19.5.18

ΛΙΒΑΝΟΣ. ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ BEIRUT PRIDE


Ο διοργανωτής του Beirut Pride συνελήφθη και κρατήθηκε στη διάρκεια της νύκτας από τις αρχές του Λιβάνου, ενώ αφέθηκε ελεύθερος μόνον αφού υπέγραψε έγγραφο με το οποίο δεσμευόταν ότι θα ακυρωθούν οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του μοναδικού gay pride που διοργανώνεται σε αραβική χώρα.
Ο Λίβανος έγινε η πρώτη αραβική χώρα η οποία φιλοξένησε το 2017 gay pride, αν και η εναρκτήρια εκδήλωση είχε ακυρωθεί έπειτα από απειλές, ενώ οι υπόλοιπες διοργανώθηκαν με κάποια διακριτικότητα και χωρίς να πραγματοποιηθεί πορεία από τις LGBT οργανώσεις.
Φέτος οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 12 Μαΐου και θα ολοκληρώνονταν στις 20 Μαΐου.
Ο Λίβανος θεωρείται πιο φιλελεύθερος κοινωνικά από τις άλλες χώρες της περιοχής, αν και οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες, οι αμφιφυλόφιλοι και οι διεμφυλικοί καταγγέλλουν ότι πέφτουν θύματα διακρίσεων από το κράτος και την κοινωνία.
Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Beirut Pride ο διοργανωτής του Χάντι Ντέμιεν ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας επενέβησαν το βράδυ της Τετάρτης σε μια δημόσια ανάγνωση θεατρικού έργου, η οποία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του gay pride. Ο Ντέμιεν πρόσθεσε ότι τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου ανακρίθηκε και κρατήθηκε όλη τη νύκτα. Στη συνέχεια του ζητήθηκε, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος, να υπογράψει έγγραφο ότι θα ακυρωθούν οι υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδηλώσεις.
Το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου δεν έχει σχολιάσει την είδηση.
Ο Ντέμιεν επεσήμανε ότι τον προειδοποίησαν ότι, εάν δεν υπέγραφε το έγγραφο αυτό, θα ξεκινούσε έρευνα εναντίον του για «υποκίνηση σε ανήθικες πράξεις και προσβολή της δημοσίας αιδούς».
Η νομοθεσία του Λιβάνου απαγορεύει τις «παρά φύσει» σεξουαλικές πράξεις, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις, κάτι που χρησιμοποιείται για την ποινικοποίηση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων. Πέρυσι ωστόσο Λιβανέζος δικαστής έκρινε ότι οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν είναι «παρά φύσει», μια απόφαση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους ακτιβιστές.  (politis.com,  16/5/2018)



Δεν υπάρχουν σχόλια: