11.5.18

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ - 11/5/2018


Κατά του νόμου που θα διευκολύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν το φύλο και το όνομα τους σε έγγραφα τάχθηκε ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος άσκησε βέτο.
Ο νόμος εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα και θα επέτρεπε στους πολίτες να κάνουν νομικές αλλαγές από την ηλικία των 16 ετών χωρίς να χρειάζεται ιατρική εξέταση, ενώ μέχρι σήμερα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να παρουσιάσουν ιατρική γνωμάτευση.
Μιλώντας στους βουλευτές του κοινοβουλίου της χώρας ο Πορτογάλος πρόεδρος πρότεινε την ανάγκη ιατρικής εξέτασης για τα ανήλικα άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 18 ετών, που βάσει του προτεινόμενου νόμου θα πρέπει να έχουν την έγκριση των γονέων ή των κηδεμόνων του για την αλλαγή.
Εξηγώντας την απόφασή του ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα είπε ότι εάν υπάρχει πιθανότητα το άτομο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου στο μέλλον τότε θα ήταν «λογικό» να ζητήσουμε ιατρική γνώμη στο αρχικό στάδιο.
Το Κοινοβούλιο μπορεί είτε να τροποποιήσει το νόμο, σύμφωνα με τις προτάσεις του προέδρου, είτε να επιβεβαιώσει την ισχύουσα νομοθεσία με την έγκριση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών. Στην περίπτωση αυτή ο πρόεδρος θα υποχρεωθεί να το υπογράψει.
Μετά την έγκριση στις 13 Απριλίου με 109 ψήφους στο κοινοβούλιο των 230 εδρών οι ακτιβιστές χαιρέτισαν τον «πρωτοποριακό» νόμο τονίζοντας ότι αυτός σέβεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Αλλά οι επικριτές αντιτάχθηκαν στη μείωση της ηλικίας και στις αλλαγές χωρίς ιατρική γνωμάτευση.
Αναφερόμενος στις διαφορετικές αντιδράσεις ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας σημείωσε ότι οι αλλαγές που εισήχθησαν ήταν «πολύ μακριά από τη συγκατάθεση» μεταξύ των πολιτικών και της κοινωνίας.
Ανάμεικτες αντιδράσεις για το βέτο
Η ομάδα υπεράσπισης δικαιωμάτων LGBT ILGA-Europe χαρακτήρισε την απόφαση του Ρεμπέλο ντε Σόουζα «απογοητευτική» λέγοντας: «Οι νέοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια νομική διαδικασία αναγνώρισης των φύλων που είναι δίκαιη».
Η Μαργαρίτα Φάρι, πρόεδρος ομάδας που εκπροσωπεί τους γονείς υπέρ της ελευθερίας του σεξουαλικού προσανατολισμού, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης για τους ενήλικους.
Ο δεξιός βουλευτής Nuno Magalhães σχολίασε θετικά το βέτο του προέδρου, ενώ η Isabel Moreira από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που τάχθηκε υπέρ του νόμου, δήλωσε ότι θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές σε αυτόν.
Από την πλευρά της η Ένωση Πορτογάλων Καθολικών Ιατρών εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση σύμφωνα με την οποία η γνώμη των γιατρών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι «τεράστιας σημασίας».
Σύμφωνα με την ILGA-Europe, μόνο πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν μοντέλο που βασίζεται στην αυτοδιάθεση και είναι οι εξής: Μάλτα, Νορβηγία, Δανία, Ιρλανδία και Βέλγιο. (efsyn.gr, 10/5/2018)


Εχει και η σημειολογία το γούστο της: Τη μια στιγμή ο πρωθυπουργός της «πρώτης φορά αριστεράς» «γυάλιζε» στη Βουλή τον ψευτοπροοδευτισμό της κυβέρνησης, με αφορμή το νομοσχέδιο για την αναδοχή, παρουσιάζοντας ως «σύγχρονο» και «νέο» τη θέση της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μάλιστα, οι ΣΥΡΙζαίες μεσημεριανούδες της ΕΡΤ ανήγαγαν σε κριτήριο προοδευτικότητας κάθε κόμματος τη θέση του απέναντι στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, τσουβαλιάζοντας αυθαίρετα και άγαρμπα την κριτική του ΚΚΕ με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αμέσως μετά, ο Αλ. Τσίπρας πήγαινε να αποδώσει τιμές στους εκπροσώπους ενός κατ' εξοχήν ...προοδευτικού θεσμού, στον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Μ. Βρετανίας. Ε, πού ξέρεις, την επόμενη φορά μπορεί να μας πουν ότι η βασιλεία είναι και λαϊκός θεσμός ...από το μέλλον. Χώρια που η Φρειδερίκη κάτι παραπάνω ήξερε από «υιοθεσίες» και «αναδοχές»... (rizospastis.gr, 10/5/2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια: