2.10.09

ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Image Hosted by ImageShack.us
Pino Dangelico (ΗΠΑ)
.
Σωτήρια εξέταση αίματος για τον καρκίνο του προστάτη
Τεστ μπορεί να σώσει ασθενείς από την υποβολή τους σε άχρηστες θεραπείες
(Το Βήμα, 24/9/2009)
Ενα τεστ αίματος το οποίο μπορεί να σώσει χιλιάδες άνδρες με καρκίνο του προστάτη από την υποβολή τους σε άχρηστες θεραπείες, αναπτύσσεται από βρετανούς γιατρούς. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Journal of Cancer», μια πρωτεΐνη η οποία μπορεί να αποτελέσει κατά τη στιγμή της διάγνωσης δείκτη πρόγνωσης σχετικά με την επιβίωση από τον καρκίνο του προστάτη.
Η πρωτεΐνη-«κλειδί» ονομάζεται πρωτεΐνη θερμικού σοκ 27 (Ηeatshock protein-27, Ηsp-27) και δείχνει πώς θα εξελιχθεί ένας καρκίνος του προστάτη. Οπως είδαν οι ερευνητές, ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στην Ηsp-27 τη στιγμή της διάγνωσης είχαν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου τα επόμενα 15 χρόνια σε σύγκριση με όσους ήταν αρνητικοί στην ύπαρξη της πρωτεΐνης.
Το νέο σημαντικό εύρημα ανοίγει τώρα τον δρόμο για τη δημιουργία ενός τεστ αίματος που θα βοηθά τους γιατρούς να διαχωρίζουν τις μορφές καρκίνου του προστάτη που έχουν αργή εξέλιξη και πιθανότατα δεν θα απειλήσουν ποτέ τη ζωή των ασθενών από εκείνες που είναι ταχέως αναπτυσσόμενες και πιο επικίνδυνες. Η ανάπτυξη μιας τέτοιας εξέτασης αποτελεί το «άγιο δισκοπότηρο» της έρευνας για τον καρκίνο του προστάτη, καθώς μπορεί να απαλλάξει πολλούς ασθενείς από την ταλαιπωρία θεραπειών τις οποίες δεν έχουν ανάγκη.
Ο καθηγητής Κρις Φόστερ και οι συνεργάτες του αναζήτησαν την ύπαρξη της πρωτεΐνης Ηsp-27 σε δείγματα ιστού που ελήφθησαν από 553 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και στη συνέχεια παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των ασθενών επί 15 χρόνια. Από τη μελέτη προέκυψε άμεση σύνδεση μεταξύ της ύπαρξης της πρωτεΐνης, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση των κυττάρων εντός του οργανισμού, και των πιθανοτήτων επιβίωσης.
Οπως ανέφερε ο καθηγητής Φόστερ «ο συγκεκριμένος δείκτης μπορεί να μας δώσει αξιόπιστη και σαφή εικόνα σχετικά με το ποιοι καρκίνοι θα γίνουν επιθετικοί». Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένα τεστ αίματος που θα ανιχνεύει την πρωτεΐνη θα μπορούσε να είναι ευρέως διαθέσιμο σε μία πενταετία.
.
* Η ουσία γκοσερελίνη- καθώς και άλλες θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, οι οποίες δρουν μπλοκάροντας τις ορμόνες που «τροφοδοτούν» τους καρκινικούς όγκους- κάνουν τους ασθενείς πιο «ευάλωτους» απέναντι στις καρδιοπάθειες. Αυτό προέκυψε από μελέτη ειδικών του Κing΄s College του Λονδίνου που βασίστηκε σε παρακολούθηση 30.642 Σουηδών, οι οποίοι έλαβαν ορμονοθεραπείες για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, κατεγράφησαν 10 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας καρδιοπαθειών ανά 1.000 ασθενείς που λάμβαναν τέτοιου είδους θεραπείες σε σύγκριση με την αναλογία που καταγράφεται στον γενικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματα αυτά μαρτυρούν την ανάγκη καρδιολογικού ελέγχου για τους ασθενείς που λαμβάνουν ορμονοθεραπείες για τον προστάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: