5.5.09

ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

Ακυρώθηκαν από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών
in.gr, 5-5-2009
Δεκτές έκανε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου τις αγωγές που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου Γιώργος Οικονόμου για την ακύρωση των δύο γάμων ομόφυλων ζευγαριών, που πραγματοποιήθηκαν στο δημαρχείο της Τήλου τον Ιούνιο του 2008.
Η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Έθνος, με την ίδια απόφαση το δικαστήριο απορρίπτει το σκέλος των αγωγών που στρέφεται κατά του δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη.
Ο εισαγγελέας ζητούσε να κηρυχθούν άκυροι και ανυπόστατοι οι δύο γάμοι.
Από την πλευρά τους, οι νομικοί σύμβουλοι των δύο ομοφύλων ζευγαριών και του Δήμου Τήλου ζητούσαν να απορριφθούν οι αγωγές του εισαγγελέα, τις οποίες χαρακτήρισαν «απαράδεκτες, αβάσιμες και ανεπίδεκτες δικαστικής εκτιμήσεως», επικαλούμενοι άρθρα του Συντάγματος για την ισότητα.


Στο πρώτο σχόλιο μπορείτε να διαβάσετε και το σχετικό δελτίο τύπου των... «ηνωμένων δυνάμεων» του Athens Pride, της ΟΛΚΕ και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).

3 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

ATHENS PRIDE
www.athenspride.eu
ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τσαμαδού 13, 106 83 Αθήνα, Τηλ: 6947434353
e-mail: info@olke.org ιστοσελίδα: www.olke.org
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

5 Μαΐου 2009

Δικαστικές εξελίξεις για γάμο και σύμφωνο συμβίωσης ατόμων ιδίου φύλου στην Ελλάδα

Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοερωτικών ατόμων Athens Pride (ΑΡ) και Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) και η εξειδικευμένη και σε θέματα δικαστικής υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τις ακόλουθες εξελίξεις στα θέματα των δικαιωμάτων των ατόμων ιδίου φύλου σε γάμο και σε σύναψη σύμφωνου συμβίωσης.

1.Έγινε γνωστό πως το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με τις αποφάσεις 114 και 115/2009, έκανε δεκτές τις αναγνωριστικές αγωγές που είχε καταθέσει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου Γιώργος Οικονόμου για την ακύρωση των δύο γάμων ζευγαριών ατόμων ιδίου φύλου, οι οποίοι είχαν γίνει στο Δημαρχείο της Τήλου στις 3 Ιουνίου 2008. Οι αγωγές έγιναν δεκτές ως προς τα ζευγάρια αλλά απορρίφθηκαν ως προς το Δήμαρχο Τήλου. Το σκεπτικό δεν είναι ακόμα γνωστό γιατί η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί. Κατά των αποφάσεων αυτών θα ασκηθούν εφέσεις. Τα εμπλεκόμενα ζευγάρια είναι αποφασισμένα, μετά την εξάντληση των αποτελεσματικών ένδικων μέσων στην Ελλάδα, να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Τις υποθέσεις αυτές χειρίζεται ο συνεργαζόμενος με τις τρεις οργανώσεις δικηγόρος ειδικευμένος σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων Βασίλης Χειρδάρης.

2.Στο ΕΔΔΑ ήδη προσέφυγε αυτές τις ημέρες μέσω του ΕΠΣΕ ένα ζευγάρι ατόμων ιδίου φύλου κατά του Νόμου 3719/2008 για το Σύμφωνο Συμβίωσης κατεγγέλλοντας παραβίαση του Άρθρου 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) σε συνδυασμό με το Άρθρο 8 (δικαίωµα σεβασµoύ της ιδιωτικής και oικoγενειακής ζωής) και του Άρθρου 13 (δικαίωµα πραγµατικής πρoσφυγής). Η προσφυγή βασίστηκε σε απόφαση του ΕΔΔΑ τον Ιανουάριο 2008 στην Υπόθεση της E.B. κατά της Γαλλίας (παρουσίαση και μετάφραση της απόφασης στα ελληνικά στην ιστοσελίδα http://elawyer.blogspot.com/2008/03/h.html). Τότε το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του ΕΔΔΑ καταδίκασε τη Γαλλία. Βασικά αποσπάσματα εκείνης της απόφασης: «Το Κράτος, το οποίο έχει υπερβεί τις υποχρεώσεις του Άρθρου 8 με τη δημιουργία ενός δικαιώματος [υιοθεσίας από μία ή ένα γονέα] (…) δεν μπορεί κατά την εφαρμογή αυτού του δικαιώματος, να λάβει μέτρα άνισης μεταχείρισης κατά την έννοια του Άρθρου 14... Το Δικαστήριο δεν μπορεί να μην παρατηρήσει ότι, απορρίπτοντας την αίτηση της προσφεύγουσας για άδεια υιοθεσίας, οι ημεδαπές αρχές προέβησαν σε διάκριση που βασίζεται στις κρίσεις τους όσον αφορά το σεξουαλικό προσανατολισμό της, μια διάκριση που δεν είναι ανεκτή σύμφωνα με τη Σύμβαση… Συνεπώς, παραβιάστηκε το άρθρο 14 της Σύμβασης σε συνδυασμό με το Άρθρο 8.»

