10.5.15

ΤΟ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΙΜΑ - 12

Υπό προϋποθέσεις δικαιολογείται ο αποκλεισμός των gay από τη δωρεά αίματος
Ο διαρκής αποκλεισμός των ομοφυλοφίλων από την δωρεά αίματος στη Γαλλία, λόγω των κινδύνων του AIDS μπορεί να δικαιολογείται, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις, αποφάσισε η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, μια απόφαση που πιθανόν να υποχρεώσει σε υπαναχώρηση τις γαλλικές αρχές.
"Η γαλλική νομοθεσία πιθανόν να περιλαμβάνει σε βάρος των ανδρών ομοφυλόφιλων μια διάκριση που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό", κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Στην υπόθεση ότι "ο αποκλεισμός που προβλέπεται από τη γαλλική νομοθεσία συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης μιας μολυσματικής ασθένειας", είναι ενδεχόμενο ότι δεν τηρείται η "αρχή της αναλογικότητας", προσθέτει.
Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι ο ιός HIV μπορεί "να ανιχνευθεί με αποτελεσματικές τεχνικές", όπως η καραντίνα ασκών αίματος για περίοδο είκοσι ημερών, που αντιστοιχεί στη χρονική περίοδο μεταξύ της μόλυνσης και του χρόνου κατά τον οποίο ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα.
Εν απουσία της διαδικασίας αυτής, "το ερωτηματολόγιο και η προσωπική συνέντευξη με έναν επαγγελματία του ιατρικού τομέα μπορούν να επιτρέψουν να αναγνωρίζονται με περισσότερη ακρίβεια οι επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές", υπενθυμίζει το Δικαστήριο.
Συνεπώς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητεί από τη γαλλική δικαιοσύνη, η οποία είχε προσφύγει σε αυτό, να "εξακριβώσει αν δεν υπάρχουν λιγότερο περιοριστικές μέθοδοι από τον μόνιμο αποκλεισμό από τη δωρεά αίματος".
Αυτό ακριβώς προέβλεψε η γαλλική κυβέρνηση. Η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν ανακοίνωσε στις 12 Απριλίου ότι το ερωτηματολόγιο που δίνεται στους αιμοδότες θα πρέπει να τροποποιηθεί σύντομα ώστε να επιτραπεί στους ομοφυλόφιλους να είναι αιμοδότες.
Ο αποκλεισμός των ομοφυλοφίλων από την αιμοδοσία τέθηκε σε ισχύ το 1983, λίγο μετά την ανακάλυψη του ιού του AIDS. Στις αρχές Απριλίου οι βουλευτές ψήφισαν μια τροποποίηση ζητώντας να τερματιστεί η απαγόρευση αυτή.
Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ηθικής έκρινε στα τέλη Μαρτίου ότι η απαγόρευση πρέπει επί του παρόντος να διατηρηθεί, εν αναμονή νέων ερευνών και νέας εξέτασης του θέματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: