13.10.09

Ο ΣΒΑΡΤΖΕΝΕΓΚΕΡ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΛΥΡΙΤΖΗΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ημέρα των ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια
"Ημέρα των ομοφυλόφιλων" στη μνήμη του Χάρβεϊ Μιλκ καθιερώθηκε στην Καλιφόρνια.
(Ημερησία, 13/10/2009)
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, υπέγραψε ένα νόμο με τον οποίο καθιερώνεται μία ημέρα στη μνήμη του Χάρβεϊ Μιλκ, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου -την ημέρα των γενεθλίων του Μιλκ- τα σχολεία της Καλιφόρνιας θα τιμούν τη μνήμη του ομοφυλόφιλου πολιτικού, η ζωή του οποίου γυρίστηκε πρόσφατα ταινία με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν.
Ο Χάρβεϊ Μιλκ, δημοτικός σύμβουλος στο Σαν Φραντσίσκο, ήταν ο πρώτος αιρετός πολιτικός που δήλωνε ανοιχτά ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Δολοφονήθηκε το 1978 μαζί με το δήμαρχο της πόλης, Τζορτζ Μοσκόνε.
Πέρσι ο Σβαρτζενέγκερ είχε αρνηθεί να επικυρώσει το νόμο με το αιτιολογικό ότι η μνήμη του Μιλκ θα έπρεπε να τιμάται "σε τοπικό επίπεδο".
Οι ενώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων χαιρέτισαν την απόφαση, ωστόσο οι συντηρητικές ενώσεις της επιφύλαξαν αρνητική υποδοχή. Το Pacific Justice Institute επισήμανε ότι ο νόμος "δεν προβλέπει καμία εναλλακτική πρόταση για τους γονείς που δεν επιθυμούν μία ολόκληρη σχολική ημέρα να επικεντρώνεται στη σεξουαλικότητα". Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Μπραντ Ντάκους, εξέφρασε επίσης τη λύπη του που οι νομοθέτες προτιμούν "να προωθούν την πολιτική ορθότητα παρά τα σχολικά αποτελέσματα".
.
Image Hosted by ImageShack.us
.
Εκτός όμως από τις συντηρητικές ενώσεις στις ΗΠΑ, την αγανάκτησή του εξέφρασε και το γνωστό για τις ματσιστικές και ομοφυλοφοβικές απόψεις του τηλεοπτικό δίδυμο Οικονόμου-Λυριτζή στη πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.
Προφανώς οι δυο κρατικοδίαιτοι κύριοι θεωρούν ότι αμειβόμενοι με τα χρήματα (και) των ομοφυλόφιλων φορολογουμένων μπορούν ατιμωρητί να προσβάλουν τους συμπολίτες τους, και με τις απόψεις και με την αισθητική τους. Μήπως θα πρέπει κάποιος να τους τραβήξει το αυτί; Ή να τους δώσει ένα μπατσάκι στον ποπό τους; Οτιδήποτε, αρκεί να καταλάβουν και να συμμορφωθούν.

15 σχόλια:

gay super hero είπε...

Η συγκεκριμένη επέτειος καθιερώθηκε στη μνήμη του δολοφονημένου Χάρβεϊ Μιλκ. Το "ημέρα των ομοφυλόφιλων" που μόλις επινόησε η Ημερησία εμένα προσωπικά μου θυμίζει "ημέρα των ζώων".

Θα αποκαλούσε κανείς την επέτειο από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ "ημέρα των μαύρων";

olke mediawatch είπε...

Αν θα θέλατε, πολύ θα εκτιμούσαμε μία πιο συγκεκριμένη αναφορά για τα λεγόμενα των Λυριτζή - Οικονόμου, σήμερα, 13/10, όπως αναφέρετε και στο blog σας. Γίνεται μία προσπάθεια συλλογής τέτοιου είδους στοιχείων, ωστέ να αρχίσουν να γίνονται και δημόσιες καταγγελίες. Ειδικά, για τους δύο συγκεκριμένους, ακούστηκαν και παράπονα για την αντιδρασή τους στην εκλογή του Γκίντο Βεστερβέλε στη Γερμανία.

stereocage είπε...

Μπράβο για την πρωτοβουλία του/των olke mediawatch.Πρέπει να συμορφωθούν το γρηγορότερο τα παλίκάρια γιατί δεν τους πέρνει πλέον.Υποσχομαι αν βρω κάτι να το διαθέσω στον σκοπό.

