6.3.13

ΑΛΒΑΝΙΑ. ΛΟΑΔ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΑΜΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ


Σύντομα gay γάμοι και στα Τίρανα
aftonomi.gr, 5/3/2013
Λίγες μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας ο εκπρόσωπος της κοινότητας λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ στην Αλβανία, Kristi Pinderi, ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση την τροποποίηση του άρθρου 7 του Οικογενειακού Κώδικα, το οποίο καθορίζει ότι οι γάμοι στην Αλβανία πρέπει να διεξάγονται μόνο μεταξύ ετεροφυλόφιλων άνω των 18 ετών.
«Ως πλήρες μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Αλβανία είναι υποχρεωμένη να ενσωματώσει στη νομοθεσία της, τις αποφάσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, το οποίο ως διεθνής δικαστικός οργανισμός έχει μεγαλύτερη αξία στην ιεραρχία των νόμων μας, όπως για παράδειγμα του Οικογενειακού μας Κώδικα. Ως εκ τούτου χρειάζεται να κάνουμε ένα απαραίτητο βήμα: αλλαγή μιας σύντομης πρότασης του  
Οικογενειακού Κώδικα της Αλβανίας. Αλλαγή ιδίως του άρθρου 7 του παρόντος Κώδικα, το οποίο αναφέρει ότι ο γάμος μπορεί να πραγματοποιηθει μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του LGTB, Kristi Pinderi, αναφερόμενος σε μια υπόθεση στην Αυστρία, όπου ένα ζευγάρι λεσβιών κέρδισε από το Διεθνές Δικαστήριο του Στρασβούργου το δικαίωμα να παντρευτεί.
Για πέμπτη χρονιά, η οργάνωση PINK Embassy/LGBT Pro Albania διοργανώνει στα Τίρανα το Φεστιβάλ Διαφορετικότητας, στις 17 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας.
Το Φεστιβάλ Διαφορετικότητας, σύμφωνα με τους διοργανωτές θα είναι μέρα γιορτής, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τα δικαιώματα της κοινότητας LGBT (κοινότητα λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλ).
Η οργάνωση PINK Embassy/LGBT Pro Albania υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις προετοιμασίες για την εκδήλωση, ότι πέρσι το Φεστιβάλ Διαφορετικότητας προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά του υφυπουργού Άμυνας της Αλβανίας, Εκρέμ Σπαχία και εξτρεμιστικών ομάδων.
Επιπλέον τονίζει ότι η Παγκόσμια Μέρα κατά της Ομοφοβίας φέτος έχει κεντρικό θέμα την ομοφοβία στο διαδίκτυο, με σύνθημα "Καταπολεμήστε τον ιό της ομοφοβίας στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης".
"Στην Αλβανία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, η ομοφοβία και η μη ανεκτικότητα κατά της κοινότητας LGBT είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα στο διαδίκτυο και στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και έτσι γίνονται ένα περιβάλλον όχι μόνο για κοινωνικοποίηση και λήψη πληροφοριών, αλλά και για βία, διακρίσεις και εκφοβισμό μελών της κοινότητας LGBT, κυρίως εφήβους και νέους. Νέοι άνθρωποι έχουν καταγγείλει στην Pink Embassy ότι δέχθηκαν επιθέσεις με ομοφοβικά κείμενα ή βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης" αναφέρει η οργάνωση, τονίζοντας ότι στόχος είναι να προωθήσει την ενίσχυση της νομοθεσίας για τη ρητορική μίσους και την παρότρυνση σε μίσος και να ενημερώσει την κοινότητα για τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από την δραστηριότητα στο διαδίκτυο.
Πρόσφατα, η οργάνωση παρέδωσε στο γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη πρόταση αλλαγών στον ποινικό κώδικα της Αλβανίας που αφορούν εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος ατόμων με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου. Στο κείμενο δίνεται έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα LGBT στην Αλβανία, όπως τα εγκλήματα μίσους και η παρότρυνση σε μίσος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: