7.3.13

Η ΠΟΛΛΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ


Η πολλή ακινησία μειώνει τη γονιμότητα των ανδρών
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα (tanea.gr, 5/2/2013)
Οι νεαροί άντρες που βλέπουν τηλεόραση επί περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα έχουν τον μισό αριθμό σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με όσους δεν βλέπουν σχεδόν καθόλου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που εξετάζεται η ποιότητα του σπέρματος με την καθημερινή ζωή, σε καθημερινούς ανθρώπους.
Οι περισσότερες ανάλογες, προγενέστερες μελέτες είχαν εστιασθεί σε επαγγελματίες μαραθωνοδρόμους και ποδηλάτες - σε ανθρώπους, δηλαδή, που φτάνουν σε επίπεδα φυσικής δραστηριότητας ανέφικτα για τον περισσότερο κόσμο.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι το νέο εύρημα οφείλεται είτε στην απουσία της ασκήσεως είτε στην υπερθέρμανση των όρχεων λόγω της παρατεταμένης ακινησίας.
Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (HSPH), οι υγιείς, νεαροί άνδρες οι οποίοι έβλεπαν τηλεόραση επί περισσότερο από 20 ώρες την εβδομάδα, είχαν κατά 44% λιγότερα σπερματοζωάρια σε σύγκριση με όσους δεν έβλεπαν σχεδόν καθόλου τηλεόραση.
Επιπλέον, οι νεαροί οι οποίοι διέθεταν 15 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα σε ασκήσεις μέτριας έως υψηλής εντάσεως, είχαν κατά 73% υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με όσους γυμνάζονταν λιγότερο από 5 ώρες την εβδομάδα.
Η χαμηλής εντάσεως άσκηση δεν φάνηκε να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» (BJSM), ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 189 άνδρες, ηλικίας 18 έως 22 ετών.
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για την φυσική δραστηριότητά τους και τις ώρες που πέρασαν κατά το τελευταίο τρίμηνο βλέποντας τηλεόραση ή DVD, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή γράφοντας στο κομπιούτερ.
Απάντησαν επίσης σε ερωτήματα για άλλες παραμέτρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος, όπως η διατροφή, το στρες και το κάπνισμα.
Λίγο περισσότεροι από τους μισούς είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ ελάχιστοι είχαν διαγνωσθεί με υπογονιμότητα.
Η εβδομαδιαία, μέτριας έως υψηλής εντάσεως άσκηση των νεαρών κυμαινόταν από 5 έως 14 ώρες, ενώ η ενασχόληση με τις καθιστικές δραστηριότητες όπως η τηλεόραση κυμαινόταν από 4 έως 20 ώρες την εβδομάδα.
Όσοι εθελοντές έβλεπαν την περισσότερη τηλεόραση (20 ώρες την εβδομάδα) είχαν αριθμό σπερματοζωαρίων σχεδόν τον μισό σε σύγκριση με όσους έβλεπαν την λιγότερη.
Το εύρημα αυτό δεν άλλαξε, ακόμα και σε εκείνους τους νεαρούς οι οποίοι γυμνάζονταν πολύ, αλλά ταυτοχρόνως περνούσαν και πολλές ώρες ακίνητοι σε μια καρέκλα – γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περίοδοι της ακινησίας τους ακύρωναν τα οφέλη από τις περιόδους της έντονης φυσικής δραστηριότητας.
«Μπορέσαμε να συγκρίνουμε την ποιότητα του σπέρματος με επίπεδα φυσικής δραστηριότητας που είναι συνηθισμένα για τους άνδρες στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Γιόργκε Τσαβάρο, επίκουρος καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στην HSPH.
«Αν και τα επίπεδα των σπερματοζωαρίων που εντοπίσαμε σχετίζονται με μειωμένη γονιμότητα, δεν συνεπάγονται αυτομάτως ότι ένας άνδρας δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει παιδί. Ασφαλώς, όμως, υποδηλώνουν ότι η πολύωρη ακινησία δημιουργεί θέμα, ακόμα και στους άντρες που κατά τα άλλα γυμνάζονται συστηματικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: