19.5.18

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΙΒΟΥ ΠΕΡΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ


Αναβρασμός στον στίβο
kathimerini.gr, 19/5/2018
Οι νέοι κανονισμοί της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου (IAAF) περί επιτρεπτών επιπέδων τεστοστερόνης στις αθλήτριες, απειλούν πρωταγωνίστριες όπως η Κάστερ Σεμένια και δίνουν επιστημονικό-αθλητικό ορισμό για τη λεγόμενη Διαφορά Σεξουαλικής Ανάπτυξης (DSD) προκαλώντας αντιδράσεις διεθνώς.
Το ζήτημα είναι λεπτό, αλλά η IAAF αποφάσισε να ελέγξει τις συνέπειες του υπερανδρογυνισμού, θεωρώντας ότι αλλοιώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ αθλητριών. Ως «υπερανδρογυνισμός» περιγράφεται επιστημονικά η υπερβολική παρουσία ανδρικών σεξουαλικών ορμονών –όπως η τεστοστερόνη– σε γυναικείους οργανισμούς.
Η IAAF θέτει πλέον ποσοτικά όρια στα επίπεδα ανδρικών ορμονών σε γυναίκες με DSD, κάτι που πρακτικά τις υποχρεώνει ή να αποκλείονται από αγώνες ή να υφίστανται διαρκώς φαρμακευτική αγωγή που θα μειώνει τα επίπεδα των ορμονών αυτών, αλλά και θα επιδρά σημαντικά στον οργανισμό τους περιορίζοντας την ταχύτητά τους, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα όρια τίθενται μόνο για τις αθλήτριες των αποστάσεων από τα 400 μέτρα (και με εμπόδια) έως και το ένα μίλι (την κούρσα των 1.609 μέτρων), με την ομοσπονδία να επικαλείται έρευνα του ιατρικού της τμήματος που βρήκε ότι η επίδραση του υπερανδρογυνισμού κορυφώνεται στους δρόμους ημιαντοχής.
Η θέση τέτοιων ορίων ενδέχεται να οδηγήσει σε αποκλεισμό αθλητριών όπως η Σεμένια, κάτοχος του ολυμπιακού τίτλου στα 800 μέτρα. Επανειλημμένα η Νοτιοαφρικανή δρομέας έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, με αθλήτριες, προπονητές και μέσα ενημέρωσης να απαιτούν τον αποκλεισμό της.
Η απάντηση της Σεμένια στην IAAF ήρθε από μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου έγραψε: «Ο Θεός με έπλασε όπως είμαι και αποδέχομαι τον εαυτό μου. Είμαι αυτή που είμαι κι είμαι περήφανη για τον εαυτό μου».
Θέση υπέρ της Σεμένια πήρε και η χρυσή ολυμπιονίκης του επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη, δηλώνοντας ότι είναι σαν να βάζουν τους αθλητές στο κρεβάτι του Προκρούστη ώστε να γίνουν όλοι ίσοι.
Ο Νοτιοαφρικανός καθηγητής Νομικής Στιβ Κορνέλιους υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής της IAAF, γράφοντας σε επιστολή του στον πρόεδρο της ομοσπονδίας ότι «δεν μπορώ να συνδέομαι με έναν οργανισμό που επιμένει να εξοστρακίζει συγκεκριμένα άτομα, όλα γυναίκες, για κανέναν άλλον λόγο από το ότι είναι αυτό που γεννήθηκαν» και παραλληλίζοντας τα κριτήρια επιλεξιμότητας της IAAF με τη ναζιστική ιδεολογία. Αντιστοίχως το κυβερνών κόμμα στη Νότια Αφρική συνέκρινε την απόφαση με τακτικές του καθεστώτος του απαρτχάιντ.
Η IAAF ανταπάντησε δηλώνοντας ότι ο νέος κανονισμός δεν είναι ούτε ρατσιστικός ούτε σεξιστικός, με τον πρόεδρό της Σεμπάστιαν Κόου να λέει ότι «θέλουμε απλώς να έχουμε ίσες προϋποθέσεις για όσες λαμβάνουν μέρος στα γυναικεία αγωνίσματα».
Ο κανονισμός θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον προσεχή Νοέμβριο, εφόσον δεν καταπέσει στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (ΚΑΣ), στο οποίο ανακοίνωσε ότι προσφεύγει η Νοτιοαφρικανική Ομοσπονδία Στίβου, με τη στήριξη και της ολυμπιακής επιτροπής της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: