9.5.18

ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8



Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα μέτρα προώθησης του θεσμού για την υιοθεσία και αναδοχή, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Τι ψήφισαν οι βουλευτές σε κάθε κόμμα
Ειδικότερα, σε σύνολο 264 βουλευτών, υπέρ του άρθρου 8 τάχθηκαν 161 έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν.
ΣΥΡΙΖΑ
Καταψήφισαν διαφοροποιουμενοι από την επίσημα γραμμή του κόμματος οι βουλευτές Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Θεόδωρος Παραστατίδης.
Απουσίαζε η Γεωργιά Γεννιά, ο Μάρκος Μπόλαρης, η Νίνα Κασιμάτη, ο Γιάννης Καραγιάννης και η Άννα Βαγενά. Απών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος δεν πρόλαβε να ψηφίσει λόγω καθυστερημένης έλευσης στη Βουλή.
Νέα Δημοκρατία
Τη διάταξη για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια υπερψήφισαν η Όλγα Κεφαλογιάννη, η εισηγήτρια Κατερίνα Μάρκου, η Νίκη Κεραμέως και η Ντόρα Μπακογιάννη αντίθετα με την επίσημη θέση της Πειραιώς.
Απουσίαζαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γιώργος Βαγιωνάς.
Δημοκρατική Συμπαράταξη
Το άρθρο 8 για τα ομόφυλα ζευγάρια υπερψήφισε η Φώφη Γεννηματά και 12 ακόμη βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Απουσίαζαν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Γιώργος Καρράς, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Δημήτρης Κρεμαστινός και ο Μιχάλης Τζελέπης.
Ανεξάρτητοι Έλληνες
Το επίμαχο άρθρο καταψήφισαν 5 βουλευτές των ΑΝΕΛ. Υπερψήφισαν αντίθετα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις που διαφορποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή. Απουσίαζαν ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος και η Έλενα Κουντουρά.
ΚΚΕ
Πολυάριθμες απουσίες καταγράφηκαν στο ΚΚΕ καθώς δεν έδωσε το παρών ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Λιάνα Κανέλλη και άλλοι έξι βουλευτές σε σύνολο κοινοβουλευτικής δύναμης 15 βουλευτών.
Ποτάμι
Στο Ποτάμι δεν καταγράφηκε καμία διαφοροποίηση ή απουσία καθώς όλοι οι βουλευτές υπερψήφισαν τη διάταξη για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.


Τα απομεινάρια μιας ψηφοφορίας
Περικλής Δημητρόπουλος  (tanea.gr
Σε ποιο σημείο του χάρτη των δικαιωμάτων τοποθετεί την Ελλάδα η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια; Εξαρτάται από την απόσταση που βλέπει κανείς τον χάρτη. Από μακριά, η ελληνική Βουλή μοιάζει να ανταποκρίθηκε σε μια στοιχειώδη υποχρέωση. Πλησιάζοντας όμως κανείς πιο κοντά, βλέπει ότι η εικόνα δεν είναι αυτό που φαινόταν. Οτι όσο πιο καθαρή γίνεται τόσο περισσότερο θολώνει το σημείο στον χάρτη.
Η αναδοχή δεν ψηφίζεται ως στοιχειώδης υποχρέωση που έχει η κοινωνία απέναντι σε όλους τους πολίτες της χωρίς να εξαιρεί κανέναν. Δεν ψηφίζεται ούτε σε ένα κλίμα που θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια στιγμή πολιτικής ωριμότητας. Ψηφίζεται με τη ΝΔ να κρύβεται πίσω από το επιχείρημα πως η κοινωνία δεν είναι έτοιμη, την Μπακογιάννη να σώζει με τη θέση της την, ούτως ή άλλως, προβληματική φιλελεύθερη παράδοση του κόμματός της και την Κεντροαριστερά να διχάζεται χονδρικά ανάμεσα σε δύο σχολές: του Βενιζέλου που δεν διανοείται να κάνει πολιτικές εκπτώσεις για ένα τέτοιο ζήτημα και του Λοβέρδου που θεωρεί ότι η θετική του ψήφος θα ήταν σέρβις στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ - ο ίδιος έδωσε έμφαση στο δεύτερο σκέλος της κυβερνητικής συμμαχίας δηλώνοντας ότι δεν θα κάνει τα ρεπό του Καμμένου.
Τι μένει τελικά από την ψηφοφορία; Θα μείνει ασφαλώς το αποτέλεσμα και τα δικαιώματα που παράγει αυτό το αποτέλεσμα. Θα μείνει όμως και η υπενθύμιση του γεγονότος ότι τα κόμματα σπανίως εκφράζουν με καθαρές γραμμές τους πόλους «συντηρητικό - προοδευτικό». Στην «κοινωνία που δεν είναι έτοιμη», ας πούμε, ανήκουν και κάμποσοι συριζαίοι βουλευτές. Και στο συντηρητικό μπλοκ, χωρίς μισή εξαίρεση, ολόκληρο το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: