1.7.14

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΗΦΑΝΙΕΣ - 2


Sofia Pride 2014



Thessaloniki Pride 2014


Χιλιάδες άνθρωποι μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας, αλλά και πολίτες της Θεσσαλονίκης και από το εξωτερικό, συμμετείχαν και περπάτησαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης συμμετέχοντας στο Thessaloniki Pride 2014 και διεκδικώντας ίσα δικαιώματα και τέλος στην ομοφοβία, τον ρατσισμό (κοινωνικό και φυλετικό).
Την εκδήλωση χαιρέτησαν πολλοί εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων ,πολιτικών κομμάτων ενώ ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κος Μπουτάρης έδωσε το παρόν και μάλιστα συμμετείχε σε όλη την διάρκεια της παρέλασης του Thessaloniki Pride.
Η διαδρομή που ακολούθησε η παρέλαση του Thessaloniki Pride είχε ως αφετηρία τον Λευκό Πύργο, διέσχισε την Παύλου Μελά όπου ακολούθησε την Τσιμισκή, έστριψε στην οδό Βενιζέλου όπου στην συμβολή της με την Λεωφόρο Νίκης έγινε κατάθεση στεφάνου- ροζ τριγώνου, στην μνήμη των LGBT θυμάτων των Ναζιστών και ολοκληρώθηκε μέσω της Παραλιακής πίσω στον Λευκό Πύργο, ο οποίος είχε φωτιστεί με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ακολούθησε συναυλία με πολλά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου. Φέτος ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Περηφάνιας (Thessaloniki Pride 2014) στην Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τις 19 Ιουνίου με θέατρο, προβολή κινηματογραφικών ταινιών, ενώ το βράδυ της Παρασκευής 20 Ιουνίου έγινε πάρτι στην πλατεία του παλιού Χρηματιστηρίου όπου DJ ξεσήκωναν το κοινό με ήχους σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής.
Το φετινό Thessaloniki Pride πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και είχε τίτλο το “Ώρα για Μας”. Απευθυνόταν κυρίως στους νέους, για να ακουστεί η φωνή τους,να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους απέναντι σε όλα τα αρνητικά στερεότυπα που διακατέχουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία μας. (exit210.gr)



Istanbul Pride 2014

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ υπερηφάνειας (Gay Pride) με αίτημα την κοινωνική αποδοχή…
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον μουσουλμανικό κόσμο.
Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οργανώσεων προάσπισης των ΛΟΑΔ (των Λεσβιών, των Ομοφυλόφιλων, των Αμφισεξουαλικών και των Διαφυλικών προσώπων) και πλημμύρισαν την λεωφόρο Ιστικλάλ, όπου πραγματοποίησαν πορεία για δύο ώρες κρατώντας τις σημαίες των ΛΟΑΔ και υπό την αυστηρή παρακολούθηση πολλών αστυνομικών.
«Πρέπει να αγωνιζόμαστε και να διδάσκουμε συνεχώς την ανεκτικότητα στην κοινωνία μας (…) ενάντια στον τρόπο ζωής και τους κανόνες που μας επιβάλλουν» εξήγησε η Μισέλ Ντεμίσεβιτς, μία διαφυλική δημοσιογράφος από την Τουρκία που πρόσφατα δικαιώθηκε από το δικαστήριο που καταδίκασε μία γυναίκα η οποία της είχε επιτεθεί.
Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, η ομοφυλοφιλία δεν είναι ποινικό αδίκημα στην Τουρκία, όμως η ομοφοβία είναι ευρέως διαδεδομένη και συχνά συνοδεύεται από τη βία.
Το 2010 η υπουργός Οικογένειας και Γυναίκας, Αλίγε Σελμά Καβάφ, στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, είχε χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία «αρρώστια» που πρέπει να «θεραπευτεί» προκαλώντας την κατακραυγή των υπερμάχων της ομοφυλοφιλίας.
Εκτός του θέματος των σεξουαλικών μειονοτήτων, πολλοί άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης εναντίον του πρωθυπουργού Ερντογάν, που κυβερνά την χώρα από το 2003.
Οι οργανώσεις ΛΟΑΔ κατέλαβαν τον χώρο μπροστά από την περιοχή όπου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στο πάρκο Γκεζί τον Ιούνιο του 2013, για να καταγγείλουν την «αυταρχική» και «ισλαμιστική» διακυβέρνηση του επικεφαλής της κυβέρνησης.
«Στην Τουρκία όλοι μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο να εξασκήσουμε τα δικαιώματά μας. Η ομοφυλοφιλία είναι κάτι το κοινό και φυσιολογικό εδώ. Όμως σε αυτήν την χώρα, όλες οι διαφορές είναι δύσκολες να επιδειχθούν και να γίνουν αποδεκτές» ανέφερε ένας εκ των συμμετεχόντων στην πορεία, ο Αϊκούτ Γιανάκ.
«Για αυτό πρέπει να δώσουμε μάχη και να συμμετέχουμε όλοι μαζί στην πορεία σήμερα». (521news.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια: