4.5.18

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ - 4/5/2018


Συνεχίστηκε  στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αύριο σε δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, βρέθηκε για μια ακόμη φορά το επίμαχο άρθρο 8, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, με τους κυβερνητικούς βουλευτές να υπεραμύνονται της σχετικής διάταξης και να κάνουν λόγο για προοδευτικό πρόσημο. 
Κατά της επίμαχης διάταξης τάχθηκαν ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, καθώς και οι αγορητές από την ΝΔ, το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων. 
«Τα πιο τέλεια δημόσια ιδρύματα να είχαμε, πιστεύω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό σε ένα παιδί, να βρίσκεται σε μια οικογένεια. Το στίγμα που κουβαλά ένα παιδί που είναι σε ίδρυμα αλλά και οι επιπτώσεις από τον ιδρυματισμό του, του δημιουργούν τεράστια προβλήματα και αυτό είναι αποδεδειγμένο από όλη την επιστημονική κοινότητα. Εμείς λέμε, κανένα παιδί σε ιδρύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Παράλληλα, η κ. Φωτίου έκανε δεκτή την πρόταση της εισηγήτριας της ΔΗΣΥ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, να υπάρξει στο νομοσχέδιο ειδική αναφορά στη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, γιατί όπως είπε, έχει αυξημένη νομοθετική ισχύ. Συμφώνησε επίσης, στο να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια, ότι όταν το παιδί θα βρίσκεται σε ώριμη ηλικία, θα λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του, στις αποφάσεις για τη τύχη του.
«Ακούω με μεγάλη προσοχή, ότι μεταξύ περισσότερων αναδόχων, θα πρέπει η επιλογή να γίνεται με βάση το συμφέρον του παιδιού. Η συγγενική αναδοχή θα είναι προτεραιότητα και αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα», υπογράμμισε η κ. Φωτίου. 
Παράλληλα, η αν. υπουργός απέρριψε τις κατηγορίες κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της ΝΔ (όπως εκφράστηκαν από την εισηγήτρια του κόμματος, Κατερίνα Μάρκου), ότι το νομοσχέδιο αφήνει την αναδοχή χωρίς έλεγχο και εποπτεία. Επ' αυτού, η κ. Φωτίου τόνισε, πως έλεγχος θα γίνεται, όχι μονάχα κάθε μήνα, αλλά και έκτακτα. Τέλος, κλείνοντας την παρέμβασή της, προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο με τις αρχές και τους κανόνες λειτουργίας όλων των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.
«Τα διλήμματα είναι σκληρά αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αποϊδρυματοποίησης», τόνισε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και πρόσθεσε: «Θέλουμε παιδιά να παραμένουν στα ιδρύματα, ή θα βάλουμε φρένο δίνοντας τη δυνατότητα αναδοχής σε οικογένειες ή ανθρώπους κατάλληλους, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Με όσες έρευνες θέλετε να βάλουμε κάτω, δεν αποδεικνύεται πουθενά αυτή η διαιρετική γραμμή. Αυτά τα παιδιά πρέπει να βγουν από τα ιδρύματα». 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελισάβετ Σκουφά, υποστήριξε ότι λανθασμένα ξεσήκωσε θόρυβο το άρθρο 8, και έδωσε έμφαση στην επιστολή 55 ακαδημαϊκών ψυχικής υγείας, που επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν εμπειρικά ή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορούν εξίσου να είναι κατάλληλοι γονείς με τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Την διαφωνία του κόμματός του για την αναδοχή παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, επανέλαβε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης. «Μας βρίσκει αντίθετους, καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί ένα ακόμα βήμα και για την υιοθεσία κάτι που θέλουμε να αποτρέψουμε να συμβεί. Όλοι γνωρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν στα ιδρύματα, αλλά εμείς θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, όχι όμως σε βάρος της ψυχοσωματικής ανάπτυξης του παιδιού. Η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα του παιδιού να διαμορφώσει ανεπηρέαστα την προσωπικότητα του, ενώ το καθιστά ευάλωτο», υποστήριξε ο κ. Λαζαρίδης.
Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Γιόγακας, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που φέρνει καινοτομίες, οι οποίες όμως, όπως είπε, δεν θα πρέπει να επισκιαστούν από τις σημαντικές αδυναμίες που υπάρχουν - και ζήτησε «να αποσυρθεί το επίμαχο άρθρο 8 και να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει».
«Όσοι διαφώνησαν, ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δυνατότητα αναδοχής σε όσους υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης, κατηγορούνται για συντηρητισμό. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχει ενιαία επιστημονική θέση που να λέει ότι δεν επιφέρει βλάβη στο παιδί η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Υπάρχουν αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Επτά στους δέκα στην ελληνική κοινωνία είναι αρνητικοί. Εφόσον ενδιαφέρει τον νομοθέτη, πρέπει να ληφθεί υπόψη μήπως το παιδί κουβαλά το στίγμα που δημιουργεί η αρνητική στάση του κοινωνικού περίγυρου. Αποσύρετε το άρθρο προκειμένου να ψηφιστεί από όλες τις δημοκρατικές παρατάξεις το νομοσχέδιο», τόνισε ο κ. Γιόγακας.
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Αϊβατίδης, ζήτησε την απάλειψη της παραγράφου που επιτρέπει την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντιχάκης, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το άρθρο 8, και υποστήριξε ότι είναι ένα σκαλοπάτι και για την δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια - κάτι για το οποίο, το κόμμα του διαφωνεί. «Η μόνιμη τεκμηρίωση για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, είναι αυτή που επικαλούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προέρχεται από 55 επιστήμονες ψυχικής υγείας. Πρόκειται όμως για ιδιωτικές απόψεις. Δεν υπάρχει καμία επίσημη κρατική επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει αυτό που λέτε», ανέφερε ο κ. Συντιχάκης.
«Η πυξίδα μας πρέπει να είναι το συμφέρον των παιδιών και όχι οι προκαταλήψεις μιας μερίδας της κοινωνίας μας. Το παιδί θα αναπτυχθεί σωστά αν βρει αγάπη και φροντίδα. Για αυτά πρέπει να νοιαζόμαστε και όχι για το σεξουαλικό προσανατολισμό των αναδόχων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.
«Μέλημα μας θα πρέπει να είναι το παιδί και όχι η "προοδευτικότητά" σας. Θα καταψηφίσουμε, επιμένοντας στο πατροπαράδατο διαχωρισμό μητέρας και πατέρα», δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς.





1 σχόλιο:

erva_cidreira είπε...

"Θα πρέπει να σας πω, ότι και το επίκαιρο ζήτημα, το οποίο εκκρεμεί στη Βουλή αυτή την περίοδο, της αναδοχής από οικογένειες οι οποίες έχουν ως νομική βάση Σύμφωνο Συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εγώ, δε, προσωπικά και ως επιστήμονας και ως Βουλευτής, αλλά και ως Εισηγητής για την εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως ξέρετε, πάντα παίρνω τη θέση υπέρ της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στην υπόθεση Βαλλιανάτος και στο νόμο για τη σαρία, που εισηγήθηκε το Υπουργείο Παιδείας, αλλά σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο θέμα της αναδοχής. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας πω για να είναι καταγεγραμμένα και στα πρακτικά της Επιτροπής, τα εξής:
Υπάρχει μια εξαιρετικά πλούσια νομολογία για τη μεταχείριση των δικαιωμάτων των ατόμων ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής επιλογής. Η νομολογία είναι πλούσια και είναι ακόμη αντιφατική σε ορισμένα σημεία. Δεν έχει πάρει οριστικές θέσεις για όλα τα θέματα. Δεν έχουμε, ας το πούμε, μια γενική γραμμή σε σχέση, για παράδειγμα, με την υιοθεσία σε κάθε περίπτωση. Δεν έχουμε μια γενική γραμμή σε σχέση με τη χορήγηση γονικής άδειας στον άλλο εταίρο της συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών.
Δεν έχουμε απόφαση για την κάλυψη δαπανών τεχνητής γονιμοποίησης σε ζευγάρι που έχει ως νομική βάση σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων προσώπων.
Δεν έχει γίνει δεκτή η ληξιαρχική κατοχύρωση, ως γονέα, του εταίρου σε σύμφωνο συμβίωσης με τη μητέρα ή ακόμη και σε γάμο, σε όποιο κράτος προβλέπεται γάμος.
Σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα που εισάγεται από το νομοσχέδιο. Εφόσον ο νόμος προβλέπει, πράγματι, ότι ανάδοχες οικογένειες μπορούν να γίνουν και αυτές που έχουν ως νομική βάση συνύπαρξής τους σύμφωνο συμβίωσης και όχι μόνο όσες έχουν ως νομική βάση γάμο, δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων οικογενειών ως εν δυνάμει αναδόχων.
Αυτό δε σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα γίνουν ανάδοχοι, αλλά ότι θα εξεταστούν και αυτές οι οικογένειες ισότιμα από την κοινωνική υπηρεσία και εν τέλει, από τη δικαιοσύνη. Δεν πρόκειται για μια κατάσταση πραγματική αλλά πρόκειται για μια νομική δυνατότητα