23.6.07

GAY PRIDE 'O7 ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Gay Pride ’07 χωρίς σύνορα και διακρίσεις
ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΙΣ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 1969
Συγκέντρωση και πορεία σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.
της Κατερίνας Χτενέλη (Ελεύθερος Τύπος, 23/6/2007)
.
Με το σύνθημα «Ο έρωτας δεν κάνει διακρίσεις – Κάνει τη διαφορά» διοργανώνεται και φέτος το 3ο Φεστιβάλ Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας – Athens Pride 2007, σήμερα 23 Ιουνίου. Το ραντεβού έχει δοθεί στη μια το μεσημέρι στην Πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει παρέλαση προς τη Βουλή και το Δημαρχείο.
«Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας είναι μια ημέρα συσπείρωσης προοδευτικών ανθρώπων ανεξάρτητα από κοινωνικές, πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Το θέμα δεν είναι οι σεξουαλικές προτιμήσεις των ανθρώπων, δεν υπάρχει κανένας λόγος υπερηφάνειας ή ντροπής γι’ αυτό. Το ζητούμενο είναι πόση ελευθερία έχει ο άνθρωπος να μιλάει και να εκφράζεται απρόσκοπτα για την επιλογή του. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η διεκδίκηση των ατομικών δικαιωμάτων δεν έχει την ευρωπαϊκή δυναμική. Ακόμη και η δική μας κοινότητα φοβάται να εκτεθεί δημόσια και να διεκδικήσει. Πιστεύω ότι αν έρχονταν όλοι οι γκέι της Ελλάδας, θα πλημμύριζε η Αθήνα», δήλωσε η κυρία Αντρέα Γκίλμπερτ, εκπρόσωπος Τύπου του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας.
Τα gay prides είναι ένας διεθνής θεσμός, βασικό όχημα των ομοφυλοφιλικών κοινοτήτων για να διεκδικήσουν δημόσια ορατότητα, πολιτική ισονομία και να προβάλουν πολιτιστικά τη γκέι κουλτούρα.
Στην Ελλάδα ακόμη φαίνεται να μοιάζει με μια γενναία προσπάθεια μιας χούφτας ανθρώπων που προσπαθούν να εδραιώσουν …καταρχάς το θεσμό.

Από τη Νέα Υόρκη του 1969
Η 28η Ιουνίου του 1969 ήταν άλλη μια νύχτα που η Αστυνομία εισέβαλε στο δημοφιλές γκέι μπαρ Stonewall Inn της Νέας Υόρκης. Λίγες μέρες πριν είχε πεθάνει η Τζούντι Γκάρλαντ, το ίνδαλμα των γκέι των δεκαετιών του ’50 και του ’60. οι περισσότεροι από τους 200 θαμώνες του μπαρ, για πρώτη φορά, αντιστάθηκαν.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για πολλές νύχτες έξω από το μπαρ.
Στα τέλη Ιουλίου ιδρύθηκε το GLF, ΤΟ «Απελευθερωτικό Μέτωπο των Γκέι», απαιτώντας ανάκληση του νόμου περί σοδομισμού και θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Το 19999 το Stonewall Inn ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς και ο Ιούνιος είναι πια διεθνώς γνωστός ως μήνας Gay Pride.
Τα τελευταία χρόνια τη σεζόν ανοίγει συνήθως το Σίδνεϊ, που κρατάει τα σκήπτρα για τη μεγαλύτερη διοργάνωση. Τα φεστιβάλ σκυταλοδρομούν από χώρα σε χώρα ανά την υφήλιο και τελειώνουν το Σεπτέμβριο. Φέτος, μόνο στη Βραζιλία διοργανώθηκαν 30 φεστιβάλ, με μεγαλύτερο αυτό του Σάο Πάολο με περισσότερους από 3000000 ανθρώπους.

Στην Ελλάδα
Λένε ότι το πρώτο gay pride έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. λιγότεροι από εκατό άνθρωποι, φορώντας μάσκες, μαζεύτηκαν στο Ζάππειο χωρίς συνθήματα και διακηρύξεις.
Το πρώτο καταγεγραμμένο gay pride είναι αυτό του 1982 που είχε οργανωθεί από το Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας (ΑΚΟΕ). Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ν. στο κείμενό του καλεί τους ομοφυλόφιλους να απαιτήσουν το δικαίωμά τους στην ισονομία, ενώ επισημαίνει ότι «ο φόβος της Αστυνομίας επιβάλλει τη «σιωπηλή» παρουσία των ομοφυλόφιλων το βράδυ της 26ης Ιουνίου στο Ζάππειο» Μαζεύτηκαν 250 άνθρωποι.
Τη σκυτάλη από το ΑΚΟΕ πήρε η Πάολα και οι επόμενες διοργανώσεις έγιναν στο Πεδίο του Άρεως και στο θέατρο «Αλίκη».Στις αρχές του 2000 διοργανώθηκαν κάποια gay prides από τον Γρηγόρη Βαλιανάτο και τη Μαρία Cyber σε κλειστούς χώρους (Τα κείμενα και οι πληροφορίες από το blog «Το απέναντι πεζοδρόμιο»)
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: