18.1.14

ΝΙΓΗΡΙΑ. ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία
Εκτός νόμου η ομοφυλοφιλία στη Νιγηρία
Ο νόμος προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και 14 χρόνια και απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, τη δημόσια επίδειξη ομοφυλοφιλικών σχέσεων αλλά και τη συμμετοχή σε οργανώσεις προάσπισης των ομοφυλόφιλων
protothema.gr, 15/01/2014
Εκτός νόμου τέθηκε οριστικά η ομοφυλοφιλία στη Νιγηρία, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Ο νόμος είχε υιοθετηθεί ομόφωνα από τους Νιγηριανούς βουλευτές τον προηγούμενο Μάιο.
«Ο νόμος είναι σύμφωνος με τις θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις των Νιγηριανών, περισσότεροι από το 90% των οποίων είναι αντίθετοι στον γάμο μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ρούμπεν Αμπάτι.
Προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και 14 χρόνια και απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, τη δημόσια επίδειξη ομοφυλοφιλικών σχέσεων αλλά και τη συμμετοχή σε οργανώσεις προάσπισης των ομοφυλόφιλων.
Το Δεκέμβριο η Διεθνής Αμνηστία είχε ζητήσει από τον Τζόναθαν να απορρίψει τον νόμο που προάγει τις διακρίσεις, τονίζοντας ότι θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για την κοινότητα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των διεμφυλικών.
Βάσει του νόμου, «οι άνθρωποι του ιδίου φύλου που παντρεύονται ή συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης διαπράττουν έγκλημα και μπορούν να καταδικαστούν σε ποινή έως και 14 χρόνια κάθειρξης».
Επίσης προβλέπεται ότι «κάθε πρόσωπο που διευθύνει ή συμμετέχει σε συλλόγους ή οργανώσεις προάσπισης των ομοφυλόφιλων, ή που έμμεσα ή άμεσα επιδεικνύει δημοσίως την ερωτική του σχέση με ένα άλλο πρόσωπο του ιδίου φύλου διαπράττει κακούργημα, το οποίο επισύρει ποινή έως και 10 χρόνων κάθειρξης».
Η καταστολή των ομοφυλοφιλικών σχέσεων ήταν ήδη έντονη στη Νιγηρία, την πιο πολυπληθή χώρα της Αφρικής.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ήδη ανακοίνωσε ότι η χώρα του ανησυχεί βαθιά για τον νέο νόμο, ενώ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την παροχή οικονομικής βοήθειας στις χώρες που δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.


Αγνοείται η τύχη άλλων οκτώ που είχαν συλληφθεί για τον ίδιο λόγο Νιγηρία
Τον μαστίγωσαν 20 φορές επειδή είναι gay 
protothema.gr, 16/1/201 
Ένας νεαρός Νιγηριανός άνδρας μαστιγώθηκε 20 φορές, έπειτα από απόφαση ισλαμικού δικαστηρίου στην πόλη Μπαούσι, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, κρίνοντάς τον ένοχο με το αδίκημα της ομοφυλοφιλικής πράξης. 
Στη Νιγηρία οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι παράνομες βάσει και των δύο νόμων, του ισλαμικού αλλά και του κοσμικού. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, οι ομοφυλόφιλοι μπορεί να καταδικαστούν ακόμα και εις θάνατον διά λιθοβολισμού.
 Όμως το δικαστήριο έδειξε... ''επιείκια" λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι ο νεαρός άντρας μουσουλμάνος άνδρας που συνελήφθη τον περασμένο μήνα, διέπραξε το αδίκημα πριν από επτά χρόνια, και έχει σταματήσει πλέον αυτήν την ''πρακτική''. 
Έτσι αποφάσισαν να τον τιμωρήσουν με ένα απλό... μαστίγωμα ενώ του επέβαλαν και πρόστιμο 30 δολαρίων. 
Μαζί με αυτόν, είχαν συλληφθεί ακόμα έντεκα μουσουλμάνοι, με την κατηγορία ότι είναι ομοφυλόφιλοι. Η δίκη των δύο εξ αυτών ορίστηκε για τις 23 Ιανουαρίου. Οι υπόλοιποι οκτώ συλληφθέντες αγνοούνται από την ημέρα που συνελήφθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: