26.11.15

ΚΥΠΡΟΣ. ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Οι πρόνοιες για το Σύμφωνο Συμβίωσης στην Κύπρο
Ανάλυση της «Κ» για τα του νομοσχεδίου που έχουν μέχρι στιγμής δει το φως της δημοσιότητας
Του Ιάκωβου Ιακώβου  (kathimerini.com.cy, 26/11/2015)
Το «πράσινο φως» του Υπουργικού Συμβουλίου έλαβε σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, για τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο βρισκόταν για πολλά χρόνια στο επίκεντρο των συζητήσεων, χωρίς ωστόσο να είχε προχωρήσει λόγω των αντιδράσεων που υπήρχαν από γνωστούς κύκλους.
Βάση της σημερινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία του νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει τη σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης μεταξύ δύο προσώπων, ετερόφυλων ή ομόφυλων, κάτι που σύμφωνα και με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, έρχεται να καλύψει ένα κενό σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και στις ανάγκες της εποχής μας.
Στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου, όπως ανέφερε ο κ. Χάσικος, είναι η ρύθμιση εκ μέρους της πολιτείας, των υπαρκτών κοινωνικών και άλλων συνεπειών που επιφέρουν άλλης μορφής συμβιωτικές σχέσεις, οι οποίες συνθέτουν τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και την εντεινόμενη διαφορετικότητά της.
Το νομικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί, θα επιτρέπει τη σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης μεταξύ δύο προσώπων, ενώ επίσης θα ρυθμίζει τους όρους και τα έννομα αποτελέσματα της συμβίωσής τους, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λήξη της. Συγκεκριμέναμ το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις και καθορίζουν τη διαδικασία σύναψης του Συμφώνου, προβλέπει την έκδοση Πιστοποιητικού Συμφώνου και δημιουργεί Ειδικό Μητρώο για την καταχώρησή τους.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις αναφορικά με τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στην ιδιότητα των παιδιών, ενώ ρυθμίζει την ίδια ώρα, ζητήματα διατροφής, τις περιουσιακές σχέσεις μεταξύ των συμβαλλομένων, τις διαδικασίες λύσης του Συμφώνου, καθώς επίσης και τις περιπτώσεις των άκυρων, ακυρώσιμων και ανυπόστατων Συμφώνων.
Καμία πρόνοια για υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αλλά και βάσει των πρώτων πληροφοριών περί του νομοσχεδίου που είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε διατάξεις που να ρυθμίζουν την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια που πιθανώς να προχωρήσουν σε σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης. Αυτό που αφήνεται ωστόσο να εννοηθεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ότι δεδομένου και του τι συμβαίνει στην ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί, στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον, να εγκρίνει νομοθεσία για την υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, δεδομένης και της υποχρεωτικής μορφής των ευρωπαϊκών οδηγιών.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στην «Κ» εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως το νομοσχέδιο θα εγκριθεί με σχετική άνεση από την Ολομέλεια της Βουλής, αφού μέχρι στιγμής και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κανένα κόμμα δεν έχει τοποθετηθεί εναντίον της υιοθέτησης του Συμφώνου Συμβίωσης.
Έκπληξη ωστόσο δεν θα πρέπει να προκαλέσουν τυχόν διαφοροποιήσεις αριθμού βουλευτών (ακόμη και από πλευράς του Δημοκρατικού Συναγερμού) από τις επίσημες θέσεις των κομμάτων τους, δεδομένων και των θέσεων που αυτοί είχαν εκφράσει και στο παρελθόν.
Η αντίδραση της Εκκλησίας
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση φαίνεται να αναμένει χωρίς έκπληξη την αντίδραση της Εκκλησίας, η οποία ως γνωστό έχει ταχθεί ενάντια στην υιοθέτηση του Συμφώνου Συμβίωσης.
Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, πέραν του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, «οι θέσεις της εκκλησίας είναι απολύτως σεβαστές, ωστόσο ο καθένας θα πρέπει να βλέπει τη δουλειά του. Με αυτό σαν άξονα η πολιτεία προχώρησε στην έγκριση του νομοσχεδίου».


2 σχόλια:

gay super hero είπε...

Με τη νίκη!

erva_cidreira είπε...

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις παρυφές της Πινδάρου γύρω από την έγκριση του Συμφώνου Συμβίωσης. Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με το ό,τι συζητείται στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια, έξι βουλευτές διαρρέουν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν το Σύμφωνο Συμβίωσης όπως έχει διαμορφωθεί.

Εδώ και καιρό εκφράζονται παράπονα τόσο από βουλευτές του Συναγερμού όσο και από άλλα κόμματα πως το Σύμφωνο Συμβίωσης –όπως έχει διαμορφωθεί τελικά- δεν αποτελεί τίποτα άλλο από γάμο, με αποτέλεσμα τα ζευγάρια που συνάπτουν το Σύμφωνο να μπορούν να προσβάλουν τη νομοθεσία και να διεκδικήσουν, τελικώς, το δικαίωμα στην υιοθεσία τέκνων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο αριθμός των διαφωνούντων δεν είναι σίγουρος, κάτι που όπως αναφέρεται προκαλεί έντονες ανησυχίες και εκνευρισμό στον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως αναφέρεται, οι διαφωνούντες του Συμφώνου Συμβίωσης είναι οι Αντρέας Θεμιστοκλέους, Αριστοτέλης Μισός, Ευγένιος Χαμπουλλάς, Αντρέας Κυπριανού, ενώ εντόνως ακούγεται και το όνομα του Μάριου Μαυρίδη. Μάλιστα, οι Αντρέας Θεμιστοκλέους και Αριστοτέλης Μισός, είναι έτοιμοι να τοποθετηθούν και να δικαιολογήσουν τη διαφωνία τους, ενώ άλλοι ενδέχεται να απουσιάζουν από την αίθουσα κατά την ψηφοφορία.

Το τι θα πράξουν, τελικώς, οι διαφωνούντες είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό και θα διαφανεί σε λίγες ώρες, χωρίς να αποκλείεται, εν τέλει, μερίδα από τους έξι βουλευτές να συναινέσουν και να εγκρίνουν το επίμαχο νομοσχέδιο.

kathimerini.com.cy, 26/11/2015 14:51