26.11.15

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΙ ΕΛΠΙΔΕΣ - 17

Αρνητικά σχόλια για το Σύμφωνο μεταξύ ομοφυλοφίλων 
Εύα Καραμανώλη (kathimerini.gr, 25/11/2015)
Αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου και απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την υιοθεσία στην Ελλάδα σχεδιάζει η κυβέρνηση. 
Εν τω μεταξύ, εντός του επόμενου δεκαημέρου, και παρά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στο Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Σε συνέντευξη (Πρακτορείο 104,9 FM) ο γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κώστας Παπαϊωάννου προανήγγειλε ότι στις αρχές του έτους θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για την προετοιμασία του νομοσχεδίου που θα αφορά στην αλλαγή της νομοθεσίας για την υιοθεσία. «Το σύστημα υιοθεσίας στη χώρα μας είναι ακραία προβληματικό. Ολοι γνωρίζουμε ετερόφυλα ζευγάρια που προσπαθούν να υιοθετήσουν ένα παιδί, αλλά είναι δραματικές οι συνθήκες», επεσήμανε, διευκρινίζοντας πάντως ότι «αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές δεκάδες παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια».
Το Σύμφωνο Συμβίωσης αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή, καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση.
Το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 3.000 και πλέον σχόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα αρνητικά ως προς το σκέλος που αφορά την επέκτασή του στα ομόφυλα ζευγάρια. Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει χωρίς αλλαγές στην κατάθεσή του. «Η πολιτεία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλες μορφές οικογενειακής ζωής πλην αυτής που γνωρίζουμε με τον γάμο. Αυτό υπάρχει ως θέση και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», τόνισε ο γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο ίδιος προχώρησε και ένα βήμα ακόμα, σημειώνοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικά το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα με ομόφυλα ζευγάρια. Αυτό, είτε κάποιους τους σοκάρει είτε όχι, είναι μια πραγματικότητα», είπε και κατέληξε: «Θεωρώ ότι πάντα οι νόμοι πρέπει να προσπαθούν να ρυθμίζουν την υπάρχουσα πραγματικότητα και όχι απλώς να κρυβόμαστε πίσω από μια φαντασιακή πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: