4.11.15

ΤΟ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΙΜΑ - 13

Αίρει η Γαλλία τον αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων από την αιμοδοσία 
Οι ομοφυλόφιλοι στη Γαλλία θα μπορούν να είναι δότες αίματος από την άνοιξη του 2016, ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν, διευκρινίζοντας ότι η αλλαγή αυτή θα γίνει «σταδιακά» και με «απόλυτο σεβασμό στην ασφάλεια των ασθενών». 
Ο μόνιμος αποκλεισμός στη Γαλλία από την αιμοδοσία ομοφυλόφιλων ανδρών είχε θεσπιστεί τη δεκαετία του 1980 λόγω του κινδύνου του AIDS. 
«Η αιμοδοσία είναι μια πράξη γενναιοδωρίας, συμμετοχής στα κοινά που δεν πρέπει να καθορίζεται με βάση έναν σεξουαλικό προσανατολισμό. Με σεβασμό στην απόλυτη ασφάλεια των ασθενών, αυτό είναι σήμερα ένα ταμπού, μία διάκριση που πρέπει να αρθεί» δήλωσε η υπουργός παρουσιάζοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες τα μέτρα για τον τερματισμό του αποκλεισμού. 
Η Μαρισόλ Τουρέν είχε δεσμευτεί από το 2012 να αναιρέσει την απαγόρευση αυτή, βάσει της υπόσχεσης που είχε δώσει ο Φρανσουά Ολάντ πριν την εκλογή του στη γαλλική προεδρία. Για την εγγύηση της ασφάλειας των αιμοληπτών, το «άνοιγμα» αυτό θα γίνει «σταδιακά», δήλωσε η υπουργός. 
Από την άνοιξη του 2016, η πλήρης αιμοδοσία, η πιο συνήθης μορφή δωρεάς αίματος όπου λαμβάνονται όλα τα συστατικά του αίματος (κύτταρα και πλάσμα), θα επιτρέπεται στους άνδρες που δεν είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις επί δώδεκα μήνες, έπειτα από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου και συνέντευξης. 
Δεύτερη δυνατότητα, επίσης από την άνοιξη του 2016: οι άνδρες που κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών δεν είχαν σεξουαλική ομοφυλοφιλική σχέση ή είχαν μόνο έναν ερωτικό σύντροφο, θα μπορούν να δίνουν πλάσμα (το υγρό μέρος του αίματος) χάρη στη δημιουργία μίας ασφαλούς διαδικασίας κατά την οποία το πλάσμα θα τίθεται σε καραντίνα σχεδόν για δυόμισι μήνες ώστε να εγγυάται η ασφάλειά του.
Αυτή η ασφαλής διαδικασία θα επιτρέπει επίσης στις υγειονομικές αρχές να διενεργούν επιτόπια μελέτη για αυτούς τους νέους δότες. Αν η μελέτη αποδείξει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, οι κανόνες της αιμοδοσίας για τους ομοφυλόφιλους (άνδρες που είχαν τουλάχιστον μια ερωτική σχέση με άλλον άνδρα) θα προσεγγίσουν τους γενικούς κανόνες που εφαρμόζονται στους άλλους δότες. Το δεύτερο αυτό στάδιο θα αρχίσει το 2017, διευκρινίζει το υπουργείο. (tovima.gr, 4/11/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: