9.9.10

ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ(;) ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ


Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-6655/2010
προς το Συμβούλιο
17 Αυγούστου 2010
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Claude Moraes (S&D)
Θέμα: Θανατική ποινή στο Ιράν
--------------------------------------
Ένας 18χρονος Ιρανός, ο Εμπραχίμ Χαμίντι, αντιμετωπίζει ποινή θανάτου με την κατηγορία της σοδομίας, μετά από 2 χρόνια φυλάκισης και παρά το γεγονός ότι έχει απαλλαγεί από κάθε αδίκημα από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν.
Το Συμβούλιο έχει πρόσφατη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση του Εμπραχίμ Χαμίντι;
Το Συμβούλιο έχει αναλάβει κάποια δράση ώστε να συμβάλει στο να αποτραπεί η εκτέλεση του Εμπραχίμ Χαμίντι, συμπεριλαμβανομένων επαφών με τις ιρανικές αρχές;
Ποια μέρα λαμβάνει το Συμβούλιο για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν εν γένει, ιδίως όσον αφορά τον τομέα της δικαιοσύνης και τη χρήση της θανατικής ποινής;

***

Το ΕΚ καταδίκασε την επιβολή της θανατικής ποινής δια λιθοβολισμού της Ιρανής Sakineh Mohammadi-Ashtinai σε ψήφισμα του που υιοθετήθηκε την Τετάρτη. Όλες οι πολιτικές ομάδες, ασχέτως των όποιων δεδομένων, θεωρούν ότι ο θάνατος δια λιθοβολισμού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί. Πιέζουν τις ιρανικές αρχές να ακυρώσουν τις ποινές που της επέβαλαν και να επανεξετάσουν λεπτομερώς την υπόθεση της.
Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν επίσης την ιρανική κυβέρνηση να επανεξετάσει οπωσδήποτε την περίπτωση της Zahra Bahrami, γυναίκα ιρανικής και ολλανδικής εθνικότητας, και να της χορηγήσει άμεσα πρόσβαση σε νομική αρωγή και προξενική συνδρομή, να την απελευθερώσει ή να της εξασφαλίσει τη δέουσα διαδικασία. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να μην προβεί στην εκτέλεση του δεκαοχτάχρονου Ebrahim Hamidi.
Απαγόρευση λιθοβολισμού και αποποινικοποίηση της μοιχείας και της ομοφυλοφιλίας
Το ΕΚ καλεί το Ιράν να βγάλει από τη νομοθεσία του τη βάναυση και απάνθρωπη πρακτική του λιθοβολισμού. Το Ιράν εξακολουθεί να αποτελεί, μαζί με το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, τη Σαουδική Αραβία, το Σουδάν και τη Νιγηρία, μία από τις ελάχιστες χώρες που εφαρμόζουν ακόμη τον λιθοβολισμό. Παράλληλα, καλεί το Ιράν να προβεί σε αναστολή των εκτελέσεων εν αναμονή της κατάργησης της θανατικής ποινής και σε αποποινικοποίηση της "μοιχείας", καθώς και των συναινετικών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ενηλίκων.
Απελευθέρωση όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν
Το ΕΚ καλεί τις ιρανικές αρχές να αποφυλακίσουν άμεσα όσους κρατούνται αποκλειστικά λόγω της συμμετοχής τους σε ειρηνικές διαδηλώσεις και λόγω της επιθυμίας τους να ασκήσουν το βασικό ανθρώπινο δικαίωμά τους για την ελευθερία έκφρασης και επαναλαμβάνει ιδιαίτερα το αίτημά του για την αθώωση των επτά ηγετών Μπαχάι.
Ως μέτρο που μπορεί να πάρει η ΕΕ, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν την πρόσθετη οικονομική στήριξη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μέσου για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για την ενεργό προστασία των ιρανών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπρόσθετα, οι υφιστάμενες απαγορεύσεις ταξιδίου στην ΕΕ και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, θα πρέπει να διευρυνθούν προκειμένου να περιλάβουν και εκείνους που είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή και περιορισμό της ελευθερίας στη χώρα.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, και συγκεκριμένα με 658 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 22 αποχές.
Η Sakineh Mohammadi Ashtiani κατηγορήθηκε ότι είχε δύο "εξωσυζυγικές σχέσεις" εκτός γάμου μετά το θάνατο του συζύγου της και καταδικάστηκε το 2006 σε 99 κτυπήματα με μαστίγιο. Κατηγορήθηκε επίσης για συνενοχή στο φόνο του συζύγου της και αθωώθηκε, προτού κατηγορηθεί για μοιχεία κατά τη διάρκεια του γάμου της και καταδικαστεί σε λιθοβολισμό
Η Zahra Bahrami, η οποία ταξίδευε στο Ιράν για να επισκεφθεί την οικογένειά της, συνελήφθη μετά από τις διαδηλώσεις της Ashura στις 27 Δεκεμβρίου 2009 και εξαναγκάστηκε να προβεί σε ομολογίες από την τηλεόραση και να παραδεχτεί τις εναντίον της κατηγορίες. Ούτε οι διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε οι ολλανδικές αρχές έλαβαν άδεια να έλθουν σε επαφή με την κ. Bahrami.
Ο νεαρός κατηγορούμενος Ebrahim Hammadi καταδικάστηκε σε θάνατο τον Αύγουστο αφού κατηγορήθηκε για υποτιθέμενο σοδομισμό όταν ήταν μόλις 16 ετών και μετά από ομολογία που ισχυρίζεται ότι αποσπάστηκε κατόπιν βασανιστηρίων.


(...) H. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο 18άχρονος Ebrahim Hammadi καταδικάστηκε σε θάνατο τον Αύγουστο 2010 επειδή κατηγορήθηκε για υποτιθέμενο σοδομισμό όταν ήταν μόλις 16 ετών και μετά από ομολογία που ισχυρίζεται ότι αποσπάστηκε κατόπιν βασανιστηρίων
Θ. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δικηγόρος υπεράσπισης και στις δύο περιπτώσεις, Mohammad Mostafaei, ο οποίος προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την κατάσταση των κατηγορουμένων, αναγκάστηκε να δραπετεύσει από τη χώρα για να μη συλληφθεί (...)
(...) ΙΔ. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εξαναγκασμός σε ομολογίες, τα βασανιστήρια και η κακή μεταχείριση των κρατουμένων, η στέρηση ύπνου, η απομόνωση, η παράνομη κράτηση, η ωμή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, η σωματική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, και η ατιμωρησία των κρατικών υπαλλήλων, εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες στο Ιράν, εγείροντας ισχυρές αμφιβολίες ως προς την αμεροληψία και τη διαφάνεια της δικαστικής διαδικασίας στη χώρα αυτή, (...)
(...) 5. καλεί την ιρανική κυβέρνηση να μην προβεί στην εκτέλεση του Ebrahim Hamidi, δεκαοχτάχρονου νέου που κατηγορείται για σοδομισμό και καλεί την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να καταργήσει επιτέλους τη θανατική ποινή για εγκλήματα που διαπράττονται από άτομα κάτω των 18 ετών και να τροποποιήσει τη νομοθεσία της ώστε να την ευθυγραμμίσει με τις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνείς συμβάσεις που έχει επικυρώσει το Ιράν, μεταξύ των οποίων η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το ICCPR (...)
(...) 9. εκφράζει την αντίθεσή του σε οιαδήποτε ποινικοποίηση συναινετικών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ενηλίκων και καλεί τις ιρανικές αρχές να αποποινικοποιήσουν τη μοιχεία και την ομοφυλοφιλία.
10. ζητεί από τις ιρανικές αρχές να εξαλείψουν, στο δίκαιο και στην πράξη, κάθε μορφή βασανιστηρίων και άλλης ωμής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, να τηρήσουν τις προβλεπόμενες από το νόμο δικαστικές διαδικασίες και να τερματίσουν την ατιμωρησία σε περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (8-9-2010)
[europarl.europa.eu]


Η Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε την παρακάτω προσωπική δήλωση για την επαπειλούμενη εκτέλεση δια λιθοβολισμού της Σακινέχ Μοχαμαντί-Ασιανί:
«Στο Ιράν μια γυναίκα, η Σακινέχ Μοχαμαντί-Ασιανί, κινδυνεύει άμεσα να θανατωθεί με τη μέθοδο του λιθοβολισμού σε εκτέλεση ποινής που της έχει επιβληθεί από το αρμόδιο Ιρανικό Δικαστήριο. Η απονομή της δικαιοσύνης είναι βεβαίως εθνική υπόθεση κάθε χώρας και δεν επιδέχεται σχολιασμούς ή παρεμβάσεις τρίτων. Ο λιθοβολισμός όμως δεν είναι εθνική κρατική υπόθεση. Είναι ευθεία προσβολή του ανθρώπινου πολιτισμού και μας αφορά όλους. Ως γυναίκα πολιτικός αισθάνομαι ότι έχω ηθικό χρέος να ενώσω τη φωνή μου με τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του κόσμου επώνυμους και ανώνυμους απ΄ όλες τις γωνιές του πλανήτη και να ζητήσω μαζί τους από την Ιρανική Κυβέρνηση να μην εκτελεστεί η ποινή δια λιθοβολισμού της Σακινέχ Ασιανί . Να μην επιτρέψουμε στη βαρβαρότητα άλλων εποχών να σκιάσει την ιστορία και τον πολιτισμό του 21ου αιώνα.»
[24/8/2010, damanaki.gr]


Διαβάστε λεπτομερέστερα την εξέλιξη της υπόθεσης εδώ:

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχουν ευαισθησίες μόνο επικοινωνιακές ευκαιρίες.
Μην ξεχνάμε ότι πολλές χώρες στείλανε στην κρεμάλα του Ιράν κόσμο αρνούμενες άσυλο.

erva_cidreira είπε...

Το άσυλο -γενικώς, αορίστως κι αδιακρίτως- δεν θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνο του μια οριστική λύση του προβλήματος, έτσι κι αλλιώς.
Άσε που κι αυτό που αναφέρεις για "κόσμο σταλμένο στην κρεμάλα του Ιράν" μού φαίνεται κάπως υπερβολικό και ατεκμηρίωτο.
Έχω την εντύπωση ότι άλλες είναι οι πιέσεις που θα πρέπει να ασκηθούν.