισμό. Καθώς διατρέχω τα κείμενα, πάρα πολλοί συνειρμοί γεννιούνται μέσα μου. Σχετικοί με τη φιλομόφυλη ταυτότητα πρώτα πρώτα. Τα αποσπάσματα δίνουν απαντήσεις και θέτουν νέες ερωτήσεις για πολλά θέματα, από τα οποία διαλέγω ένα που επιστρέφει πολύ συχνά: του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Τα κείμενα συνιστούν μια κραυγή ταυτόχρονης απογοήτευσης, δαιμαρτυρίας και αξιοπρέπειας, εκφράζοντας αισθήματα που βίωσαν και βιώνουν όλοι οι ομοφυλόφιλοι. Και αυτό το πετυχαίνουν χωρίς να κάνουν το ιστολόγιο ένα όργανο πολεμικής ή «συνδικαλισμού», ακόμα και για έναν στόχο αγαθό όπως η κοινωνική ανεκτικότητα.

Ωστόσο το πιο δύσκολο ερώτημα που νομίζω θέτει άμεσα το μπλογκ έχει να κάνει με τη λογοτεχνία. Και είναι βέβαια το εξής: Υπάρχει ομοφυλοφιλική λογοτεχνία; Και αν ναι, πώς ορίζεται; Μα εδώ θα κλείσω, με εκκρεμείς τους σχετικούς λογαριασμούς για επόμενο ποστ, και με τα λόγια του Φερνάντο Πεσόα, που μου καρφώθηκαν στο νου ίσως περισσότερο από τα κείμενα που διάλεξε για μας ο ReyCorazòn:

Δεν υπάρχουν νόρμες, όλοι οι άνθρωποι είναι εξαιρέσεις ενός κανόνα που δεν υπάρχει.

Πίσω από τις μάσκες: Σημειώσεις ενός λαθρεπιβάτη της ζωής. (Εκδόσεις Ροές)

(Αναδημοσίευση από το blog desiderius82)

alximist είπε...

An kai enas toy exwterikoy, xairomai poy kratas ayto to blog, giati pragmatika einai mia oasi gia mena. Den mporw na to episkeytomai kathe mera, alla opote mpainw diabazw polla post, kai briskw thn doyleia soy poly kalh. Den eimai logotexnhs, sygrafeas h kati poy na syndeetai me thn texnh thw grafis, kai osos peranei oo kai ligotero eimai tis texnis toy daibasmatos, opote ta staxyologhmata soy, moy kalyptpoyn ena keno...
Se eyxaristw kai se parakalw synexise..

Ανώνυμος είπε...

Aυτο το Blog δε το έχω δει άλλη φορά στους Αggregators. Το έχουνε κόψει?