K.σ-Μ είπε...

Δυστυχώς είναι κι άλλοι κρατικοδίαιτοι και κρατικοδίαιτες της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου που είτε ενοχλούνται, είτε εκφράζουν ωμά την ομοφυλοφοβία τους. Και όχι μόνον - προστίθενται κι αυτοί που ενοχλούνται από τους "χοντρούς", από όσους δεν έχουν τις ίδιες μουσικές προτιμήσεις ή δεν διαβάζουν τον ίδιο τύπο.

Ωστόσο, όλοι αυτοί, δεν ενοχλούνται καθόλου όταν πληρώνονται με τα χρήματα εκείνων που ειρωνεύονται ή χλευάζουν και που στην πλειοψηφία τους δεν τους διόρισε κανείς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έκανα πρόταση: να μαζευτούν, να αποφασίσουν και να εισηγηθούν στην διεύθυνση της ΕΡΤ το μοντέλο του χορηγού της αρεσκείας τους, για να ξέρουμε αν ταιριάζουμε στις προδιαγραφές τους ώστε να τους πληρώνουμε ή όχι.

Νισάφι πια.

Unknown είπε...

Τι είπαν οι Οικονόμου-Λυριτζής ακριβώς;

gay super hero είπε...

Tώρα είναι δυνατόν να ζητάμε από έναν μπλόγκερ να έχει απομαγνητοφωνήσει λέξη προς λέξη τα λεγόμενα δύο δημοσίων υπαλλήλων σε πρωϊνή εκπομπή; Φαντάζομαι ότι οι θεσμικοί φορείς (ΜΚΟ, συνήγορος του πολίτη κτλ) μπορούν άνετα να ζητήσουν την απομαγνητοφώνηση της επίμαχης εκπομπής με δεδομένο και παρελθόν των εν λόγω δύο κυρίων.

@Κ.σ-Μ

Δηλαδή για να καταλάβω μήπως θέλεις να μας πεις ότι εκτός από ομοφοβικοί υπάρχουν και "χοντροφοβικοί" "ετερομουσικοφοβικοί" και δεν ξέρω και εγώ τί άλλο;

Μήπως εννοείς ότι ο μέσος ομοφυλόφιλος έχει να αντιμετωπίσει στη ζωή του τις ίδιες διακρίσεις και προκαταλήψεις με το μέσο χεβιμεταλά ή οπαδό του Μαμαλάκη; Για να ξέρω δηλαδή ως που θα φτάσει η σχετικοποίηση των πραγμάτων.

erva_cidreira είπε...

Gay super hero,
Τηρουμένων των αναλογιών, όταν εορτάζει η Αγία Βαρβάρα, προστάτιδα του Πυροβολικού, θεωρούμε ότι την ημέρα εκείνη τιμάται το Πυροβολικό.
Βρίσκω υπερβολικό το σχόλιό σου, όπως και το εντελώς αντίστοιχο ποστ του/της olke mediawatch.

olke mediawatch,
καλώς ορίσατε και καλή σας επιτυχία. Μόνο που αν πραγματικά θέλετε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του κάπως φιλόδοξου ονόματος της προσπάθειάς σας ίσως να πρέπει να κάνετε συστηματική προσωπική έρευνα κατ’ ευθείαν στις πηγές και όχι να αρκείστε στα όσα, ακριβή ή στο περίπου, μπορούν να σας μεταφέρουν οι άλλοι.
Επίσης μια καλή ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιήσετε αντί για ένα απλό μπλογκ τον ίδιο τον ιστότοπο της ΟΛΚΕ, τώρα που μετά από χρόνια ξανάρχισε επιτέλους να λειτουργεί, ανανεωμένος και χωρίς καμιά ενοχλητική αναφορά στο «αμαρτωλό» παρελθόν.
Σχετικά τώρα με την εκπομπή και τα όσα με ρωτάτε, εσείς και ο ArisMUC, θα μου ήταν δύσκολο να σας μεταφέρω επακριβώς τα λεχθέντα. Το σημαντικό όμως που προέκυπτε για τον θεατή που την παρακολουθούσε, ανάμεσα στα «μην ανοίξω το στόμα μου» κι «ας είναι καλά ο Λυριτζής μου με συγκρατεί» του Οικονόμου και τα χασκογελάκια του Λυριτζή ήταν ότι είχε συμφωνηθεί κάτι σε να μην παίζονται αυτού του είδους οι ειδήσεις στην εκπομπή και προφανώς η συνεργάτιδα τους, η υπεύθυνη για τις διεθνείς ειδήσεις, δεν τήρησε την άτυπη συμφωνία/οδηγία απαγόρευσης, παρ’ όλο που την αντιστάθμισε με ένα αισθησιακό βίντεο της Σακίρα.

Stereocage,
από πού προκύπτει ότι «τα παλικάρια πρέπει να συμμορφωθούν το γρηγορότερο γιατί δεν τους παίρνει πλέον»; Ας μην θεωρούμε ότι οι ευσεβείς μας πόθοι έχουν γίνει κιόλας πραγματικότητα.

stereocage είπε...

Eντελώς δίκιο έχεις Erva. Απλά θεωρώ ότι πλέον δεν είναι μακρύς ο δρόμος που με το σχετικό mediawatch των μέσων , ειδικά των κρατικών, θα χουμε μια παρέμβαση πιο δυναμική.Οπότε θα φροντίζουν κι αυτοί ταυτόχρονα να κάθονται στα κιλά τους.

olke mediawatch είπε...

Καλησπέρα και πάλι,
Ευχαριστούμε για τη σύντομη αναφορά στους καρατικοδίαιτους, ήταν αυτό που χρειαζόταν για να έχουμε μία πρώτη εικόνα. Ήδη κινούνται οι διαδικασίες για την απόκτηση της εκπομπής, αν και το κρατικό κανάλι είναι μάλλον απρόθυμο να τη μοιραστεί με το κοινό του.
erva, όσον αφορά στη συστέγαση του mediawatch με το επίσημο site της ΟΛΚΕ, είναι κάτι που θα γίνει μελλοντικά. Προς το παρόν, η μορφή του blog είναι πιο ευέλικτη στο να ανεβαίνουν τόσο πληροφορίες όσο και σχόλια. Το όνομα μπορεί να ακούγεται φιλόδοξο, μακάρι να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε. Είναι όμως εξ'ολοκλήρου εθελοντικό, δεν υπάρχει έμμισθο προσωπικό (ούτε πόροι, μια που η ΟΛΚΕ δεν έχει πόρους άλλους από τις συνδρομές των μελών), κατά συνέπεια, εκτιμούμε όλη τη βοήθεια που μπορούμε να έχουμε.
Όσο για το τι είναι υπερβολή και τι όχι, ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε :-)
Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση και τη φιλοξενία

erva_cidreira είπε...

Ελπίζω ότι το ότι «η ΟΛΚΕ δεν έχει πόρους άλλους από τις συνδρομές των μελών» να μας το λέτε γνωρίζοντάς το με βεβαιότητα και από πρώτο χέρι.
Βλέπετε, η οργάνωση αυτή, όπως και οι υπόλοιπες άλλωστε, ουδέποτε θέλησαν μέχρι σήμερα να απαντήσουν στο απλό ερώτημα αν έχουν χρηματοδοτηθεί από τον ευρύτερο κρατικό προϋπολογισμό.
Θα ήταν κρίμα και άδικο να εκτεθείτε ως προς την αξιοπιστία σας αν αποδειχθεί κάτι διαφορετικό στο μέλλον, έτσι δεν είναι;
Κι αναρωτιέμαι αν θα συμφωνούσατε μαζί μου στο ότι όσο δυσάρεστη είναι η απροθυμία της ΕΡΤ να μοιραστεί το αρχειακό υλικό της, άλλο τόσο δυσάρεστη είναι η κίνηση της ΟΛΚΕ να σβήσει το διαδικτυακό αρχείο της, έτσι που να μην δεσμεύεται στους συχνά ανακριβείς ισχυρισμούς της σχετικά με τα όσα έπραξε στο παρελθόν.
Θέλω να πιστεύω ότι εσείς, στο δικό σας ιστολόγιο, δεν θα τη μιμηθείτε.

gay super hero είπε...

@ erva

Φαντάζομαι να συμφωνούμε ότι τέτοιου είδους χονδροειδέστατες ανακρίβειες στη μετάφραση υποδηλώνουν βαθύτερες διαστρεβλώσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση ο μεταφραστής δεν θέλει να αναφερθεί στη συγκεκριμένη επέτειο ως "ημέρα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων" ή "ημέρα του γκέι κινήματος". Ακριβώς επειδή δεν θέλει να αναφερθεί σε τίποτα από όλα αυτά (γιατί άραγε;) επινοεί τον εντελώς ανύπαρκτο όρο "ημέρα των ομοφυλόφιλων" λες και η ισότητα στα δικαιώματα αφορά μόνο τους άμεσα ενδιαφερόμενους και όχι ολόκληρη την κοινωνία.

'Οπως ξέρεις υπάρχει ημέρα της ομοφυλόφιλης περηφάνιας, ημέρα εναντίον της ομοφοβίας, ημέρα για το Coming Out κτλ. "Ημέρα των Ομοφυλόφιλων" πολύ απλά δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Κι αν υπήρχε τί θα μπορούσε να σημαίνει δηλαδή; Θα ήταν κάτι σαν την ονομαστική μας εορτή; Θα δεχόμασταν δώρα και επισκέψεις; ;-)

Συγγνώμη κιόλας αλλά αυτός ο παραλληλισμός ενός δολοφονημένου πολιτικού με μια φιγούρα στην οποία ένα θρησκευτικό δόγμα αποδίδει μεταφυσική σημασία και μιας ομάδας ανθρώπων με κάποιο σώμα στρατού προσωπικά μου κάνει εντελώς ακατανόητος.

erva_cidreira είπε...

Η "Ημέρα των Ομοφυλοφίλων" θα μπορούσε να είναι το ανάλογο της "Ημέρας της Γυναίκας".
Όπως γνωρίζεις και σ' εκείνη την περίπτωση το ιστορικό γεγονός χρησιμοποιείται προσχηματικά για να εστιαστεί η προσοχή στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, σε θέματα ισονομίας κλπ.

K.σ-Μ είπε...

gay super hero,

Ο τίτλος του ποστ γράφει για "ενόχληση" των Λυριντζή και Οικονόμου. Έγραψα, λοιπόν, ότι στο πρωινό δίδυμο προστίθενται και άλλοι διορισμένοι της ΕΡΤ που ενοχλούνται και από ίδιες αναφορές αλλά και από άλλα πράγματα. Αφού πρώτα τόνισα την ομοφυλοφοβία που διέκρινα από το σχόλιο και αφού είχε προηγηθεί άλλο κρούσμα.

Δεν έγραψα "εξίσου σοβαρά πράγματα" για να κάνεις τον συσχετισμό που θέλεις, πιστεύω όμως πως οποιαδήποτε προσβλητική αναφορά σε οποιαδήποτε ομάδα είναι κατακριτέα, ειδικά από αυτούς που ταΐζουμε.

Βιάζεσαι να ορμάς αδιακρίτως, αλλά δεν ζυγίζεις πως αν θέλω να πω κάτι περισσότερο, το γράφω σαφώς, πάντα.

Ephemeron είπε...

Οι εν λογω "κυριοι" καλα θα ηταν να εμεναν σπιτι τους και να κανουν εκπομπες μονο για την οικογενεια τους και τους φιλους τους.
Ας μεταφερει καποιος στους δυο αυτους "κυριους" για να "χαρουν πολυ", οτι ο Αρνολντ το βραδυ της Κυριακης εκτος απο την ημερα Harvey Milk, προχωρησε παραπερα και υπεγραψε κατι σαν Gay rights bill (!!!) Συμφωνα με το νομο, η πολιτεια της California αναγνωριζει ολα τα gay ζευγαρια που εχουν παντρευτει εκτος της πολιτειας. Με λιγα λογια οποια gay ζευγαρια εχουν παντρευτει σε αλλη πολιτεια ή σε αλλη χωρα, η California τα αναγνωριζει σαν παντρεμενα με ολα τα δικαιωματα που εχουν και τα straight ζευγαρια!!!
Οι καιροι αλλαζουν, κι αν αυτοι οι δυο "κυριοι" δεν το εχουν παρει ακομα χαμαπαρι, καλα θα ηταν να κρατησουν τις "βαθυστοχαστες γνωμες" τους και την "φιλοσοφια της παντοφλας" στο σαλονακι τους.

red barron είπε...

καλησπερα σε ολους. συμφωνω πως οι δυο δεν ειναι μονο ομοφοβικοι αλλα και μισογυνιδες. και σαφως οταν πληρωνεσαι απο την ΝΕΤ δεν εχεις κανενα λογο να σεβαστεις... καλα θα κανει η ΟΛΚΕ - αλλα ειναι ψηλα γραμματα για τους επιπεδπ δαπεδο