6.10.09

ΟΙ ΘΗΛΥΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ... ΑΡΣΕΝΙΚΟ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Οι θηλυκές ορμόνες κάνουν το... αρσενικό
Πειράματα σε αρσενικά ποντίκια έδειξαν ότι τα οιστρογόνα αυξάνουν την επιθετικότητα
(To Βήμα, 5/10/2009)
Μπορεί να νομίζουμε ότι η τεστοστερόνη είναι που κάνει τον σκληρό άνδρα, ωστόσο μια νέα μελέτη δείχνει ότι μάλλον η θηλυκή πλευρά ενός άνδρα είναι αυτή που τον κάνει αδυσώπητο! Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Cell» ότι πίσω από κάθε σκληρό άνδρα κρύβονται υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Από πειράματα που διεξήγαγαν οι επιστήμονες σε αρσενικά ποντίκια προέκυψε ότι οι θηλυκές ορμόνες του σεξ αυξάνουν την επιθετικότητα ενώ κάνουν τα ζώα να εμπλέκονται ευκολότερα σε καβγάδες και να ορίζουν την περιοχή τους ουρώντας γύρω της.
Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, επίκουρος καθηγητής Ανατομίας δρ Νιράο Σαχ, «τα αποτελέσματα αυτά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε τις αρσενικές και τις θηλυκές συμπεριφορές». Ο ερευνητής προσέθεσε ότι «γνωρίζαμε επί δεκαετίες ότι τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στο να κάνουν τους άνδρες να συμπεριφέρονται ως άνδρες. Τα καινούργια ευρήματα ρίχνουν φως στο πώς οι θηλυκές ορμόνες ρυθμίζουν αυτή τη συμπεριφορά».
Αν και συνηθίζουμε να λέμε ότι τα οιστρογόνα αποτελούν τις θηλυκές ορμόνες και η τεστοστερόνη την ανδρική ορμόνη του σεξ, η αλήθεια είναι ότι άνδρες και γυναίκες παράγουν μικρές ποσότητες και των δύο ορμονών. Οι ειδικοί εκτιμούν πλέον ότι οι δύο αυτές ορμόνες αποτελούν τις «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» ρυθμίζοντας πολλές λειτουργίες του σώματος.
Και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα οιστρογόνα είναι άκρως σημαντικά στην ανδρική γονιμότητα. Για παράδειγμα, από πειράματα σε ποντίκια είχε προκύψει ότι όσα ζώα ήταν γενετικώς τροποποιημένα ώστε να μη διαθέτουν κύτταρα ευαίσθητα στα οιστρογόνα, εμφάνιζαν στειρότητα.
Τώρα ο δρ Σαχ και οι συνεργάτες του εντόπισαν δίκτυα νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου τα οποία συνδέονται με το πώς τα αρσενικά ποντίκια υπερασπίζονται την περιοχή τους και είδαν ότι αυτά τα κύτταρα ελέγχονται από τα οιστρογόνα. Οπως συγκεκριμένα ανακάλυψαν οι ερευνητές, η μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα στον εγκέφαλο μέσω του ενζύμου αρωματάση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και ενεργοποίηση δικτύων του εγκεφάλου που σχετίζονται με πιο... αρσενικά χαρακτηριστικά. Οι ειδικοί εντόπισαν μάλιστα στα αρσενικά ζώα περισσότερα κύτταρα θετικά στην αρωματάση σε δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σεξουαλική και την επιθετική συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: