27.5.09

ΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ILGA-Europe ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2009

Image Hosted by ImageShack.us
.
Η Δέσμευση για τις Ευρωεκλογές του 2009 της ILGA-Europe συνοψίζει τα ζητήματα-κλειδιά που θα θέλαμε να δούμε να προωθούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτά είναι:
1. Υιοθέτηση φιλόδοξης ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ίση μεταχείριση.
Δεσμεύομαι να συνεχίσω να στηρίζω και να εργάζομαι ενεργά προς την υιοθέτηση μιας πολυδιάστατης ευρωπαϊκής οδηγίας κατά των διακρίσεων ως ένα ουσιαστικό βήμα προς τον τερματισμό της ιεράρχησης των δικαιωμάτων.
2. Διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε. για τις λεσβίες, τους γκέι, τους/ις αμφισεξουαλικούς/ες και τους/ις διαφυλικούς/ες.
Δεσμεύομαι να διασφαλίσω ότι οι λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικοί/ες και διαφυλικοί/ες (τρανσέξουαλ και τρανστζέντερ) θα μπορούν να εξασκήσουν το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ε.Ε. με τις οικογένειές τους, μέσω της στενής παρακολούθησης εφαρμογής της οδηγίας για την ελεύθερη μετακίνηση και της υποστήριξης μέτρων ώστε να προωθηθεί η αμοιβαία αναγνώριση συντροφικών σχέσεων από τα κράτη μέλη.
3. Αύξηση της ρητής αναγνώρισης των δικαιωμάτων των διαφυλικών.
Δεσμεύομαι να απαιτήσω τη ρητή αναγνώριση των δικαιωμάτων των διαφυλικών (τρανσέξουαλ και τρανστζέντερ) στην νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της διασφάλισης επαρκούς κάλυψής τους σε μελλοντικές νομοθετικές προσπάθειες και πολιτικές για την ισότητα των φύλων.
4. Καταπολέμηση της ομοερωτοφοβίας και της τρανσφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου.
Δεσμεύομαι να απαιτήσω μια απόφαση-πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ομοερωτοφοβικής και τρανσφοβικής βίας, των κηρυγμάτων και εγκλημάτων μίσους, ακολουθώντας τη σύσταση που εκδόθηκε στην νομική μελέτη για την ομοερωτοφοβία από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ε.Ε.
5. Προώθηση ενός περιεκτικού ορισμού της οικογένειας.
Δεσμεύομαι να προωθήσω έναν ορισμό της οικογένειας που αναγνωρίζει την διαφορετικότητα των οικογενειακών σχέσεων και να διασφαλίσω ότι η πολιτική και η νομοθεσία της Ε.Ε. αντικατοπτρίζουν όλο και περισσότερο τις ανάγκες των οικογενειών (π.χ. η οδηγία για τη γονική άδεια).
6. Διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και διαφυλικών.
Δεσμεύομαι να καταστήσω τα κράτη μέλη της Ε.Ε. υπόλογα σχετικά με τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εκφράζομαι εναντίον των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στοχεύουν τους γκέι, τις λεσβίες, τους/ις αμφισεξουαλικούς/ες και τους/ις διαφυλικούς/ες (τρανσέξουαλ και τρανστζέ-ντερ) στην Ε.Ε. (π.χ. ελευθερία του συνέρχεσθαι, άσυλο για ανθρώπους που κινδυνεύουν από διώξεις).
7. Προστασία των δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και διαφυλικών στην Ευρώπη εκτός Ε.Ε.
Δεσμεύομαι να προωθήσω τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και διαφυλικών (τρανσέξουαλ και τρανστζέντερ) στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, της Διεύρυνσης και τα ενδεικτικά προγράμματα Ε.Ε.-Κεντρικής Ασίας, μέσω του πολιτικού διαλόγου και των συστάσεων υιοθέτησης νομοθεσίας κατά των διακρίσεων.
8. Προστασία των δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και διαφυλικών στον κόσμο.
Δεσμεύομαι να υποστηρίξω ψηφίσματα και πράξεις του Κοινοβουλίου που καταδικάζουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και διαφυλικών (τρανσέξουαλ και τρανστζέντερ) εκτός Ε.Ε. και να κάνω έκκληση για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.
9. Έκκληση για ρητή δέσμευση υπέρ των θεμελιωδών δικαιωμάτων από την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεσμεύομαι να θέσω σε πρώτη προτεραιότητα την υποχρέωση υπέρ των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ισότητας στην έγκριση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να καλέσω όλα τα μέλη της Επιτροπής να εκφράσουν ρητά τη δέσμευση αυτή.
10. Συνεχής δέσμευση στην ατζέντα της Ε.Ε. στον τομέα των διακρίσεων και της ισότητας.
Δεσμεύομαι να υποστηρίξω προγράμματα που διασφαλίζουν την συνεχή χρηματοδότηση της Ε.Ε. για αποτελεσματικές και απαραίτητες δράσεις στην καταπολέμηση των διακρίσεων και να προωθήσω την ισότητα όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και έκφραση του κοινωνικού φύλου.
.
.
Σημ. Η γνωστή "τριάδα" ΟΛΚΕ, Athens pride, ΕΠΣΕ έχει καταφέρει να εξάγει εν μέρει τα φρικαλέα ελληνικά της και στην Ευρώπη ή μου φαίνεται;

11 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Μέχρι στιγμής (26/5/2009, 16:00):

Από Ελλάδα:
Tasos Krommydas
Oikologoi Prasinoi

Lenio Myrivili
Ecogreens, Greece

Lina Papadopoulou
Panhellenic Socialist Party

Από Κύπρο:
-

gay super hero είπε...

Από ό,τι βλέπω ο κ. Κρομμύδας και η κ. Μυριβήλη είναι αντίστοχα πέμπτος και έκτη στη σειρά στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων οπότε μάλλον δεν εκλέγονται.


Η κ. Παπαδοπούλου είναι 12η στη λίστα του ΠαΣόΚ άρα το ίδιο ισχύει και γι'αυτή...

erva_cidreira είπε...

Η δέσμευση, όμως, έχει την (σχετική) αξία της ακόμη και για τον τελευταίον στη σειρά υποψήφιο.

Το πραγματικό πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται στo κείμενο της ILGA, που μοιάζει πίσω από τον απροσδιόριστο όρο οικογένεια να μην δεσμεύει όσους απαντήσουν για τα συγκεκριμένα ζητήματα του γάμου, του σύμφωνου συμβίωσης, της υιοθεσίας και της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

gay super hero είπε...

Φαντάζομαι όμως ότι έχει τη σημασία του όμως ότι αυτοί που είναι στις εκλόγιμες θέσεις αποφέυγουν τις ενοχλητικές δεσμεύσεις. Και από ό,τι βλέπω αυτό ισχύει ακόμα και για πιο μοντέρους και trendy σχηματισμούς όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Από κει και πέρα νομίζω ότι αυτό που θέτει ως προτεραιότητα η ILGA είναι μια ενιαία αντιμετώπιση των οικογενειακών σχέσεων ασχέτως αν σε μία χώρα αναγνωρίζεται ο γάμος, το σύμφωνο συμβίωσης ή τίποτα απολύτως (και μην ξεχνάμε ότι το τίποτα απολύτως ισχύει για τις 14 από τις 27 χώρες της Ένωσης). Δηλαδή προσπαθεί ακριβώς να ξεφύγει από τον ορισμό της οικογένειας που δίνει το κάθε κράτος-μέλος για τον εαυτό του.

erva_cidreira είπε...

Μα όπως κι αν ορισθεί η οικογένεια, με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο θα πρέπει να αναγνωρισθεί ο σύντροφος, θα πρέπει να αποκτηθούν τα παιδιά.
Π.χ. τι νόημα έχει η οδηγία για τη γονική άδεια, αν δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει παιδιά από κοινού με τον σύντροφό του;

erva_cidreira είπε...

Και για να σου το κάνω πιο σαφές το πρόβλημα του κειμένου:
Και οι τρεις έλληνες υποψήφιοι ανήκουν σε κόμματα που δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγάριων ούτε στην από κοινού υιοθεσία ούτε στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Δηλαδή σε τι ακριβώς τους δεσμεύει με το κείμενό της η ILGA;

tsok είπε...

Τρεις, δηλαδή δύο, ο εξής ένας, κανείς...
τέλεια.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είδα οτι υπογράφει ΟΛΗ η ομάδα υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, λάθος κάνω?
Επίσης ο Γ.Παπανδρέου σε συνέτευξη που έδωσε στον Κούλογλου τάχθηκε υπέρ του συμφώνου συμβίωσης των ομοφυλόφιλων...

Κ.σ-Μ. είπε...

Έχει υπογράψει την έκκληση ή όχι, έχει κάνει υποστηρικτικές δηλώσεις σε συνεντεύξεις ή όχι, ένας πολιτικός κρίνεται από την στάση που τηρεί όταν κατέχει αξιώματα, και, κυρίως, όταν το κόμμα του κατέχει την εξουσία οπότε και ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ να υλοποιήσει τα αιτήματα που προεκλογικώς έχει υποσχεθεί.

Αν θυμάμαι καλώς, το κόμμα που τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρόεδρός του, [και παλιότερα υπήρξε βουλευτής του (από το 1981 συνεχώς), υφυπουργός ή υπουργός του (Πολιτισμού, ΕΠΘ, Εξωτερικών), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ή του Εκτελεστικού Γραφείου του όπως και μέλος άλλων πολιτικών επιτροπών του,], κυβερνούσε 20 χρόνια. Μέσα σ' αυτά τα 20 χρόνια, μήπως πήρε κάτι πιο ...χειροπιαστό το μάτι σου;

Kupraios είπε...

Από Κύπρο:

Έφη Ξάνθου (Efi Xanthou - από Οικολόγους)

μπράβο ρε Έφη.
βρέθηκε ένας άνθρωπος από Κύπρο...
μπράβο :-)

erva_cidreira είπε...

Επιτέλους!
Συγχαρητήρια!!!

Αν και για την Ιστορία, να αναφέρουμε ότι η υπογραφή εμφανίστηκε στο site της Ilga μετά τις εκλογές.