26.10.09

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΚΧΟΥ 1

Image Hosted by ImageShack.us
.
Το ζεύγος αγίων που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή στον χριστιανικό κόσμο ήταν ο Σέργιος και ο Βάκχος.
Ήταν δύο ρωμαίοι στρατιώτες που έζησαν στο τέλος του τρίτου και στις αρχές του τέταρτου αιώνα και είχαν τόσο στενές σχέσεις με τον αυτοκράτορα που μπόρεσαν να διορίσουν έναν φίλο τους ως έπαρχο. Ήταν επίσης Χριστιανοί και ενωμένοι με μια αγάπη που θυμίζει την περιγραφή του Τερτυλιανού για τον χριστιανικό ετεροφυλοφιλικό γάμο.

Τότε λοιπόν ο Σέργιος και ο Βάκχος, σαν άστρα που λάμπουν χαρούμενα στον ουρανό, ακτινοβολώντας το φως του… την πίστη στον Ιησού Χριστό, άρχισαν να κοσμούν το παλάτι.
Ήταν σαν ένας άνθρωπος στην αγάπη τους για τον Χριστό και αχώριστοι στον στρατό αυτού του κόσμου, ενωμένοι [συνδεσμούμενοι] όχι από τη φύση αλλά από την πίστη. Πάντα τραγουδούσαν και έλεγαν «Τι καλόν και τι τερπνόν εστί συγκατοικώσιν οι αδελφοί επί τω αυτώ».

Ώσπου προκάλεσαν τον φθόνο των λιγότερο ευνοούμενων. Οι εχθροί τους σκέφτηκαν πως το χειρότερο που θα μπορούσαν να τους κάνουν ήταν να καταγγείλουν πως ήταν Χριστιανοί. Αυτό προκάλεσε την οργή του αυτοκράτορα και τους διέταξε να θυσιάσουν στα είδωλα αλλά αρνήθηκαν.
Αμέσως ο αυτοκράτορας διέταξε να τους κόψουν τους ζωστήρες, να τους βγάλουν τους μανδύες και κάθε στρατιωτικό εξάρτημα, να τους αφαιρέσουν τις χρυσές αλυσίδες από τον λαιμό και να τους βάλουν γυναικεία ρούχα. Έπειτα τους έβαλαν να παρελάσουν μπροστά απ’ όλη την πόλη, προς το παλάτι, με βαριές αλυσίδες στον λαιμό.

Αυτός ήταν ο κλασικός τρόπος για να ταπεινώσεις έναν άντρα σε μια κοινωνία που είχε έμμονες ιδέες με την ανδροπρέπεια των πολεμιστών. Η ίδια τιμωρία είχε χρησιμοποιηθεί και σε ειδωλολατρικές εποχές, ακόμα και με τον ίδιο τον Ηρακλή. Καμία σχέση δεν είχε με το ότι ο Σέργιος και ο Βάκχος ήταν «ζεύγος». Απέτυχαν όμως να τους ταπεινώσουν γιατί αυτοί ως Χριστιανοί, περίμεναν να ντυθούν «καινούργιοι άνθρωποι» και κατανοούσαν πως η ένωση δυο αντρών έκανε λιγότερο εφαρμόσιμες τις παραδοσιακές αντιλήψεις για το φύλο:

Μας στολίσατε σαν νύφες με γυναικεία φορέματα και μας ενώσατε για σας…

Τζων Μπόσγουελ: Γάμοι μεταξύ ανδρών. Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις στην αρχαία Ελλάδα, Ρώμη και μεσαιωνική Ευρώπη (Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, 2004)

(συνεχίζεται)
.
Image Hosted by ImageShack.us

Δεν υπάρχουν σχόλια: