8.11.15

ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Η ΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

Ουκρανία: Η στάση κατά των ομοφυλοφίλων μπλοκάρει την κατάργηση της βίζας στην ΕΕ
EurActiv & Γαλλικό Πρακτορείο, 6/11/2015
Η στάση κατά των ομοφυλοφίλων μπλοκάρει την κατάργηση της βίζας στην ΕΕ Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ανέτρεψε χθες (5 Νοεμβρίου) τις πιθανότητες της πρώην Σοβιετικής να εξασφαλίσει κατάργηση της βίζας στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, μπλοκάροντας τη νομοθεσία που επέβαλε απαγορεύση στις διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων στο χώρο εργασίας.
Η φιλοευρωπαϊκή ηγεσία που αντικατέστησε τον υποστηριζόμενο από τη Μόσχα πρόεδρο πέρυσι είχε θέσει ως προτεραιότητα την άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους υπηκόους της. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε το 2010 ότι προκειμένου να επιτραπεί η μη υποχρέωση βίζας στους Ουκρανούς εξαρτάται εν μέρει από το εάν το Κίεβο προσθήκη ρήτρας στο εργασιακό κώδικα που θα απαγορεύει όλες τις μορφές διακρίσεων κατά των ομοφυλόφιλων στην εργασία.
Η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα που έβαζε ανθρώπους στη φυλακή ή σε ψυχιατρικά ιδρύματα στη Σοβιετική Ένωση και άντεξε μάλιστα ακόμη και μετά την κατάρρευση της υπερδύναμης το 1991. Η Ουκρανία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1992.
Ωστόσο, η εχθρότητα απέναντι στην ομοφυλοφιλία παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο συντηρητικό κράτος της ανατολικής Ευρώπης. Το gay pride που διοργανώθηκε στα προάστια του Κίεβου τον Ιούνιο διήρκησε μόλις λίγα λεπτά, καθώς δέχθηκε επίθεση από ακροδεξιές ομάδες χωρίς μάλιστα να γίνει καμία παρέμβαση της αστυνομίας.
Ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια «εξαιρετικά σημαντική ημέρα». Ένα «ναι» θα επέτρεπε στους Ουκρανούς «να επισκέπτονται χώρες της ΕΕ χωρίς βίζα από του χρόνου», υποσχέθηκε ο 50χρονος Πρόεδρος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει τον επόμενο μήνα εάν η Ουκρανία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την κατάργηση της ταξιδιωτικής βίζας. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όντας αντιμέτωπο με την δική του προσφυγική κρίση – θα χρησιμοποιήσει την άρνηση της Ουκρανίας να εγκρίνει τη νομοθεσία ως δικαιολογία για να μπλοκάρει μια νέα εισροή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: