15.7.14

ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΟΡΝΟ "ΚΑΙΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ"


Οι άνδρες που περνούν πολλές ώρες βλέποντας πορνογραφία παρουσιάζουν μειωμένη φαιά ουσία σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, διαπιστώνουν ερευνητές στη Γερμανία.
Παραμένει όμως ασαφές αν το πορνό είναι αιτία ή αποτέλεσμα αυτής της εγκεφαλικής ιδιομορφίας.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Ανάπτυξης Max Planck στο Βερολίνο εξέτασαν 64 άνδρες 21-45 ετών με «ένα μεγάλο εύρος κατανάλωσης πορνογραφίας».
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εθελοντές δεν ενημερώθηκαν εξ αρχής για τη φύση του πειράματος -οι ερευνητές τους είπαν μόνο ότι πρόκειται για «επιστημονική μελέτη που περιλαμβάνει μετρήσεις μαγνητικής τομογραφίας».
Σε επόμενη τηλεφωνική επικοινωνία, οι εθελοντές ενημερώθηκαν ότι θα έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήματα για την πορνογραφία -και κανείς δεν παραιτήθηκε από τη μελέτη.
Οι 64 άνδρες απάντησαν σε ερωτηματολόγια, και η μέση κατανάλωση υπολογίστηκε σε λίγο περισσότερο από 4 ώρες την εβδομάδα. Οι εθελοντές επίσης κλήθηκαν να κοιτάξουν εικόνες από πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους, ή εικόνες ανθρώπων να γυμνάζονται, ενώ ταυτόχρονα η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγραφόταν με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας.
Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στο JAMA Psychiatry, μια επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, έδειξε ότι «ο όγκος της φαιάς ουσίας στον δεξιό κερκοφόρο πυρήνα του ραβδωτού σώματος είναι μικρότερη με την υψηλή χρήση πορνογραφίας».
Παραμένει άγνωστο αν η πορνογραφία συρρικνώνει τη φαιά ουσία, ή αν τα άτομα με λίγη φαιά ουσία στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αυξημένη ροπή στο πορνό. Θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει και κάποιος άλλος παράγοντας που συνδέει τα δύο φαινόμενα -ίσως για παράδειγμα τα άτομα με λιγότερη φαιά ουσία ήταν πιθανότερο να απαντήσουν με ειλικρίνεια για τις προτιμήσεις τους.
Οι ερευνητές ωστόσο προχωρούν στην υπόθεση ότι «τα άτομα με μειωμένο όγκο στο ραβδωτό σώμα ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερη εξωτερική διέγερση για να νιώσουν απόλαυση». (in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: