25.7.14

ΦΙΛΗΘΗΚΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ



Φιλήθηκαν μπροστά στη βασίλισσα!
sigmalive.com, 25-7-2014Στη Γλασκόβη πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των 20ών Αγώνων της Κοινοπολιτείας
Από πολλούς, το φιλί θεωρήθηκε ως ένα σαφές μήνυμα προς τις 42 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου η ομοφυλοφιλία θεωρείται… εγκληματική
Μετά από μήνες οργισμένων συζητήσεων για το τι σημαίνει να είναι κάποιος Σκοτσέζος, οι άνθρωποι της Σκοτίας κάνουν ένα διάλειμμα, που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης και «υποδέχονται» σπίτι τους (μέσα από τις τηλεοράσεις) όλον τον κόσμο. Και στο πρόγραμμά του υπάρχει ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς - και κυρίως χιούμορ:  ένα γιγαντιαίο χάγκις, cabers, μπαστούνια του γκολφ, γκέι φιλιά, 41 τεριέ, ο Rod Stewart, η Βασίλισσα της Αγγλίας έδωσαν το «παρών» στην τελετή έναρξης των 20ών  Αγώνων της Κοινοπολιτείας, που διεξάγονται στη Γλασκόβη.
Την ώρα που τα πρώτα πυροτεχνήματα φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από το Celtic Park, κάθε Σκοτσέζος μπορούσε να νιώσει περήφανος για τη χώρα του, αλλά και για την τελετή που παρουσιάζουν και κόστισε στη χώρα του 20 εκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, υπήρχαν και σκοτσέζικα «στοιχεία», που έκαναν αισθητή την απουσία τους: δεν υπήρχαν σκνίπες (;), ούτε κάποια αναφορά Braveheart και φυσικά ούτε βροχή! Στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός επί βρετανικού εδάφους, συμμετέχουν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι από 71 έθνη, με τις αθλητικές υπερδυνάμεις της Κίνας ή των ΗΠΑ να απουσιάζουν.
Φιλί - μήνυμα
Ωστόσο, δεν ήταν εκείνη που έκλεψε την παράσταση το βράδυ της Τετάρτης, αλλά το ρουφηχτό φιλί που έδωσε ο Αμερικανοσκοτσέζος ηθοποιός, John Barrowman, σε έναν άλλο άνδρα κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Αγώνων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Από πολλούς, θεωρήθηκε ως ένα σαφές μήνυμα προς τις 42 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου η ομοφυλοφιλία θεωρείται… εγκληματική. Ακριβώς γι' αυτό, ο γεννημένος στη Γλασκόβη Barrowman, όχι μόνο φίλησε έναν άλλο άντρα κατά τη διάρκεια της τελετής που παρακολουθούσε και η Βασίλισσα της Αγγλίας, αλλά περπάτησε και μαζί του πιασμένος χέρι - χέρι. Οι δυο τους γιόρτασαν με τον τρόπο αυτό το Gretna Green, ένα χωριό της Σκοτίας στα αγγλικά σύνορα, που θεωρείται ως προορισμός για τα «δαχτυλοδεικτούμενα» ζευγάρια.
Αντιδράσεις
Ο Barrowman, που έχει παραδεχτεί ότι είναι ομοφυλόφιλος, είχε ρόλο κλειδί στην τελετή έναρξης των αγώνων, τραγουδώντας μέσα από ένα κάπριο αυτοκίνητο που είχε ανοιχτή την οροφή του. Φυσικά, κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσε να περάσει ασχολίαστο και από τους χρήστες των social media. Ο Graham Love έγραψε στο twitter του: «Ωραία η κίνηση του φιλιού από τον John Barrowman. Στόχος του τα 42 από τα 53 κρατίδια που συμμετέχουν στους αγώνες και κατακρίνουν, ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία».
Ένας χρήστης του Twitter έγραψε: «Τέλειο Gay φιλί», ενώ κάποιος άλλος: «gay φιλί, ναι John Barrowman». O Craig Drummond τουίταρε: «Περιέργως αυτό με κάνει υπερήφανο που είμαι Σκοτζέζος, που ο John Barrowman μπορεί να φιλήσει άντρα live στην τηλεόραση». «Θέλω ο Barrowman να φιλήσει και άλλους άντρες», ήταν ένα άλλο μήνυμα στα social media. Υπήρχε, βέβαια, και έντονη κριτική - οι Αγώνες της Κοινοπολιτείας, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, υποτίθεται ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς σκοπούς.
«Η χειρότερη τελετή»
Αρνητικά σχόλια εισέπραξε και η ίδια η τελετή, με χρήστες να χαρακτηρίζουν την τελετή έναρξης «τη χειρότερη της ιστορίας». «Η τελετή έναρξης στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας μοιάζει με τη Eurovision», έγραψε κάποιος χρήστης, ενώ κάποιος άλλος πρόσθεσε: «Μόλις άνοιξα την τηλεόραση για να δω τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας και απλώς βλέπω ηλικιωμένους ανθρώπους να χορεύουν, πόσο ντροπιαστικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: