26.5.15

ΠΝΕΕΙ "ΑΝΕΜΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ" ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;



Ανοίγει πιο έντονα η συζήτηση
Ο «ιρλανδικός άνεμος» του γκέι γάμου πνέει στην Ευρώπη, με πρώτο το Βερολίνο
Νέο ρυθμό στην ευρωπαϊκή συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών έχει δώσει το ιρλανδικό δημοψήφισμα, που είπε το «ναι» στην εξίσωση, ανοίγοντας ξανά το θέμα σε ευρωπαϊκές χώρες που ακόμη δεν έχουν νομοθεσία.
Στην πρώτη γραμμή έχει βρεθεί η Γερμανία, όπου από την ιρλανδική κάλπη και έπειτα διαρρέει πως το Βερολίνο ετοιμάζει «λάιτ» μέτρα ενώ η πίεση της των υπόλοιπων κομμάτων στην Μέρκελ για να νομοθετηθεί ο γάμος ενισχύεται -με αντίθετη όμως την συντηρητική πτέρυγα στους Χριστιανοδημοκράτες.
Το νομικό πλαίσιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Γερμανία περιορίζεται στην αστική ένωση, καθώς ο γάμος ή/και η υιοθέσια προσέκρουαν πάντοτε στις συντηρητικές τάσεις εντός του πολιτικού σκηνικού: Την «παραδοσιακή» πλευρά του CDU και του βαυαρικού CSU.
Μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα όμως, στα γερμανικά ΜΜΕ άρχισαν ήδη να διαρρέουν προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης να φέρει πιο γρήγορα μέτρα που θα επεκτείνουν το νομικό πλαίσιο για τα γκέι ζευγάρια. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται την Τετάρτη.
Οι ρυθμίσεις αυτές δεν είναι ιδιαίτερα ρηξικέλευθες και σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν τον γάμο, όμως είναι ένα αργό βήμα σε ένα νέο πλαίσιο.
Πιο σημαντική όμως είναι η ένταση με την οποία πέφτουν στη συζήτηση τα υπόλοιπα γερμανικά κόμματα, πλήν των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ: Σταθερά τις τελευταίες ημέρες, ακούγονται από τα υπόλοιπα στρατόπεδα στο Μπούντεσταγκ (και από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες) πως «ήρθε η ώρα» και για το Βερολίνο.
Το αποτέλεσμα φαίνεται την Τρίτη με μία ματιά στους τίτλους των μεγάλων γερμανικών ΜΜΕ: «Η Μέρκελ υπό πίεση για τον γκέι γάμο» γράφουν, με μικρές αποκλίσεις, οι γερμανικές εφημερίδες, που περιμένουν την καγκελάριο να εκφραστεί για το ζήτημα στο ανανεωμένο, «ιρλανδικό», φόντο.
Κατά κανόνα, όταν ο γερμανικός Τύπος ακούει το Βερολίνο να βοά και περιμένει την καγκελάριο να εκφραστεί τελευταία -ζυγίζοντας το κλίμα πριν πάρει θέση- κάτι κινείται, αν και συνήθως με πολύ αργό βηματισμό.
Εκτός από τις φωνές στα υπόλοιπα κόμματα και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως η γερμανική κοινωνία είναι πλέον πολύ πιο θετική απέναντι στον γκέι γάμο, η εξίσωση των ομόφυλων ζευγαριών έχει αρχίσει να «αλώνει» ακόμη και τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο σύνδεσμος για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων μέσα στο CDU έχει βγει μάλιστα μπροστά μετά την ιρλανδική κάλπη και ο πρόεδρός του κάλεσε ανοικτά την καγκελάριο «να αδράξει την ευκαιρία», λέγοντας πως ο κίνδυνος διαρροής απήχησης προς τα δεξιά είναι πλέον πολύ μικρός.
(tanea.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: