9.7.14

ΜΑΔΡΙΤΗ. ORGULLO 2014 - 4α



Οικογένειες με παιδιά μέσω παρένθετης μητρότητας


φωτογραφίες: ΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ

5 σχόλια:

gay super hero είπε...

Εντύπωση μου κάνει, αφού στην Ισπανία η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται δια ροπάλου:

" Ο ισπανικός νόμος για την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή του 2006 απαγορεύει σαφώς κάθε μορφή παρένθετης μητρότητας. Ζευγάρια που ταξιδεύουν σε χώρα του εξωτερικού για να επωφεληθούν από τη διαδικασία διαπράττουν αδίκημα, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το νομικό σύστημα της χώρας εκείνης προκειμένου να αναλάβουν την πατρότητα ενός τέκνου μέσω μίας μεθόδου που το ισπανικό κράτος απαγορεύει.

Μετά από ορισμένα τέτοια περιστατικά το Ληξιαρχείο της Ισπανίας εξέδωσε μία εγκύκλιο το 2010 που επιτρέπει την έκδοση ληξιαρχικών πράξεων για παιδιά που γεννήθηκαν μέσω παρένθετης στο εξωτερικό. Η εγκύκλιος όμως ακυρώθηκε στη συνέχεια από τα ισπανικά δικαστήρια με αναδρομική ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα παιδιά που γεννήθηκαν με αυτό τον τρόπο στο εξωτερικό να αποκτήσουν ισπανική υπηκοότητα."

http://www.velascolawyers.com/en/civil-law/129-gestational-carriers-surrogacy-and-mother-rental-the-law-in-spain.html

Πολύ πρόσφατα μάλιστα (16.2.2014) το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο με πλειοψηφία 5-4 επικύρωσε την απαγόρευση πολιτογράφησης αυτών των παιδιών:

http://blogs.law.harvard.edu/billofhealth/2014/02/16/are-you-my-mother-the-spanish-supreme-court-and-surrogacy-tourism/

Στην πραγματικότητα οι γκέι της Ισπανίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά μέσω αυτής της μεθόδου επιδίδονται σε διάφορες νομικές ακροβασίες μέσω προξενείων της χώρας στο εξωτερικό. Πολλές φορές δεν τα καταφέρνουν και οι υποθέσεις τους καταλήγουν στα δικαστήρια όπως σε αυτή την περίπτωση για την οποία είχα γράψει παλιότερα εδώ:

http://gayrightsgreece.blogspot.gr/2011/03/blog-post_29.html

Μια χαραμάδα ελπίδας προσφέρει η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που έκρινε πρόσφατα (26.6.2014) ότι η αδυναμία πολιτογράφησης αυτών των παιδιών παραβιάζει τα δικαιώματά τους.

http://www.lawnet.gr/news/edad-katadiki-gallias-gia-ti-mi-anagnorisi-teknon-pou-genni8ikan-apo-paren8eti-mitera-sto-exoteriko-32934.html?ref=RSS

Ανώνυμος είπε...

Εσύ ρε σούπερ είσαι σοβαρό άτομο. Κάνεις σοβαρή δουλειά αντί να κοπυπαστάρεις ότι βρεις μπροστά σου χωρίς να κάνεις διασταύρωση. Ασχολείσαι με τα κικιρίκου του ερβα?

ερβούλη θα απαντήσεις στο σούπερ?

erva_cidreira είπε...

Τα παιδιά ισπανών, ομόφυλων (ανδρικών) ζευγαριών, που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό μπορούν να καταχωρούνται λξηιαρχικά στα ισπανικά προξενεία από την επόμενη εβδομάδα, όπως συνέβαινε από το 2010, πριν δηλαδή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, και όπως φάνηκε ήταν ευτυχώς προσωρινό.
Βεβαίως οι οργανώσεις συνεχίζουν τον αγώνα τους και για το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με παρένθετη μητέρα εντός Ισπανίας.
Εύχομαι να έχουν επιτυχία σύντομα.

erva_cidreira είπε...

Σχετικό άρθρο εδώ:
http://www.lavozdegalicia.es/noticia/sociedad/2014/07/11/nacidos-maternidad-subrogada-seran-inscritos-registro-civil-manera-automatica-semana-viene/00031405087256860157982.htm

gay super hero είπε...

Ανώνυμε νομίζω πως γίνεσαι άδικος με το Πεζοδρόμιο το οποίο λειτουργεί πρωτίστως ως αρχείο. Αυτό που κάνω εγώ μπορεί να είναι διαφορετικό, αλλά και σε μένα το Α.Π. έχει χρησιμεύσει αμέτρητες φορές όποτε χρειάστηκε να κάνω έρευνα για κάποιο θέμα.

Erva, το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο δυστυχώς, υπήρξαν υποθέσεις πολύ νωρίτερα όπου προξενεία και δικαστήρια αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τη σχετική εγκύκλιο θεωρώντας ότι εμμέσως "νομιμοποιεί" την παρένθετη μητρότητα.

Ας ελπίσουμε ότι μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ και τη νέα οδηγία του ισπανικού υπουργείου Δικαιοσύνης προς τα προξενεία της χώρας στο εξωτερικό θα λυθεί το ζήτημα και αυτά τα παιδιά δεν θα μένουν έκθετα και χωρίς χαρτιά.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το ζήτημα με τα προξενεία και τα δικαστήρια δημιουργήθηκε μόνο όταν γκέι ζευγάρια άρχισαν να αποκτούν παιδιά μέσω παρένθετης στο εξωτερικό. Και αυτό γιατί τα ετερόφυλα ζευγάρια που κατέφευγαν σε παρόμοιες μεθόδους, παραπλανούσαν τις αρχές παρουσιάζοντας τα παιδιά ως βιολογικά τους τέκνα.

Η υποκρισία βγάζει μάτι δυστυχώς...