3.Παράλληλα, στις 27 Απριλίου 2009, το ΕΔΔΑ δημοσιοποίησε την κοινοποίηση στη Γαλλία προσφυγής των Stéphane Chapin et Bertrand Charpentier κατά Γαλλίας για την ακύρωση από γαλλικό δικαστήριο του γάμου τους που είχε γίνει σε δημαρχείο με βάση το γεγονός πως και στη Γαλλία ο νόμος για το γάμο δεν προβλέπει ρητά γάμο μόνο μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου. Το ΕΔΔΑ αποφάσισε να εξετάσει την υπόθεση όχι μόνο για ενδεχόμενη παραβίαση του Άρθρου 14 σε συνδυασμό με το Άρθρο 8 αλλά και ενδεχόμενη παραβίαση του Άρθρου 14 σε συνδυασμό με το Άρθρο 12 («Δικαίωµα συvάψεως γάµoυ: Άµα τη συµπληρώσει ηλικίας γάµoυ, o αvήρ και η γυvή έχoυv τo δικαίωµα vα συvέρχovται εις γάµov και ιδρύωσιv oικoγέvειαv συµφώvως πρoς τoυς διέπovτας τo δικαίωµα τoύτo εθvικoύς vόµoυς»). Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει όλους και όλες που πίστευαν πως το Άρθρο 12 της ΕΣΔΑ δεν προστατεύει αποκλειστικά το δικαίωμα σε γάμο ζευγαριών που αποτελούνται από άτομα διαφορετικού φύλου αλλά σε κάθε γάμο όπως ορίζεται από το κάθε εθνικό δίκαιο. Όταν στο τελευταίο ο γάμος δεν ορίζεται ρητά και αποκλειστικά ως γάμος ζευγαριών ατόμων διαφορετικού φύλου, η απαγόρευση γάμου μεταξύ ατόμων ιδίου φύλου αποτελεί διάκριση. Η εξέλιξη αυτή προφανώς ενισχύει τα νομικά επιχειρήματα των δύο ζευγαριών ατόμων ίδιου φύλου των οποίων τους γάμους προσπαθεί να ακυρώσει η ελληνική δικαιοσύνη (παρουσίαση της υπόθεσης στα ελληνικά http://elawyer.blogspot.com/2009/04/blog-post_29.html).

George Tsitiridis είπε...

καναμε ακριβώς το ίδιο
την ίδια ανάρτηση
σοκ εχω πάθει..
σχετικά με τους γάμους τώρα ..
δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό
απλά άργησε η απόφαση...

τι θα λέγανε δηλαδή οτι ειναι έκγυροι?

erva_cidreira είπε...

Και το δελτίο τύπου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ.

Ωστόσο, αναρωτιέμαι γιατί όλα αυτά τα λένε στην Κυβέρνηση και όχι στο κόμμα τους. Ή μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε θέση στο θέμα του γάμου και δεν το έχουμε μάθει ακόμη;






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ

σχετικά με την απόφαση του Πρωτοδικείου Ρόδου
για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την τεράστια –και παράτυπη– πίεση του κ. Σανιδά και του Υπουργού Δικαιοσύνης, το δικαστήριο της Ρόδου αποφάσισε να κηρύξει τους δύο γάμους ανυπόστατους. Φυσικά, η νομική διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων από τα δύο ζευγάρια δεν σταματά εδώ. Είναι αυτονόητο ότι ο θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους, θεωρώντας απαράδεκτη τη διαιώνιση των θεσμικών διακρίσεων εναντίον ομοφυλοφίλων.

Παράλληλα, όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ανεξάρτητα από τις όποιες δικαστικές αποφάσεις ή την ερμηνεία του υφιστάμενου νόμου, το πολιτικό ζήτημα παραμένει. Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα πολίτες που στερούνται το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, στην κοινή ασφάλιση, ακόμη και στη λήψη αποφάσεων για τον/την σύντροφό τους την ύστατη ώρα. Η κυβέρνηση αντί να κρύβεται πίσω από τα δικαστικά πραξικοπήματα του κ. Σανιδά, οφείλει να αποδεχθεί το αυτονόητο συνταγματικό δικαίωμα στην ισότητα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την υλοποίησή του. Η δική μας θέση είναι γνωστή και κατατεθειμένη: Τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν δικαίωμα στον πολιτικό γάμο, κάτι που άλλωστε δεν απαγορεύεται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο (γι’ αυτό και οι κατηγορίες εναντίον του δημάρχου της Τήλου κατέπεσαν).

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ 5/5/2009