14.9.10

ΓΙΟΑΝ ΛΕΜΕΡ. ΣΤΟ "ΨΥΓΕΙΟ" ΛΟΓΩ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ

Στο «ψυγείο» λόγω προτιμήσεων
Θανάσης Κελαντώνης (Goalnews, 9/9/2010)
Ο Γιοάν Λεμέρ έχει μείνει ως ο πρώτος ομοφυλόφιλος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου. Το παραδέχτηκε δημόσια προ ετών, έγραψε βιβλίο σχετικό με το θέμα, τη συνύπαρξη ομοφυλοφιλίας και ποδοσφαίρου και εδώ και λίγες ημέρες απασχολεί ξανά τη Γαλλία. Οχι μόνο την ποδοσφαιρική ηγεσία της, αλλά και την πολιτική.
Η ομάδα στην οποία αγωνιζόταν, η Σοζ, αποφάσισε να του απαγορέψει να παίρνει μέρος στα παιχνίδια και στις προπονήσεις της. Επικαλέστηκε προβλήματα στις σχέσεις του με τους άλλους ποδοσφαιριστές και τον υπέδειξε ως πηγή δημιουργίας προβλημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων στο εσωτερικό της.
Αυτό ισχυρίστηκε επίσημα διότι ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, αλλά και η πλειονότητα όσων ασχολήθηκαν με την υπόθεση διατείνονται ότι η τοποθέτησή του στο «ψυγείο» οφείλεται στο ότι οι συμπαίκτες του δεν ανέχονταν τη σεξουαλική ροπή του. Την προηγούμενη σεζόν, μάλιστα, αρκετοί ποδοσφαιριστές της Σοζ τοποθετήθηκαν σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους ενάντια στην ομοφυλοφιλία και μίλησαν υποτιμητικά γι' αυτήν.
Η Επιτροπή Ηθικής της γαλλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ενημερώθηκε σχετικά για την υπόθεση από την οργάνωση ομοφυλόφιλων «Paris Foot Gay», η οποία υπογράμμισε ότι «η ομοφοβία είναι τόσο άσχημη όσο ο ρατσισμός», ενώ και η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Ραμά Γιαντέ, τοποθετήθηκε ζητώντας κυρώσεις κατά της Σοζ για την ενέργειά της προς ποδοσφαιριστή, ο οποίος ανήκει δεκατέσσερα χρόνια στο δυναμικό της.
«Το μόνο πράγμα που ήθελα ήταν να παίζω ποδόσφαιρο με τους φίλους μου» σχολίασε απ' την πλευρά του ο Γιοάν Λεμέρ, που κράτησε αποστάσεις απ' όλους όσοι ζητούν ακόμη και τη διαγραφή της ερασιτεχνικής ομάδας στην οποία ανήκει. Η υπόθεση έχει περάσει πλέον στα χέρια των ιθυνόντων της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γαλλίας και οι εξελίξεις αναμένονται. (sentragoal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: