10.7.14

BUDAPEST PRIDE 2014


Ουγγαρία. Παρέλαση ομοφυλοφίλων στη Βουδαπέστη
euronews.gr, 5-7-2014
Περισσότερα από 10.000 άτομα συμμετείχαν στην ετήσια παρέλαση ομοφυλοφίλων, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ, στη Βουδαπέστη διατρανώνοντας το αίτημά τους για μεγαλύτερη ανεκτικότητα και διαδηλώνοντας κατά των διακρίσεων.
Η 19η εκδήλωση στην ουγγρική πρωτεύουσα ήταν η πολυπληθέστερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά κάνοντας τους διοργανωτές να μιλούν για επιτυχία.
«Αισθάνομαι ότι συντελείται μία αλλαγή στη Βουδαπέστη. Πριν από μερικά χρόνια σημειώνονταν επεισόδια. Σήμερα περισσότερες από επτακόσιες εταιρίες στην Ουγγαρία στηρίζουν το εγχείρημα» δήλωσε ο Πήτερ Αρβάι, συνιδρυτής της οργάνωσης «Initiative We’re Open»
Δεν έλειψαν πάντως και κάποια παρατράγουδα όταν στην πλατεία Ηρώων της Βουδαπέστης συγκεντρώθηκαν ομάδες ακροδεξιών κι εθνικιστών, στη διάρκεια αντιδιαδήλωσης.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, συνέλαβε δύο άτομα αλλά και πάλι τα περιστατικά δεν συγκρίνονται με τις ταραχές των προηγούμενων ετών.
«Το 19ο gay pride της Βουδαπέστης ως επί το πλείστον ήταν ειρηνικό. Αν και υπήρξαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά και ακραίες αντιδράσεις, ωστόσο η Βουδαπέστη έδειξε ότι είναι μια ανεκτική ευρωπαϊκή πόλη» μεταδίδει από την ουγγρική πρωτεύουσα ο ανταποκριτής του euronews Γκέργκερλι Μπαρτφάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: