16.11.15

ΙΡΛΑΝΔΙΑ. ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΙΣΧΥ Ο ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Από σήμερα σε ισχύ οι γάμοι ομοφυλόφιλων στην Ιρλανδία
Τίθεται σήμερα σε ισχύ ο νόμος που επιτρέπει τον γάμο των ομοφυλοφίλων στην Ιρλανδία, έξι μήνες μετά το ιστορικό αποτέλεσμα σχετικού δημοψηφίσματος.
Οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό θα αναγνωρίζονται άμεσα στην Ιρλανδία, ενώ και άλλα ομοφυλόφιλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να δηλώσουν την πρόθεσή τους να παντρευτούν.
Τον Μάιο, η Ιρλανδία αποφάσισε σε δημοψήφισμα με 62,1% υπέρ του να επιτρέπεται ο γάμος ανάμεσα σε δύο άτομα «χωρίς διάκριση ως προς το φύλο τους»– η πρώτη φορά που ο γάμος ομοφυλοφίλων νομιμοποιείται με δημοψήφισμα.
Η εξέλιξη αυτή δικαίωσε τους ακτιβιστές του κινήματος λοαδ στη συντηρητική αυτή καθολική χώρα, η οποία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία μόλις το 1993.
Συνολικά, 2.054 ζευγάρια έχουν ενωθεί από τότε που η Ιρλανδία κατέστησε νόμιμο το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης το 2011, αλλά για να μετατραπεί αυτό σε γάμο απαιτείται νέα τελετή αν καταθέσουν αίτηση μερικές μέρες νωρίτερα.
Σύμφωνα με τον ιρλανδικό νόμο, μία «πρόθεση για τέλεση γάμου» απαιτείται να κατατεθεί στις αρχές τρεις μήνες πριν από το μυστήριο.
Ωστόσο, αυτοί που έχουν ήδη ενωθεί με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης θα πρέπει να ειδοποιούν πέντε ημέρες νωρίτερα για την πρόθεσή τους να τελέσουν γάμο, όπως προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με τον ιρλανδικό νόμο, μία «πρόθεση για τέλεση γάμου» απαιτείται να κατατεθεί στις αρχές τρεις μήνες πριν από το μυστήριο.

Πιο "μυστήριο";;;;