12.5.18

"FUEGO" Ή ΠΩΣ Η EUROVISION ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΥΤΥΧΕΣΤΕΡΟΥΣ

At Last, Scientific Proof That Eurovision Makes People Happier
Alan Burdick (newyorker.com, 11/5/2018)
On Saturday night, musical acts from twenty-six countries will assemble in the Lisbon Arena, in Portugal, for the grand finale of this year’s Eurovision Song Contest. The contest, which débuted in 1956, is among the longest-running television programs in the world, and, as a new study in the journal BMC Public Health notes, it “attracts a wide range of individual countries’ talent, including orc-style monsters (Finland 2006), singers on unicycles (Moldova 2011) and puppet turkeys (Ireland 2008).” Despite this, and because of it, the contest is closely watched; in 2016, Eurovision broadcasts reached more than two hundred million viewers, including ninety-five per cent of the residents of Iceland. [...]


Και ιδιαίτερα η νίκη, σύμφωνα με νέα ελληνο-βρετανική έρευνα
Η Eurovision «ανεβάζει» την ψυχολογία όλης της χώρας
tanea.gr, 11-5-2018
Η συμμετοχή μιας χώρας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον (Eurovision) -και πολύ περισσότερο η διάκριση σε αυτόν- συνδέεται με μια αυξημένη ψυχική ευφορία και ικανοποίηση των κατοίκων από τη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής έναν έλληνα επιστήμονα στη Βρετανία.
Η μελέτη από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, με υπεύθυνο τον δρα Φίλιππο Φιλιππίδη της Σχολής Δημόσιας Υγείας, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMC Public Health", συμπέρανε ότι οι άνθρωποι αυξάνουν κατά μέσο όρο κατά 4% το βαθμό ικανοποίησης τους από τη ζωή για κάθε άνοδο δέκα θέσεων στην κατάταξη της χώρας τους στην Eurovision (π.χ. από τη 12η στη δεύτερη θέση).
Όμως και άσχημα να τα πάει μια χώρα στον διαγωνισμό τραγουδιού, πάλι οι πολίτες της χώρας νιώθουν καλύτερα από το να μην είχε συμμετάσχει καθόλου η χώρα τους (καλύτερα δηλαδή να...πατώσει παρά να απουσιάζει από το σόου!). Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτά τα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η επιτυχία -ή έστω η συμμετοχή- μιας χώρας σε σημαντικά γεγονότα, αθλητικά και άλλα, μπορεί να τονώσει την ψυχική ευεξία ενός έθνους.
Ο Φ. Φιλιππίδης ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η μελέτη ξεκίνησε από μια αστεία συζήτηση στο Τμήμα μας, το οποίο μελετά την επίπτωση που έχουν οι δημόσιες πολιτικές, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι οικονομικές συνθήκες στον τρόπο ζωής και στην υγεία των ανθρώπων. Στο Τμήμα εργάζονται άνθρωποι από πολλές χώρες και έτσι αποφασίσαμε να διερευνήσουμε κατά πόσο και ο διαγωνισμός της Eurovision επιδρά στην εθνική ψυχική υγεία μιας χώρας. Εκπλαγήκαμε κι εμείς που διαπιστώσαμε ότι όντως υπάρχει μια σχέση».
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 160.000 ανθρώπους από 33 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια στο πλαίσιο του Ευρωβαρόμετρου, απαντώντας -μεταξύ άλλων- πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους. Τα στοιχεία αυτά για κάθε χώρα συσχετίσθηκαν με τις συμμετοχές ή μη της χώρας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον μεταξύ 2009-2015, καθώς και στην κατάταξή της κάθε χρονιά.
Διαπιστώθηκε ότι πράγματι οι άνθρωποι δήλωναν πιο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι γενικότερα από τη ζωή τους, όταν η χώρα τους τα είχε πάει καλά στη Γιουροβίζιον το ίδιο έτος. Μάλιστα το να νικήσει μια χώρα στον διαγωνισμό, δεν φάνηκε να αυξάνει επιπρόσθετα την ψυχική ικανοποίηση, σε σχέση π.χ. με μια δεύτερη θέση.
Από την άλλη, σε χώρες που κατατάσσονταν στον...πάτο της κατάταξης, οι πολίτες τους ένιωθαν κατά μέσο όρο 13% πιο ικανοποιημένοι σε σχέση με όσους ζούσαν σε χώρες που δεν είχαν συμμετάσχει στο διαγωνισμό.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι -όπως συμβαίνει με πολλές μελέτες- βρέθηκε απλώς μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στο διαγωνισμό τραγουδιού και στην ψυχική διάθεση μιας χώρας. Όμως ο δρ Φιλιππίδης εκτίμησε ότι πιθανότατα αναδεικνύεται η επίπτωση των μεγάλων γεγονότων στην ψυχή ενός έθνους.
«Τα δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιώσουν αν η σχέση ανάμεσα στην επίδοση στο διαγωνισμό και την ικανοποίηση από τη ζωή είναι αιτιολογική. Ωστόσο, είναι νομίζω λογικό να υποθέσουμε ότι τουλάχιστον η συμμετοχή ή μη στον διαγωνισμό μπορεί να έχει κάποια επίδραση στην ψυχική μας διάθεση. Όχι τόσο επειδή όλοι ενδιαφερόμαστε για το συγκεκριμένο γεγονός ή γιατί το θεωρούμε σημαντικό, αλλά γιατί η απόφαση να μην συμμετάσχει μία χώρα υποδηλώνει κάτι περισσότερο, όπως για παράδειγμα ότι η οικονομική κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κακή».
«Στην ανάλυσή μας» προσέθεσε «λάβαμε υπόψη μεγέθη όπως το εθνικό εισόδημα και η ανεργία, αλλά πέρα από αυτά τα αντικειμενικά κριτήρια, είναι σημαντικό και το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τα υπάρχοντα προβλήματα. Αντιστοίχως, είναι γνωστό ότι η καλή, αλλά και η κακή ψυχική διάθεση είναι μεταδοτικές σε μια κοινωνία, ιδίως σε μια κοινωνία όπως η ελληνική, που ζει τα γεγονότα με ένταση. Ενδεχομένως το εύρημά μας να αντανακλά μια τέτοια διαδικασία».
Όπως είπε, «προηγούμενες μελέτες από άλλες ερευνητικές ομάδες διεθνώς έχουν δείξει ότι εθνικά γεγονότα μπορεί να επηρεάσουν θετικά τη διάθεση, ακόμη και την παραγωγικότητα, όπως π.χ. στη νικήτρια πόλη του Super Bowl των ΗΠΑ».
Επισήμανε ότι η διάκριση στη Eurovision δίνει στους ανθρώπους της χώρας κάτι θετικό να συζητάνε, αντί για τις συνήθως αρνητικές ειδήσεις. «Αυξάνεται η καλή διάθεση σε όλους, ακόμη και σε όσους δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το διαγωνισμό. Θυμάμαι όταν η Ελλάδα νίκησε το 2005, τις επόμενες εβδομάδες οι άνθρωποι φαίνονταν να έχουν καλύτερη διάθεση». Αν και παραδέχθηκε πως «ο διαγωνισμός είναι ασφαλώς διασκεδαστικός, αλλά προσωπικά δεν τον παίρνω και πολύ στα σοβαρά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: