4.6.10

ΡΕΖΙΛΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΚΥΠΡΟΣ

Εκτεθειμένος ο ΔΗΣΥ και η Κύπρος λόγω Θεμιστοκλέους
Ρεζίλι στην Ευρώπη
ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΠΟΛΙΤΗΣ - 04/06/2010)

Γνωστός και στο Ευρωκοινοβούλιο κατάφερε να γίνει ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Δυστυχώς για τον ίδιο, τον ΔΗΣΥ αλλά και την Κύπρο, κάθε άλλο παρά με την... καλή έννοια
Μια πρωτοφανή για τα κυπριακά πολιτικά πράγματα, αυστηρή επιστολή, προς τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους, με κοινοποίηση μάλιστα και στα 736 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, απηύθυνε η Διακομματική Ομάδα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ (Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφισεξουαλικών, Διαφυλικών) ατόμων η οποία απαρτίζεται από 87 ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων του Σώματος, περιλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο οποίο ανήκει ο ΔΗΣΥ.
Στην επιστολή της, η Ομάδα των 87 ευρωβουλευτών χαρακτηρίζει «στερούμενο λογικής, ανακριβές και ιδιαιτέρως ανησυχητικό» το σκεπτικό Θεμιστοκλέους, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από τη δήλωση του βουλευτή αναφορικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης ατόμων του ιδίου φύλου (σ.σ. «επειδή συναντάμε στην κοινωνία μας και παιδόφιλους, κτηνοβάτες, νεκρόφιλους και εγκληματίες, θα πρέπει το κράτος να προσδώσει στις πράξεις τους έννομες συνέπειες;»). Και υπογραμμίζει, ότι είναι απρεπές και λανθασμένο να συγκρίνει κανείς σχέσεις ανάμεσα σε συναινούντες ενήλικες με παράνομες πράξεις όπως η παιδοφιλία και η νεκροφιλία.
«Φράσεις μίσους»
«Η Κύπρος», τονίζει η Ομάδα των 87 ευρωβουλευτών, «είναι μια κοινωνία με προοδευτικές απόψεις, η οποία πιστεύουμε ότι εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών της». Και σημειώνει με νόημα πως οι βουλευτές τής κάθε χώρας «καθήκον έχουν να προστατεύουν τους πολίτες, περιλαμβανομένης της αποφυγής χρήσης φρασεολογίας μίσους και βλαβερών συγκρίσεων». «Σας καλούμε να αποσύρετε τη δήλωση και να απολογηθείτε», καλεί ξεκάθαρα η Ομάδα.
Και δεν σταματά εδώ. Εισέρχεται στην ουσία του ζητήματος και επισύρει την προσοχή του βουλευτή του ΔΗΣΥ στο γεγονός ότι «πέντε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η γνωστή για τη βαθιά θρησκευτικότητα του λαού της Πορτογαλία, έχουν αναγνωρίσει το γάμο ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου, ενώ δεκατέσσερις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ επίσης έχουν νόμους επιτρέποντας την πολιτική ένωση (σ.σ. Σύμφωνο Συμβίωσης) ατόμων του ιδίου φύλου, χωρίς καμία από αυτές να δει αύξηση ή νομιμοποίηση των εγκλημάτων που αναφέρετε». Για να προσθέσει: «Γιατί η Κύπρος να διαφέρει;».
Αιχμή προς ΔΗΣΥ
Η Ομάδα καταλήγει υπενθυμίζοντας στον Ανδρέα Θεμιστοκλέους ότι στις 17 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, ηγετικές φυσιογνωμίες της δικής του ομάδας (ΕΛΚ) με πρώτο τον Πρόεδρο της ΕΕ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, καταδίκασαν την ομοφοβία και τις εκφράσεις μίσους ενάντια στα ΛΟΑΔ άτομα, εκφράζοντας τη δέσμευσή τους ενάντια στη διάκριση εις βάρος τους στην ΕΕ. «Ελπίζουμε», καταλήγει η Ομάδα σε μια κομψή αλλά καθόλου... κολακευτική για την εικόνα του ΔΗΣΥ στην Ευρώπη διατύπωση πως η στάση των πιο πάνω ηγετών «θα εμπνεύσει τόσο εσάς και τους συναδέλφους σας στον ΔΗΣΥ να αλλάξετε τη στάση σας». Εκ των πραγμάτων, η αντίδραση του ΔΗΣΥ καθίσταται άκρως ενδιαφέρουσα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Πινδάρου, αν και με αρκετή καθυστέρηση, είχε διαχωρίσει τη θέση της από τη δήλωση Θεμιστοκλέους, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει τον βουλευτή και μιλώντας για «θέσεις που εκφράστηκαν», γενικώς.

5 σχόλια:

rose είπε...

δεν είναι η πρωτη φορά που γιναμε ρεζίλι
απ ότι φαίνεται έχουμε πολλά "αντισώματα" ευθιξίας :-)

αναμένω ο ΔΥΣΗ να πάρει μια πιο καθαρη στάση απέναντι στις δηλωσεις του βουλευτή του [μεχρι τώρα μονο η νεολάια του κόμματος τοποθετήθηκε και διαχωρισε τη θεση της]

erva_cidreira είπε...

Πάντως, σε σύγκριση με παρεμφερείς περιπτώσεις στην Ελλάδα, εκεί στην Κύπρο τα καταφέρνετε καλύτερα με την μιντιακή προβολή και καταδίκη των ομοφυλοφοβικών θέσεων του συγκεκριμένου βουλευτή.
Δηλώνω θετικά εντυπωσιασμένος.

phoinix είπε...

το ποσο το χάρηκα δε φαντάζεσαι!
άντε επιτέλους μερικοί να επιστρέψουν στις σπηλιές τους!

Χρίστος είπε...

Σας χαιρετώ.

Μακάρι να ήταν έτσι, erva_cidreira, αλλά ένας βουλευτής δεν φέρνει την άνοιξη. Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι "Θεμιστοκλέους" οι οποίοι δεν είναι τόσο άγαρμποι στον λόγο και στην τακτική τους. Αυτοί είναι τρισχειρότεροι από τον εν λόγο βο(υ)λευτή.

erva_cidreira είπε...

Όπως έλεγε o Brian στη τηλεοπτική σειρά «Queer as Folk»: «Οι straight χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνους που μας μισούν καταπρόσωπο και εκείνους που μας μισούν πίσω από την πλάτη μας».
Υπερβολή; Ενδεχομένως. Αλλά σίγουρα με πυρήνα αλήθειας.
Κουράγιο!